Προειδοποίηση Moody's για το νέο πλαίσιο εκποιήσεων

Το νέο πλαίσιο εκποιήσεων εμποδίζει τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια, προειδοποίησε την Πέμπτη ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Ο Moody’s αναφέρεται στις τροποποιήσεις που ενέκρινε η Βουλή στο πλαίσιο των εκποιήσεων, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές θα παρατείνουν χρονικά τη διαδικασία εκποίησης ενός ακινήτου.
 
«Οι τροποποιήσεις είναι πιστωτικά αρνητικές (credit negative) για τις κυπριακές τράπεζες διότι εμποδίζουν τις οργανικές προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν μεγάλα αποθέματα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία αντιπροσώπευαν το 30% των ακαθάριστων δανείων τον Δεκέμβριο του 2018, και επίσης καθιστούν λιγότερο ελκυστικές τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε επενδυτές», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.
 
«Οι τροποποιήσεις θα καταστήσουν πιθανότατα πιο δύσκολο για τις τράπεζες να εκποιήσουν εξασφαλίσεις έναντι δανειοληπτών που αθετούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Είναι σημαντικό το ότι οι τροποποιήσεις διευρύνουν τους λόγους βάσει των οποίων ένας δανειολήπτης μπορεί να φέρει ένσταση στη διαδικασία εκποίησης και να αμφισβητήσει τον πλειστηριασμό της περιουσίας, κάτι που πιθανότατα να προκαλέσει μακροχρόνιες καθυστερήσεις στη διαδικασία λόγω ανεπαρκειών στο δικαστικό σύστημα της Κύπρου», τονίζει.
 
Ο Moody’s αναφέρει ότι οι τροποποιήσεις υιοθετήθηκαν ένα χρόνο μετά τη βελτίωση του πλαισίου εκποιήσεων, που είχε αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα και επικαλείται στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με τα οποία το πρώτο τρίμηνο του 2019, 16,6% των περιουσιών για τις οποίες είχε αρχίσει η διαδικασία εκποίησης, πωλήθηκαν στην πρώτη δημοπρασία, ποσοστό πολύ πιο πάνω από το 4,4% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2016 μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2018.
 
Επίσης, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι τροποποιήσεις διαμορφώνουν μια λιγότερο αξιόπιστη απειλή προς τον δανειολήπτη για να διαπραγματευθεί με την τράπεζα, ενθαρρύνοντας την αδύναμη πειθαρχία στις πληρωμές και τη στρατηγική αθέτηση υποχρεώσεων.
 
Εκτιμά ακόμα ότι οι τροποποιήσεις ενδέχεται να επηρεάσουν την τιμή πώλησης χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ή να αποτρέψουν πιθανούς επενδυτές λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το χρόνο που θα χρειαστεί για την εκποίηση και προσθέτει πως μια μεγάλη έκπτωση στην τιμή θα οδηγούσε σε απώλειες και αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου για τις τράπεζες.
O Μoody’s αναμένει ότι οι τροποποιήσεις θα επηρεάσουν όλες τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής.  
 
Οι τροποποιήσεις επιτρέπουν στον ενυπόθηκο δανειολήπτη να εξασφαλίσει απόφαση δικαστηρίου που αναστέλλει τη διαδικασία της εκποίησης εάν αποδειχθεί ότι μια τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται από την οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για την αναδιάρθρωση ενός δανείου. Ταυτόχρονα, δηλώνουν σαφώς τους λόγους τους οποίους ένας οφειλέτης μπορεί να επικαλεστεί για να αμφισβητήσει τη δημοπρασία του ακινήτου, αναφέρει η ανάλυση του οίκου αξιολόγησης.
 
Καταλήγοντας, ο Moody’s αναφέρει ότι ο Υπουργός Οικονομικών είναι πιθανόν να προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την αναπομπή των τροποποιήσεων.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΑΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:32

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.