Αρχίζουν σήμερα στη Νέα Υόρκη συναντήσεις και διεργασίες για το Κυπριακό

Αλλεπάλληλες συναντήσεις και διεργασίες για το Κυπριακό, βρίσκονται σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. 

Με στόχο να εκτιμήσει τις δυνατότητες αναθέρμανσης της διαδικασίας, ο Γενικός Γραμματέας πραγματοποιεί συναντήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Χθες βράδυ, ο Αντώνιο Γκουτέρες είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του ΡΙΚ Στέλλα Μιχαήλ, συζήτησαν για τη συνάντηση που θα έχουν οι δύο την Παρασκευή και ο Γενικός Γραμματέας είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι προσβλέπει σε αυτήν. Στη συνάντηση της Παρασκευής ο κύριος Γκουτέρες θα ενημερώσει τον Πρόεδρο για τα αποτελέσματα των επαφών της απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λουτ και θα συζητήσουν για τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. 

Χθες βράδυ ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυρίου Γκουτέρες, ο Γενικός Γραμματέας εγκωμίασε την εξαίρετη συνεργασία του διεθνούς οργανισμού με την Τουρκία και τόνισε την συνεισφορά της χώρας σε περισσότερους από 3, 5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Συζήτησαν, πρόσθεσε, για την κατάσταση στη Συρία και ο κύριος Γκουτέρες καλωσόρισε την συμφωνία που επετεύχθη στις 17 Σεπτέμβριου για δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνη στο Ιντλιμπ.
Την Πέμπτη ο κύριος Γκουτέρρες θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και το Σάββατο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται η άτυπη συνάντηση που θα έχουν απόψε στη Νέα Υόρκη οι Υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας.
Η συνάντηση η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, δύναται να συμβάλει στην αποσαφήνιση των θέσεων και των προθέσεων της Τουρκίας.
Μεταξύ των σημαντικών επαφών που θα έχει ο πρόεδρος Αναστασιάδης για το Κυπριακό, είναι και η συνάντηση σήμερα, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και την Πέμπτη με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το κυπριακό και στις επαφές Έλληνα Πρωθυπουργού

Το Κυπριακό θα βρίσκεται και στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που θα έχουν, σήμερα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ταγίπ Ερντογαν συναντήθηκε χθες βράδυ με τον λεγόμενο Υπουργό Εξωτερικών Κουτρετ Οζερσάι.
Προηγήθηκε συνάντηση του Οζερσάι με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβούσογλου, ενόψει της σημερνής συνάντησης των τριών εγγυητριών δυνάμεων.
Ο Οζερσάι είχε δηλώσει ότι πλανώνται όσοι θέλουν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι κάποια θέματα στις διαπραγματεύσεις συνεχίζονται από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα.
Δεν υπάρχει, πρόσθεσε, ανάγκη για συζητήσεις που κατ' επανάληψη έχουν εξαντληθεί αλλά για δημιουργικές προσεγγίσεις.
Ο Τσαβούσογλου έγραψε στο τουίτερ ότι με τον Οζερσάι προχώρησαν σε αξιολόγηση της κατάστασης για την περίοδο που ακολουθεί.

Συνάντηση ΥΠΕΞ τριών εγγυητριών δυνάμεων

Ενόψει της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, αλλά και της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκαν, χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη, και αντάλλαξαν απόψεις.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ο συντονισμός με την Ελλάδα είναι συνεχής. Η προσέγγιση, τόνισε, είναι απόλυτα ταυτισμένη, οι θέσεις που εκφράζονται κοινές και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την επιθυμία μας είτε για επανέναρξη των συνομιλιών είτε για επίλυση του Κυπριακού. Κι αυτό, είπε, είναι ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Με τον κύριο Κοτζία, πρόσθεσε, συζήτησαν και τις δράσεις των χωρών τους στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού όπως είπε, οι τριμερείς σχηματισμοί που έχουν δημιουργηθεί προκαλούν ενδιαφέρον τόσο από πλευράς κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άλλων κρατών της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη η πρώτη τριμερής συνάντηση με το Μπαχρέιν, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν κι άλλες παρόμοιες συναντήσεις.
Από πλευράς του, ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι στο ταξίδι με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στη Μέση Ανατολή συμφώνησαν να συγκροτήσουν Γραμματεία των τριμερών σχηματισμών με έδρα την Κύπρο, κάτι τόνισε που θα ενδυναμώσει το γεωπολιτικό της ρόλο. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι πλέον πάρα πολλές ισχυρές δυνάμεις, αντιμετωπίζουν την Κύπρο όχι ως ένα πρόβλημα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά ως μια χώρα με μεγάλη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία.

Και η Σπέχαρ για επαφές για Κυπριακό στη Νέα Υόρκη


Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται την ερχόμενη βδομάδα η Ειδική Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για εσωτερικές συναντήσεις που θα γίνουν ενόψει της κατάθεσης της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στο Συμβούλιο Ασφαλείας στα μέσα Οκτωβρίου.
Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, επικαλούμενο πηγή των Ηνωμένων Εθνών, οι διαβουλεύσεις θα γίνουν με τη συμμετοχή της Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για Πολιτικές Υποθέσεις Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, αφού ο κύριος Γκουτέρες θα βρίσκεται στην Ινδία.
Στην έκθεση, ανέφερε η ίδια πηγή, θα γίνεται ενημέρωση και σε σχέση με τις διαβουλεύσεις της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα Τζέιν Χολ Λουτ. Σε ερώτηση αν οι εσωτερικές αυτές συναντήσεις θα αφορούν και τα επόμενα βήματα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, η ίδια πηγή διευκρίνισε πως θα αφορούν μόνο την έκθεση του κυρίου Γκουτέρες και πως για το δρόμο που θα ακολουθηθεί δεν θα αποφασίσει ούτε η κυρία Λουτ, ούτε η κυρία Σπέχαρ, ούτε η κυρία Ντι Κάρλο, αλλά ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας αφού ακούσει τα εμπλεκόμενα μέρη και τους συνεργάτες του.
Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 30 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΡΙΚ ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:34

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.