Η Energean κατέθεσε αιτήσεις για άδειες εισαγωγής και προμήθειας φυσικού αερίου

H Energean προχώρησε μέσω της θυγατρικής της Energean International στην κατάθεση προς τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αιτήσεων για την εισαγωγή και προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο με ορίζοντα το 2021.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η κατάθεση των αιτήσεων ήρθε σε συνέχεια της προ εξαμήνου παρουσίασης στην ΡΑΕΚ του προκαταρκτικού σχεδίου για την ανάπτυξη αγωγού εξαγωγής φυσικού αερίου από το Energean Power FPSO, που θα λειτουργεί στην ισραηλινή ΑΟΖ, προς το Βασιλικό της Κύπρου.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Energean, o αγωγός θα έχει μήκος 215 χλμ και θα μεταφέρει αέριο από το επιβεβαιωμένο κοίτασμα στο Βόρειο Καρίς, με απολήψιμα 25 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 350 εκατ. δολαρίων την οποία θα αναλάβουν η Energean και οι συνεργάτες της, χωρίς το Κυπριακό Δημόσιο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση.

«Η υλοποίηση της επένδυσης θα έχει ως αποτέλεσμα, εφόσον προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι αδειοδοτικές διαδικασίες, να αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τη δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου από το 2021, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές», ανέφερε.

Επιπλέον, αναφέρεται, θα ενισχυθεί περαιτέρω η γεωπολιτική θέση της χώρας σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ανατολική Μεσόγειο, με άξονα την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και στο πλαίσιο της προώθησης σχεδιασμών όπως ο αγωγός μεταφοράς αερίου East Med.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean Μαθιός Ρήγας, δήλωσε ότι η πρόταση της Energean δίνει τη δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει στη χρήση φυσικού αερίου στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα και στις ανταγωνιστικότερες τιμές.
« Η υλοποίησή της θα φέρει ανταγωνισμό στην κυπριακή αγορά φυσικού αερίου, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ελάφρυνση του κόστους ενέργειας και θα διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας. Η πρότασή μας λειτουργεί συμπληρωματικά προς τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο», συμπλήρωσε.

«Αναμένουμε η Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της δίνει η αγορά προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των καταναλωτών», είπε.

Σημειώνεται ότι η Energean έχει υπογράψει Επιστολές Προθέσεων (Letter of Intends) για προμήθεια φυσικού αερίου και με τις τρεις ιδιωτικές εταιρείες που διαθέτουν άδεια παραγωγής ηλεκτρισμού στην Κύπρο και, συγκεκριμένα, τις Power Energy Cyprus, Lysarea Energia και Paramount Energy Corporation.

Το FPSO ‘’Energean Power’’ έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και η Energean έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια για την προμήθεια 4,7 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως με μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές στο Ισραήλ με έναρξη από το 2021.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:24

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.