Έρευνα:Βελτιώθηκαν οι επενδύσεις αλλά τα επίπεδα παραμένουν χαμηλά

Το ενεργειακό κόστος, η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης, η πρόσβαση σε ψηφιακές υποδομές, η διαθεσιμότητα εξειδικευμένου προσωπικού και η αβεβαιότητα για το μέλλον αποτελούν τα κυριότερα μακροπρόθεσμα εμπόδια για τις κυπριακές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την Έρευνα Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για το 2019, που παρουσιάστηκε σήμερα στη Λευκωσία, σε συνέδριο που διοργάνωσαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας και η ΕΤΕπ.

Παρά το γεγονός ότι βελτιώθηκαν οι επενδύσεις στην Κύπρο, το 2018 ήταν πέραν του 20% πιο χαμηλές από την περίοδο πριν την κρίση, ανέφερε σε χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας της ΕΤΕπ, Μαριούτ Σαντόνι.

Ανέφερε ότι η Κύπρος έχει σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη το 2018, με την πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ να είναι κατά μέσο όρο στο 3,5% απο 4,% τον προηγούμενο χρόνο. Αναφορά έκανε στη συνεισφορά της ιδιωτικής κατανάλωσης σε αυτή την ανάπτυξη, κάτι που θα συνεχιστεί, με την ανάπτυξη να εκτιμάται στο 2,9% το 2019, και 2,6% το 2020.

Το μομέντουμ των διαρθρωτικών αλλαγών στην μετά την κρίση περίοδο ήταν αποφασιστικός παράγοντας για την επίτευξη μιας πιο σταθερής οικονομικής επίδοσης και άνοιξε το δρόμο για τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου γεγονός που σήμαινε την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές με πιο ευνοϊκούς όρους, είπε.

Σύμφωνα με την αξιωματούχο της ΕΤΕπ η οικονομική ανάκαμψη στην περίοδο μετά την κρίση βελτίωσε την δυνατότητα αποπληρωμής παλαιών δανείων αλλά ο ψηλός δανεισμός αφήνει την Κύπρο ακόμη εκτεθειμένη στην αστάθεια των διεθνών αγορών.

Η κ. Σαντόνι ανέφερε ακόμη ότι βασικός παράγοντας που ωθεί την ανάκαμψη στις επενδύσεις είναι ο εταιρικός τομέας και ιδιαίτερα όσον αφορά την ετοιμότητα των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στην πρόκληση της ψηφιοποίησης.

Ωστόσο, συνέχισε η ίδια, το επιχειρηματικό περιβάλλον προκαλεί ακόμη ανησυχίες στις εταιρείες. Το ποσοστό εταιρειών στην Κύπρο που επικαλούνται την αβεβαιότητα, το ψηλό ενεργειακό κόστος, τη διαθεσιμότητα εξειδικευμένου προσωπικού, ως τα βασικά μακροπρόθεσμα εμπόδια στις επενδύσεις, έχει αυξηθεί από την προηγούμενη έρευνα της ΕΤΕπ.

Από την άλλη μεριά, η κ. Σαντόνι αναφέρθηκε στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που προσφέρει η Κύπρος, κάτι που υποστηρίζεται από ένα μορφωμένο πληθυσμό, ένα λογικό κόστος ζωής, καλές αεροπορικές συνδέσεις και καλές τηλεπικοινωνίες.

Σε ομιλία του, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης σημείωσε πως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η επενδυτική δραστηριότητα των κυπριακών επιχειρήσεων επιταχύνεται, κάνοντας ωστόσο αναφορά στα κυριότερα μακροπρόθεσμα εμπόδια που αντιμετωπίζουν και τα οποία εντοπίζονται, όπως είπε, στην Έρευνα Επενδύσεων της ΕΤΕπ του 2019, όπως το ενεργειακό κόστος, η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης, η πρόσβαση σε ψηφιακές υποδομές, η διαθεσιμότητα εξειδικευμένου προσωπικού και η αβεβαιότητα για το μέλλον.

«Αυτά, πρέπει να πω, είναι εμπόδια στις επιχειρηματικές δραστηριότητες τα οποία εντοπίστηκαν κι από την κυβέρνησή μας και για τα οποία έχουν ληφθεί συγκεκριμένα βήματα», ανέφερε ο Υπουργός, όπως για παράδειγμα η προσπάθεια που γίνεται για τη δημιουργία ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τη λειτουργία αυτής της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, είπε, πέραν των πολύπλοκων αλλαγών που απαιτούνται στο νομοθετικό πλαίσιο, εφαρμόζονται υποστηρικτικά προγράμματα για την προσέλκυση νέων παικτών στην αγορά, όπως μεγάλων έργων στον τομέα των ΑΠΕ. Βρισκόμαστε, συμπλήρωσε, στο τελικό στάδιο για την αδειοδότηση έργων πέραν των 370 μεγαβατ, τα οποία θα ανταγωνίζονται στην ανοικτή αγορά.

Ο Υπουργός σημείωσε ακόμα ότι η Κύπρος προχωρά με τους σχεδιασμούς για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως τα τέλη του 2021, με τις ανάγκες για την κατασκευή έργων υποδομών που θα διευκολύνουν τις εισαγωγές του υγροποιημένου φυσικού αερίου να ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκ. ευρώ έχουν ήδη εξασφαλιστεί ως επιχορήγηση από την ΕΕ.

«Ο στόχος των προσπαθειών αναδιάρθρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι να έχει η Κύπρος μέχρι το 2022 ένα ενεργειακό μείγμα που να αποτελείται κατά 20% από ΑΠΕ και κατά 80% από φυσικό αέριο. Ως εκ τούτου, δεν θα βασιζόμαστε πλέον σε βαρέα καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας έτσι τόσο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όσο και τις τιμές για τους τελικούς καταναλωτές», σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης.

Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες που εκφράζονται από κυπριακές επιχειρήσεις σχετικά με τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης, ο Υπουργός είπε πως η Κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους επιχειρηματίες, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο του εφαρμόζει προγράμματα στήριξης το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 100 εκ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε σειρά αποφάσεων της Κυβέρνησης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και την κατάρτιση του ντόπιου προσωπικού, καθώς και την ενθάρρυνση της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις ενέργειες για τη δημιουργία Κέντρου Μεταφοράς Τεχνολογίας που θα παρέχει υπηρεσίες σε ερευνητές για την εμπορικοποίηση της έρευνάς τους καθώς και στην αναθεώρηση της νομοθεσίας για το φόρο εισοδήματος με στόχο την παροχή φορολογικών κινήτρων σε μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει και να προωθήσει τη δημιουργία εναλλακτικών μηχανισμών χρηματοδότησης, όπως η συμμετοχική χρηματοδότηση, κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και οι επιχειρηματικοί άγγελοι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές ανάγκες των καινοτόμων επιχειρήσεων, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας. Ο στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην έρευνα σε ανταγωνιστικότητα και, εν τέλει, σε πραγματική αξία για την οικονομία», σημείωσε ο Υπουργός.

Ανέφερε, τέλος, ότι η Κύπρος και η ΕΤΕπ συνεργάζονται στενά για πάνω από 35 χρόνια, με τη συνολική χρηματοδότηση της Τράπεζας στην Κύπρο να ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ και να περιλαμβάνει πάνω από 50 επενδύσεις του δημόσιου τομέα και 500 ιδιωτικές επενδύσεις. Μεταξύ 2014 και 2019, η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ ανήλθε σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω μιας σειράς στοχοθετημένων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Το ενεργειακό μείγμα της Κύπρου θα αλλάξει ολοκληρωτικά

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι όπως φάνηκε από την παρουσίαση, μετά από ανάλυση κάποιων προβλημάτων που έχουν οι κυπριακές εταιρείες αναδεικνύεται ότι τα πιο σοβαρά είναι το κόστος της ενέργειας, η πρόσβαση στην χρηματοδότηση, η πρόσβαση σε τεχνικό προσωπικό.

«Είναι θέματα βεβαίως τα οποία απασχολούν και την Κυβέρνηση», σημείωσε ο Υπουργός Ενέργειας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι δεν είναι μόνο το θέμα των ΑΠΕ. Ευρύτερα, πρόσθεσε, η αναφορά που είχα κάνει είναι στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για μια πάρα πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση που είναι το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού. Έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες τόσο σε θεσμικό και νομικό πλαίσιο, όπως επίσης και προσπάθειες για περαιτέρω ένταξης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα.

«Με βάση και τα τελευταία αποτελέσματα της αδειοδότησης που έχουμε κάνει ως Υπουργείο για συστήματα ΑΠΕ αλλά και τα προγράμματα που προσφέρουμε τόσο σε οικιακούς καταναλωτές όσο και σε επιχειρήσεις, είμαστε αισιόδοξοι ότι και με την έλευση το φυσικού αερίου το ενεργειακό μείγμα της Κύπρου θα αλλάξει ολοκληρωτικά», είπε.

«Θα φύγουμε λοιπόν από μαζούτ και θα πάμε σε φυσικό αέριο και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για την γραφειοκρατία απάντησε ότι ιδιαίτερα για το τελευταίο πρόγραμμα που έχουμε εξαγγείλει που αφορά την χρηματοδότηση νοικοκυριών για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στα σπίτια τους, «έχουμε απλοποιήσει πολύ τη διαδικασία». Δηλαδή, εξήγησε, μόλις κάποιο νοικοκυριό φέρει τα αποδεικτικά στοιχεία ότι έχει συνδεθεί με το δίκτυο τα ΑΗΚ τότε η χρηματοδότηση γίνεται σχεδόν άμεσα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:08

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.