Φεύγει στο τέλος του 2019 από ΥΠΟΙΚ ο Χάρης Γεωργιάδης

Αποχωρεί ο Χάρης Γεωργιάδης από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, στο τέλος του 2019, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε δημόσια.

Λέγοντας ότι δεν είναι προσκολλημένος στην καρέκλα της εξουσίας, ο κύριος Γεωργιάδης είπε ότι έλαβε αυτή την απόφαση, για να διευκολύνει την κυβέρνηση.
Ανακοίνωσε την πρόθεσή του, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στη διάρκεια της οποίας υπεραμύνθηκε για ακόμα μια φορά των κυβερνητικών χειρισμών στο θέμα του Συνεργατισμού, διευκρινίζοντας ότι η απόφασή του δεν οφείλεται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής. Αντιθέτως, πρόσθεσε, ενδεχομένως οι εξελίξεις στον Συνεργατισμό να καθυστέρησαν την απόφασή του.
Σε μια εκτενή τοποθέτηση, ύστερα από λεπτομερή μελέτη του πορίσματος για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, ο κύριος Γεωργιάδης χαρακτήρισε άδικα και λανθασμένα τα ευρήματα της Ερευνητικής Επιτροπής. Είπε ότι τα συμπεράσματά της είναι πως το διοικητικό συμβούλιο της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας απέτυχε να διαχειριστεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πως γι' αυτό φταίει ο υπουργός Οικονομικών. Επισημαίνοντας ότι οι αποδόσεις στη διαχείριση των Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων ήταν αντίστοιχες με τις εμπορικές τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι, από όσα καταγράφονται στο πόρισμα, προκύπτει ότι η Ερευνητική Επιτροπή αγνοεί πως τα εποπτικά δεδομένα μεταβάλλονται διαρκώς. Σημείωσε ότι, σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι τράπεζες, βεβαρημένες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προχωρούσαν σε διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου, επειδή ακριβώς μεταβάλλονταν οι εποπτικές απαιτήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών συνέκρινε μάλιστα τα αποτελέσματα του Συνεργατισμού με εκείνα της Alpha Bank Κύπρου, της οποίας επικεφαλής ήταν το μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου, επισημαίνοντας ότι η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων της ήταν χειρότερη.
Για την αναφορά περί αποτυχίας της διοίκησης να μειώσει τις δαπάνες, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι μειώθηκαν σημαντικά, χαρακτηρίζοντας καλύτερους τους δείκτες στον Συνεργατισμό, σε σύγκριση με άλλες τράπεζες. Μάλιστα, ο κύριος Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε διάταγμα που είχε εκδώσει τον Ιανουάριο του 2014 για μισθολογικές μειώσεις στη Συνεργατική Τράπεζα, λέγοντας ότι αυτή η κίνηση προκάλεσε τότε την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ, που σήμερα -πρόσθεσε- αναζητούν ευθύνες για την κατάρρευση.
Για τις επικρίσεις περί ακατάλληλων ατόμων σε θέσεις-κλειδιά στον Συνεργατισμό, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα είχε κάθε ευχέρεια, βάσει του νόμου, να απομοκρύνει άτομα που θεωρούσε ότι δεν ήταν επαρκή.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:55

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.