ΓΕΣΥ: Διαβουλεύσεις για φάρμακα και φαρμακεία

Όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Κύπρο και διατίθενται από τον Δημόσιο ή τον Ιδιωτικό τομέα, θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στον κατάλογο του ΟΑΥ.

Αυτό δήλωσε, μιλώντας στο Τρίτο, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Αυγουστίνος Ποταμίτης.
Ο κύριος Ποταμίτης έκαμε λόγο για οπισθοδρόμηση.
Κάποιοι ασθενείς, είπε, ενώ καταβάλλουν την εισφορά τους, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα, καθότι ενώ θα υπάρχει το φάρμακο στην αγορά δεν θα του χορηγείται, μέσω του ΓΕΣΥ.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός φαρμάκων στην κυπριακή αγορά, τα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο. Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, ενώ κυκλοφορούν δύο με δυόμιση χιλιάδες φάρμακα, στον κατάλογο συμπεριελήφθησαν χίλια.
Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει κατάληξη μεταξύ των μερών όσον αφορά τα καινοτόμα φάρμακα, θέμα το οποίο θα συζητηθεί το απόγευμα.
Ο Αυγουστίνος Ποταμίτης δήλωσε παράλληλα ότι η διαβούλευση κράτησε πολλούς μήνες ενώ τα θέματα αυτά, που είναι πολύπλοκα, θα έπρεπε να είχαν κλείσει νωρίτερα.
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα ανέφερε ότι σε μιά-δύο ημέρες θα υπογραφεί το μνημόνιο, αφού προηγουμένως δοθεί το πράσινο φως από τους προμηθευτές.

Μέχρι σήμερα έχουν συμβληθεί με το ΓΕΣΥ 360 φαρμακεία και στις επόμενες ημέρες θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός τους, αφού σχετική αίτηση υπεβλήθη σχεδόν από όλους του φαρμακοποιούς.
Αυτό ανέφερε μιλώντας στο Τρίτο η πρόεδρος Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Ισέγιεκ, η οποία επισήμανε ωστόσο ότι υφίστανται ακόμα σοβαρά τεχνικά προβλήματα, αφού το λογισμικό σύστημα δεν εγκαταστάθηκε σε κανένα φαρμακείο.
Είπε επίσης ότι ενδεχομένως στις πρώτες ημέρες εφαρμογής του ΓΕΣΥ να παρατηρηθούν κάποιες ελλείψεις στα διαθέσιμα φάρμακα, διαβεβαίωσε όμως ότι το πρόβλημα  θα επιλυθεί σταδιακά στις επόμενες μέρες.
Κάλεσε παράλληλα τους ασθενείς να επιδείξουν υπομονή, αφού, είπε, αλλάζει πλέον ριζικά ο τρόπος λειτουργίας των φαρμακείων και οι συνταγές θα εκδίδονται στο εξής ηλεκτρονικά.

Τα φάρμακα που θα ενταχθούν σταδιακά στο ΓΕΣΥ ανέρχονται σε χίλια πεντακόσια ογδόντα ενώ από την πρώτη Ιουνίου εντάσσονται χίλια- δέκα, ανέφερε η Γνώσια Αχνιώτου, ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ.
Μιλώντας επίσης στο τρίτο, είπε ότι τα φάρμακα που καλύπτει το ΓΕΣΥ είναι ανάλογα του κρατικού συνταγολογίου.
Στόχος, επισήμανε είναι να ενταχθούν όλα σχεδόν τα φάρμακα που κυκλοφορούν στη Κυπριακή αγορά, αφου αξιολογηθεί σταδιακά η θεραπευτική τους αξία από τη συμβουλευτική επιτροπή φαρμάκων.
Ανέφερε ακόμα πως για φάρμακα που αφορούν ογκολογικούς και νευρολογικούς ασθενείς ή ασθενείς με ρευματοπάθειες, δεν αλλάζει η σχετική διαδικασία και θα συνεχίσουν να παρέχονται  από εξειδικευμένα κέντρα.
Η κυρία Αχνιώτου πρόσθεσε ότι σήμερα θα αναρτηθεί και ο κατάλογος στον οποίο θα αναγράφεται το επιπλέον ποσόν που θα καταβάλλει ο ασθενείς για φάρμακα της επιλογής του, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο σχετικό κατάλογο.
Απαντώντας στη πρόεδρο του συνδέσμου φαρμακοποιών, η κυρία Αχνιώτου είπε πως το σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικών συνταγών δεν χρειάζεται εγκατάσταση αφού υπάρχει άμεση πρόσβαση σε όσους εγγράφονται ως  παροχείς στο ΓΕΣΥ.
Το  σύστημα που έχει σχέση με τα αποθέματα φαρμάκων, πρόσθεσε, δεν έχει σχέση με το ΓΕΣΥ και αφορά τα ίδια τα φαρμακεία που θα πρέπει να επιλύσουν τα τεχνικά προβλήματα που ενδεχομένως να παρουσιάζονται.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού, Φίλιππος Φιλίππου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:23

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Ο Γενικός Εισαγγελέας καταθέτει σήμερα αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
09:20
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
09:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
06:28
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Εθνικό Συμβούλιο στις 10:30 για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά
06:15
ΟΗΕ: Ομάδα ειρηνευτών δέχθηκε πυρά στην περιοχή κατασκευής της προβλήτας
05:52
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κατασκευή προβλήτας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
05:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.