Το πόρισμα για Συνεργατισμό ενώπιον της Βουλής

Εν μέσω εντάσεων, στο πλαίσιο του κεφαλαίου Δ, η Ολομέλεια της Βουλής, συζητά το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για το Συνεργατισμό.

Η συνεδρία άρχισε στις δέκα το πρωί και αναμένεται να διαρκέσει γύρω στις πέντε ώρες.
Το Σώμα αποφάσισε να συζητήσει και εγκρίνει σχετικό ψήφισμα, την μεθεπόμενη Παρασκευή.
Πρώτος πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ο οποίος κατήγγειλε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το ΑΚΕΛ, το Δημοκρατικό Κόμμα και η ΕΔΕΚ έστησαν ένα μεγάλο φαγοπότι στις πλάτες των πολιτών.
Έκανε αναφορά και στη φιλία του Χάρη Γεωργιάδη με τους Σταυρινίδη και Χατζηγιάννη, αλλά και στο δικηγορικό γραφείο του Νικόλα Παπαδόπουλου, λέγοντας πως ήταν νομικός σύμβουλός της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας για πολλά χρόνια.
Ο κύριος Χρήστου ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών.
Η Ανεξάρτητη Βουλευτής, Άννα Θεολόγου, χαρακτήρισε εντυπωσιακή την δήλωση του υπουργού Οικονομικών για την πολιτική ευθύνη και την πολιτική υπευθυνότητα υποδεικνύοντας χαρακτηριστικά στο Χάρη Γεωργιάδη ότι: «έχετε έλλειψη ταπεινότητας και ηθικής».
Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών ντρέπεται και κάθεται πίσω, για να μην παραστεί στο θέατρο σκιών. Και υπέδειξε ότι αυτοί που ανέλαβαν να «φτιάξουν» τον Συνεργατισμό «εσάσαν την πούγκα τους», όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμα ότι η Κεντρική Τράπεζα κάνει την «πάπια» και μένει στο απυρόβλητο.
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας μίλησε για ανικανότητα και ελλείψεις οι οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κατάρρευση του Συνεργατισμού καταγγέλλοντας ανεπαρκή διοίκηση.
Ζήτησε δε από το Υπουργείο Οικονομικών να ορίσει ομάδα για να θα παρακολουθεί την πορεία των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε ότι η μη ανάληψη ευθύνης είναι αναμενόμενη, καθώς αποτελεί παγιωμένη πολιτική κουλτούρα. Οι πρωταγωνιστές αυτού του διεφθαρμένου συστήματος, είπε, είναι αυτοί που παρεμποδίζουν κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του συστήματος.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα οι κατάλογοι με τις διαγραφές δανείων πολιτικών προσώπων ή και σωματείων συνδεδεμένων με κόμματα. Σημείωσε ότι από το πόρισμα δεν προκύπτουν ευθύνες στην ΕΔΕΚ.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραπλάνησε δύο φορές την Βουλή, το 2013 και το 2015 και υπενθύμισε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε ότι ο Συνεργατισμός έχει μετατραπεί πλέον σε μία κανονική τράπεζα και πως έχει κερδίσει το στοίχημα. Σημείωσε ότι κάπως άδικα η ευθύνη προσωποποιήθηκε στο Χάρη Γεωργιάδη, αλλά ευθύνη έχει όλη η κυβέρνηση και η διοίκηση του Συνεργατισμού.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για την διαγραφή δανείων ενός δις ευρώ με αδιαφανείς διαδικασίες, για την συμφωνία πώλησης δανείων στην ΑΛΤΑΜΙΡΑ και τον τρόπο εργοδότησης του Νικόλα Χατζηγιάννη.
Απαιτούμε λογοδοσία ανάληψη ευθύνης και παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, κατέληξε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έκανε λόγο για εθισμό στο ψέμα από τους κυβερνώντες με επιλεκτικές διαρροές δανείων βουλευτών. Κάλεσε την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δουν τις δικές τους ευθύνες. Απέρριψε και αιχμές για την επιλογή στελεχών του ΑΚΕΛ σε επιτροπές και κάλεσε τους επικριτές να αποδείξουν αν υπήρξε οποιοδήποτε σκάνδαλο. Επέκρινε και τον τρόπο δράσης του Νικόλα Χατζηγιάννη, ο οποίος φέρει τεράστια ευθύνη για την κατάληξη της Συνεργατικής Τράπεζας. Επέκρινε επίσης τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος είχε την ευθύνη για τα όσα τεκταίνονταν στην Συνεργατική Τράπεζα. Οι ευθύνες του, είπε, δεν περιορίζονται μόνο στην επιλογή ατόμων, αλλά είχε και ο ίδιος λόγο στον τρόπο λειτουργίας του Συνεργατισμού. Οι ευθύνες του, κατέληξε, δεν είναι μόνο πολιτικές. Ο κύριος Κυπριανού έστρεψε τα πυρά του και κατά του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος, είπε, ήταν ενημερωμένος για τα τεκταινόμενα.

Πηγή: Παναγιώτης Καπαρής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:26

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.