Ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός για το 2020

Η Ολομέλεια της Βουλής στην κορυφαία συνεδρία του κοινοβουλευτικού σώματος ψήφισε σε νόμο τον Προϋπολογισμό του 2020 με 29 ψήφους υπέρ κατά και 23 εναντίον.

Προηγουμένως η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τροπολογίες, σταυρώνοντας αριθμό κονδυλίων.

Ο προϋπολογισμός προνοεί συνολικά έσοδα €9.999,7 εκ. σε σύγκριση με €9.090,2 εκ. το 2019, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 10%, λόγω της περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας και της αύξησης των συνεισφορών στα πλαίσια του ΓΕΣΥ από την 1η Μαρτίου, 2020.

Οι συνολικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται ότι το 2020 θα ανέλθουν στα €9.404 εκ., σημειώνοντας θετική μεταβολή ύψους 13,8%, λόγω της αναμενόμενης αύξησης των δαπανών στα πλαίσια έναρξης της υλοποίησης της 2ης φάσης του ΓΕΣΥ, από την 1η Ιουνίου 2020.

Το δημοσιονομικό ισοζύγιο το 2020, σύμφωνα με το μακροοικονομικό πλαίσιο, προβλέπεται να είναι πλεονασματικό, κατά 2,7% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η συζήτηση του Προϋπολογισμού ενώπιον της Ολομέλειας άρχισε το απόγευμα της Δευτέρας με την παρουσίαση της συνοπτικής αναφοράς της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Ακολούθησαν οι ομιλίες των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων. Η συζήτηση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις των Βουλευτών το πρωί και το απόγευμα της Τρίτης και ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, χαρακτήρισε ιστορικό τον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους καθώς σε αυτόν έχει περιληφθεί ο πρώτος αυτόνομος Προϋπολογισμός της Βουλής, ο οποίος εγκρίθηκε με απόφαση της Βουλής και ενσωματώθηκε στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής ο Προϋπολογισμός του 2020 είναι ιστορικός και επειδή για πρώτη φορά στα χρονικά της Δημοκρατίας έχουν κατατεθεί πριν την ψήφιση του όλοι (30) οι Προϋπολογισμοί των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ημικρατικοί και φορείς) εκ των οποίων οι 27 έχουν ψηφιστεί σε νόμους.

Για τους 3 οργανισμούς των οποίων οι προϋπολογισμοί δεν ψηφίστηκαν είναι η ΑΛΚ, το ΡΙΚ και η Επιτροπή Σιτηρών. Για τους Οργανισμούς αυτούς η Ολομέλεια στη συνεδρία της 6ης Δεκεμβρίου ενέκρινε την εκταμίευση του δωδεκατημορίου του Ιανουαρίου.

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η διαδικασία

Έγκαιρα, ομαλά και χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, του κρατικού προϋπολογισμού 2020, έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.
 
«Έγκαιρα, ομαλά και χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε νωρίς απόψε η τριήμερη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, του κρατικού προϋπολογισμού 2020. 'Οι μακρές , ολονύκτιες ψηφοφορίες, αποτελούν παρελθόν'», γράφει στο tweet του ο Πρόεδρος της Βουλής.

​Ικανοποίηση Κ. Πετρίδη

Ικανοποίηση αλλά και ευχαριστίες προς τη Βουλή και ιδιαίτερα προς τα κόμματα που υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Η ψήφιση, είπε, επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει την σταθερότητα και τη θωράκιση της οικονομίας, προσθέτοντας ότι με πνεύμα σύνεσης και συναίνεσης, μπορούμε να οδηγήσουμε τη χώρα μπροστά.

Ο κύριος Πετρίδης ανέφερε επίσης ότι τα πλεονάσματα,  χρησιμοποιούνται για μείωση του δημόσιου χρέους το οποίο επηρεάζει τις μελλοντικές γενιές.

Δήλωσε παράλληλα ότι επί μέρους αλλαγές στον προϋπολογισμό, μπορούν να γίνουν στο μέλλον.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενες επιπτώσεις από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ο  υπουργός Οικονομικών συνέστησε υπομονή.

Επισήμανε ωστόσο ότι θα δημιουργηθούν δημοσιονομικοί κίνδυνοι.

Για το ΓΕΣΥ ο κύριος Πετρίδης είπε ότι αποτελεί την απόδειξη του κοινωνικού κράτους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:55

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.