Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%AM, %05 %384 %2018 %10:%Δεκ

Θετικό το ΥΠΟΙΚ στην οικονομική αυτονόμηση του Κοινοβουλίου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το πρώτο ΝΑΙ εξασφάλισε η Βουλή από το Υπουργείου Οικονομικών για την οικονομική αυτονόμηση του Κοινοβουλίου.

Η Επιτροπή Νομικών μελέτησε πρόταση νόμου για την 19η τροποποίηση του Συντάγματος, την οποία κατέθεσε ο Πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Συλλούρης, εκ μέρους όλων των κομμάτων. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι το Υπουργείο δεν διαφωνεί, αλλά ζητά να γίνει σοβαρή μελέτη. Ειδικότερα πρέπει, να κατοχυρωθεί με νομοθεσία ο τρόπος δημοσιονομικής διαχείρισης του προϋπολογισμού της Βουλής.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αφού προκύπτουν όπως είπε, σοβαρά ζητήματα, τα οποία πρέπει να μελετηθούν. Ειδικότερα, τι θα συμβεί με τα ανάλογα αιτήματα, της Νομικής Υπηρεσίας, της Δικαστικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Πρέπει είπε, να μελετηθεί το τι συμβαίνει σε άλλα κοινοβούλια.

Η Διευθύντρια Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελένη Ηλιάδη, δήλωσε ότι η Βουλή, ήδη ετοίμασε μελέτες για το τι συμβαίνει σε άλλα κοινοβούλια και μπορεί να ενημερώσει και την Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου σημειώνει:
«Το πολιτειακό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, βασίζεται στην αρχή της απόλυτης διάκρισης των εξουσιών. (…) Κρίνεται αναγκαίο όπως καθοριστεί ρητά στο Σύνταγμα, ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής, θα συντάσσεται από τον Πρόεδρο της Βουλής, θα εγκρίνεται με απόφαση τους Σώματος και ακολούθως χωρίς καμία μεταβολή, θα καταχωρίζεται στον κρατικό προϋπολογισμό, οπότε θα καθίσταται εκτελεστός για όλα και για όλους. (…) Η επιζητούμενη οικονομική αυτονομία της Βουλής, κατά το πρότυπο, όλων των σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών, επ’ ουδενί υποδηλοί, ότι η νομοθετική εξουσία θα ενεργεί εκτός και / ή και πέραν των δημοσιονομικών πλαισίων.»

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού, πρότεινε η τροποποίηση Συντάγματος να αφορά το δικαίωμα της Βουλής, να παραχωρεί οικονομική αυτονομία, σε διάφορες ανεξάρτητες υπηρεσίας, οι οποίες το αιτούνται, ώστε να μην χρειάζεται να γίνεται τροποποίηση του Συντάγματος για κάθε αίτημα.

Πηγή: Παναγιώτης Καπαρής, ΡΙΚ Βουλή