Fitch: Μειώνει υποχρεώσεις του κράτους η μείωση των ΜΕΧ

Μειώνει «σημαντικά» ενδεχόμενες υποχρεώσεις του κράτους η μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) στις κυπριακές τράπεζες, τονίζει ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.

Εντούτοις, ο διεθνής οίκος τονίζει ότι «ο τραπεζικός τομέας παραμένει αδύναμος και οι περαιτέρω μειώσεις των ΜΕΧ εξαρτώνται εν μέρει από την αποτελεσματική χρήση των νομικών μέσων που υιοθετήθηκαν το 2018».
Ο Fitch τονίζει ότι ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου εξακολουθεί να επιβαρύνεται από ένα υψηλό απόθεμα προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (ο μέσος δείκτης ΜΕΧ στα μέλη της ΕΕ είναι περίπου στο 4%), πλήττοντας την κερδοφορία και την εσωτερική παραγωγή κεφαλαίων των τραπεζών και θέτει κεφάλαια σε κίνδυνο από ΜΕΧ που δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις.
Σημειώνει πως περαιτέρω ξεκαθάρισμα του ισολογισμού θα απελευθερώσει κεφάλαια για τη στήριξη νέων χορηγήσεων.
Επικαλούμενος στοιχεία που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου τον Ιανουάριο, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι αυτά κατέδειξαν ότι τα ΜΕΧ μειώθηκαν σε 11 δισ. ευρώ στο τέλος του 3ου τριμήνου του 2018 ή 32% του συνόλου των ακαθάριστων χορηγήσεων, από 16,6 δισ. ευρώ (40%) στο τέλος του 1H18.
Αυτό συμβαδίζει σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τον Fitch, με την προσδοκία του βάσει της οποίας προέβη και στην πρόσφατη αναθεώρηση της αξιολόγησης τον Οκτώβριο του 2018, όταν αναβάθμισε την Κύπρο σε «BBB -»/Σταθερές προοπτικές. Σημειώνει ότι η αναβάθμιση τότε αντανακλούσε την ισχυρή δημοσιονομική επίδοση και την ευνοϊκή δυναμική του χρέους καθώς και τη μείωση των ενδεχόμενων υποχρεώσεων.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν περαιτέρω μείωση των ΜΕΧ, όπως είναι ένα υποστηρικτικό οικονομικό περιβάλλον, μαζί με την αυξημένη διάθεση θεσμικών επενδυτών για κυπριακά περιουσιακά στοιχεία, που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν  περισσότερες τιτλοποιήσεις δανείων.
«Τα μέτρα που θεσπίστηκαν τον Ιούλιο του 2018, ιδίως το πιο αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο εκποιήσεων, θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στη διατήρηση της τάσης μείωσης των ΜΕΧ, παρόλο που η αποτελεσματικότητά του δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί πλήρως», υπογραμμίζει.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης σημειώνει πως οι κυπριακές αρχές εκτιμούν ότι το Σχέδιο Εστία το οποίο παρέχει κίνητρα για την αποπληρωμή των ΜΕΧ που έχουν εξασφάλιση πρώτη κατοικία, και θα λειτουργήσει στις αρχές του 2019, θα μπορούσε να μειώσει τα ΜΕΧ του τραπεζικού τομέα κατά 2-2,5 δισ. ευρώ, από τα συνολικά δάνεια ύψους 3,4 δισ. ευρώ που θα πληρούν τα κριτήρια να ενταχθούν στο Σχέδιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:33

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.