Στα 1,18 δισ. οι αγορές κυπριακών ομολόγων από την ΕΚΤ

Στα €1,18 δισεκατομμύρια ανήλθαν οι αγορές κυπριακών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο πλαίσιο της επανεπένδυσης ομολόγων που είχαν αποκτηθεί μέσω του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP), το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ, το απόθεμα κυπριακών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ ανήλθε στο τέλος Ιουνίου στα €1.178 εκατομμύρια με τις αγορές κυπριακών ομολόγων τον Ιούνιο να ανέρχονται στα €96 εκατομμύρια.

Η μέση εναπομείνασα σταθμική λήξη των ομολόγων αυξήθηκε στα 6,96 χρόνια από 6,3 χρόνια τον Μάιο.

Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2018, όταν τερματίστηκαν οι νέες αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος, ευρύτερα γνωστού και ως QE, οι συνολικές αγορές κυπριακών ομολόγων ανέρχονταν σε €678 εκατ.

Λόγω των κανονισμών του προγράμματος, η Κύπρος δεν επωφελήθηκε ουσιαστικά από τις αγορές ομολόγων, καθώς οι αξιολογήσεις της χώρας ήταν εκτός επενδυτικής κατηγορίας και ως εκ τούτου θα έπρεπε να βρισκόταν σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής με θετική αξιολόγηση. Το Μάρτιο του 2016, η Κύπρος έμεινε εκτός του προγράμματος, αφού εξήλθε του μνημονίου. Οι αγορές επανήρχισαν μετά τον Σεπτέμβριο του 2018 μετά την επιστροφή του κυπριακού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα.

Υπενθυμίζεται πως εκπρόσωπος της ΚΤΚ είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ πως λόγω του ότι η Κύπρος ήταν αποκλεισμένη από το πρόγραμμα, υπάρχει η απόφαση βάσει της οποίας θα γίνουν επανεπενδύσεις σε κυπριακά ομόλογα, ώστε στο τέλος του προγράμματος επανεπενδύσεων το απόθεμα των ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ να προσεγγίσει την κεφαλαιακή κλείδα της Κύπρου στο ευρωσύστημα, που ανέρχεται στο 0,2%.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:40

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.