Βουτιά αμερικανικών μετοχών από τις ανησυχίες για οικονομική ύφεση

Βουτιά πραγματοποιούν την Τετάρτη οι μετοχές στις ΗΠΑ, ενώ ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχωρεί πέραν των 450 μονάδων, καθώς οι επενδυτές τρόμαξαν από τα τελευταία μηνύματα από την αγορά ομολόγων που έδειξαν αυξημένο κίνδυνο ύφεσης της οικονομίας.



Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν μια ακόμη δραματική πτώση και το επιτόκιο των τριμηνιαίων ομολόγων βρίσκεται αρκετά πάνω από τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2007.

Αυτή η αποκαλούμενη αντιστροφή μεταξύ των δύο ομολόγων είχε προηγηθεί κάθε ύφεσης των ΗΠΑ τα τελευταία 50 χρόνια.
 
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τρεις ακόμη φορές μέχρι το τέλος του έτους τα βασικά επιτόκια δανεισμού, ενώ οι αγορές να προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Όλα αυτά ακολουθούν την χαλαρή νομισματική πολιτική που υιοθέτησαν σήμερα οι κεντρικές τράπεζες της Νέας Ζηλανδίας, της Ινδίας και της Ταϊλάνδης και καθώς επανήλθαν οι φόβοι για τον εμπορικό πόλεμο που πλήττει την παγκόσμια ανάπτυξη μετά την απειλή την περασμένη εβδομάδα του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 10% στα υπόλοιπα εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο αμερικανικός δείκτης Dow πραγματοποιούσε βουτιά 461,62 μονάδων ή 1,77%, στις 25.567,90, ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 42,25 μονάδες ή 1,47%, στις 2.839,52, ενώ ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq σημείωνε πτώση κατά 96,50 μονάδες ή 1,23%, στις 7.736.77.
 
Οι αγορές κινούνται χαμηλότερα λόγω των ανησυχιών για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Και τίθεται υπό αμφισβήτηση η ευρύτερη θεμελιώδης δυναμική των οικονομιών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος και στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην ETRADE Financial Corp Mike Loewengart.
 
Εξάλλου, σε ύφεση είναι πιθανό να βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Reuters, με τους περισσότερους κυκλικούς δείκτες της οικονομίας να δείχνουν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα παραμένει αμετάβλητη ή μειώνεται.
 
Αναφέρει ότι οι χαράκτες της νομισματικής πολιτικής είναι απρόθυμοι να ανακοινώσουν μια ύφεση από φόβο μήπως βλάψουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και επιδεινώσουν την συρρίκνωση της οικονομίας.
 
Αλλά σχεδόν όλοι οι κύριοι οικονομικοί και βιομηχανικοί δείκτες που παρέχουν έναν αξιόπιστο οδηγό στον επιχειρηματικό κύκλο επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία έχει ήδη επιβραδυνθεί σοβαρά.

Οι έρευνες για την παγκόσμια οικονομία στον τομέα της μεταποίησης, της βιομηχανικής παραγωγής, των νέων παραγγελιών, των επιχειρηματικών επενδύσεων, της κατασκευαστικής δραστηριότητας και της παραγωγής αυτοκινήτων είναι αμετάβλητες ή χαμηλότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Πηγή: (ΚΥΠΕ - Reuters/ΚΣΤ/ΑΓΚ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:59

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.