Αναβολή ανοίγματος της αγοράς ενέργειας

Νέα αναβολή στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ανακοίνωσε στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, ότι η υλοποίηση της ανταγωνιστικής αγοράς θα υλοποιηθεί, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τον Δεκέμβριο του 2021.
Οι αρχικοί σχεδιασμοί ξεκίνησαν το 2014, το πρώτο χρονοδιάγραμμα τέθηκε για το 2016. Επόμενο χρονοδιάγραμμα τέθηκε για το 2018, ενώ η δέσμευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να εφαρμοστεί το 2020.
Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέλυσε στη Επιτροπή, μελέτη σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκε η πρόταση του ΧΑΚ να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η απόφαση είπε, ήταν καθαρά τεχνοκρατική και σημείωσε ότι και οικονομικά και χρονικά συμφέρει να αναλάβει την αρμοδιότητα ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επεσήμανε ότι η πρόταση του ΧΑΚ κατατέθηκε δύο μόλις μέρες πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού.
Κατά την συζήτηση ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Αντρέας Πουλλικάς, δήλωσε ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στον διαχειριστή.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Κυπριανού, ανέφερε ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι υπάρχουν νέους καθυστερήσεις και μακάρι τον Δεκέμβριο του 2021 να έχουμε την ελεύθερη αγορά. Κάλεσε δε τον Υπουργό Εμπορίου να επιληφθεί και της καταγγελίας του προέδρου της ΡΑΕΚ για τον διαχειριστή.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι απορρίφθηκε η πρόταση του ΧΑΚ πριν την συζήτηση του θέματος στην Βουλή. Το ΧΑΚ διαφωνεί με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εμπορίου. Η κυβέρνηση είπε, έχει βαρύτατες ευθύνες και εκτίμησε ότι ούτε το 2022 δεν θα λειτουργήσει η ανταγωνιστική αγορά. Για την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του διαχειριστή, κάλεσε τον Υπουργό Εμπορίου, να λάβει αποφάσεις, υποδεικνύοντας ότι δεν έχει την ικανότητα να διαχειριστεί το ζήτημα.
O βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, χαρακτήρισε αναιδέστατο τον διαχειριστή, μίλησε για κοροϊδία και διερωτήθηκε πως βρίσκεται ακόμη στην θέση του, ο διαχειριστής, όταν η ΡΑΕΚ δεν του έχει εμπιστοσύνη. Έθεσε και τον προβληματισμό, ότι η ΑΗΚ δεν θέλει να χάσει το μονοπώλιο της και γι’ αυτό υπάρχουν αυτές οι μεγάλες καθυστερήσεις. Υπεύθυνη για όλη αυτή την κατάσταση, είπε, είναι η κυβέρνηση.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους διερωτήθηκε αν μετά την δήλωση της ΡΑΕΚ ότι δεν εμπιστεύεται τον διαχειριστή, το Υπουργείο Εμπορίου θα επανεξετάσει το θέμα της εμπλοκής του ΧΑΚ.
Σε επόμενη συνεδρία, θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι να καταθέσουν τις θέσεις τους.

Πηγή: Παναγιώτης Καπαρής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:23

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.