Γ. Αρέστη: «Μπορούμε να εκδώσουμε ένταλμα σύλληψης»

Ο πρώην γραμματέας της ΣΠΕ Παραλιμνίου Γιαννάκης Γιαννάκη, δεν παρουσιάστηκε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής που διερευνά τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Γεώργιος Αρέστη αφού διαπίστωσε ότι ο κ. Γιαννάκη δεν παρουσιάστηκε ενώπιον της επιτροπής διέκοψε για μισή ώρα τη διαδικασία λέγοντας ότι η επιτροπή έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης.

Την απόφαση θα λάβει η επιτροπή, είπε, αφού παρέλθει το χρονικό διάστημα της μισής ώρας και δεν παρουσιαστεί ο κ. Γιαννάκη.
Ο μάρτυρας, είπε ο κ. Αρέστη απέστειλε επιστολή θεωρώντας πως κάποιες ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν στην πρώτη εμφάνισή του των εξέθεσαν ως υπεύθυνο για κατάρρευση του Συνεργατισμού. Στην ίδια επιστολή ζητούσε να υποδείξει κάποια πρόσωπα για να καταθέσουν.
Παρά το γεγονός ότι του επιδόθηκε κλήση να παρουσιαστεί σήμερα δεν το έπραξε αναφέρε.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη του κατάθεση στις 7/9/2018 ο κ. Γιαννάκη παραδέχθηκε ότι τα κόμματα είχαν εμπλοκή στην επιλογή των μελών των επιτροπειών των ΣΠΙ.
Ειδικά στη ΣΠΕ Παραλιμνίου είπε ότι «παραδοσιακά συνεργάζονταν τα κόμματα με τη Συνεργατική στο Παραλίμνι η οποία δεν ήταν μονοκομματική».

Κατάθεση Μελά

Η κατάρρευση του Συνεργατισμού οφείλεται στη μη εφαρμογή του κώδικα συμπεριφοράς διαχείρισης των δανείων από τις τράπεζες, ανέφερε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής ο πρόεδρος του συνδέσμου προστασίας δανειοληπτών Κώστας Μελάς.
Ο κ. Μελάς κατέθεσε ακολούθως μια σειρά εγγράφων με αλληλογραφία που είχαν από το 2013 και μετά όταν άρχισε η υποχρεωτική εφαρμογή της οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις και ο κώδικας συμπεριφοράς για τη διαχείριση των δανείων.
Σημείωσε ότι οι τράπεζες δεν τις εφάρμοζαν και τις πέταξαν στα σκουπίδια όπως είπε σημειώνοντας ότι «γι’ αυτό φθάσαμε εδώ που φθάσαμε».
Τα έγγραφα που κατέθεσε στην επιτροπή ο κ. Μελάς σχετίζονται με τις ευθύνες που είχε η ΚΤ η οποία όπως είπε δεν προστάτευσε τους δανειολήπτες από τις τράπεζες.
Οι τράπεζες στέλνουν προειδοποιήσεις για εκποιήσεις σε όλους τους δανειολήπτες δεν είναι αυτό που αναμέναμε από την ΚΤ, είπε.
Ο κ. Μελάς, αναφέρθηκε στην αρχή της μαρτυρίας του στις υπηρεσίες που προσφέρει αφιλόκερδος ο σύνδεσμος στον οποίο υπάρχουν μια επιτροπή οικονομικών και μια επιτροπή νομικών.
Ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιος Αρέστη σε αυτό το σημείο απευθυνόμενος προς τον κ. Μελά παρατήρησε ότι «δεν είναι και τόσο φιλανθρωπικός ο σύνδεσμος σας».
Το μέλος επίσης της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιος Χαραλάμπους παρατήρησε ότι δεν θα πρέπει να ισοπεδώνουμε τα πάντα και ότι θα πρέπει να κληθεί και η ΚΤ να απαντήσει εάν οι τράπεζες εφάρμοζαν τις οδηγίες της.

Κατάθεση Γεωργίου

Συγκεκριμένες περιπτώσεις και λανθασμένες διαδικασίες στη ΣΠΕ Αθηαίνου κατέθεσε η πρώην εσωτερικός ελεγκτής της Συνεργατικής Ελένη Γεωργίου, ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού τονίζοντας ότι δεν είναι η κρίση που μας έφερε σε αυτό το σημείο αλλά η κακή πρακτική που ακολουθείτο για χρόνια.
Η κ. Γεωργίου η οποία κατέθεσε στην επιτροπή με δική της πρωτοβουλία ανέφερε ότι μετά από συγκεκριμένες καταγγελίες που είχε κάνει στον Έφορο Συνεργατικών Ανάπτυξης αλλά και στην αστυνομία απολύθηκε από τη θέση της.
Η κ. Γεωργίου αναφέρθηκε σε μια καταγγελία που έκανε η ίδια στις 5/3/2009, απευθείας στον Έφορο Συνεργατικής Ανάπτυξης τον Κωνσταντίνο Λύρα και αφορούσε συγγενικό πρόσωπο του τότε γραμματέα της ΣΠΕ Αθηαίνου. Η καταγγελία, κατέληξε τελικά στην αστυνομία, αφορούσε προμήθειες από εμπορικούς συνεργάτες της ΣΠΕ Αθηαίνου €140 χιλ.
Το 2010 διορίστηκε νέος γραμματέας αλλά συνεχίστηκαν οι ίδιες πρακτικές, είπε.
«Ενσωματώθηκαν στην κουλτούρα. Θεωρούσαν φυσιολογικό δάνειο χωρίς ικανότητα αποπληρωμής. Δεν υπήρχε πίεση προς τους δανειολήπτες. Υπήρχαν τρεχούμενοι λογαριασμοί που παρουσίαζαν υπερβάσεις, χωρίς να έχει γίνει μια κατάθεση από τον δικαιούχο του λογαριασμού», σημείωσε.
Η μάρτυρας είπε ότι τα πέντε μέλη της επιτροπείας δεν ήταν σε θέση να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος. «Έπρεπε να φθάσουμε στην καταστροφή για να αντιληφθούν κάποια πράγματα», είπε.
«Οι λειτουργοί έκαναν κάποιους ελέγχους δεν τέθηκε όμως ποτέ χρονοδιάγραμμα ή συγκεκριμένα μέτρα. Έμεναν μόνο στις παρατηρήσεις», είπε.

Πηγή: stockwatch

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:58

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.