Επιτροπή Οικονομικών: Στοιχεία για αποσπάσεις εκπαιδευτικών και μετά απαπαγοποιήσεις

Στοιχεία για τις αποπαγοποιήσεις εκπαιδευτικών τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και σε άλλες κρατικές υπηρεσίες, ζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, προτού εγκρίνει το αίτημα του Υπουργείου Παιδείας για την αποπαγοποίηση συνολικά 290 θέσεων προαγωγής και πρώτου διορισμού και προαγωγής στην Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία.


 
Πολλοί βουλευτές έθεσαν το θέμα των αποσπάσεων και διερωτήθηκαν κατά πόσο πρέπει να διορθωθεί η παρούσα κατάσταση στο Υπουργείο.
 
«Δεν είναι ορθό να αρχίσει ο εξορθολογισμός της παιδείας θα πρέπει να αρχίσει από το ίδιο Υπουργείο;», διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας.
 
Απαντώντας ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, Κυπριανός Λούης διαχώρισε το θέμα των προαγωγών από τις αποσπάσεις, σημειώνοντας πως οι θέσεις προαγωγής καλύπτουν βασικές λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων και του Υπουργείου Παιδείας.
 
«Με την αποπαγοποίηση αυτή διασφαλίζεται η έγκαιρη και ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων από την επόμενη χρονιά. Μιλάμε για την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 άρα εκ των πραγμάτων η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι μακριά. Εμείς ενεργούμε έγκαιρα και προχωρούμε με βάση τους προγραμματισμούς μας», είπε.
 
Σύμφωνα με τον κατάλογο που δόθηκε στη Επιτροπή, από τις 290 θέσεις, οι 39 αφορούν τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης 39, οι 193 τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης οι 57 τη Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και μία θέση τη Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης.
 
Το Υπουργείο Παιδείας από το 1965 που ιδρύθηκε δεν έχει δομή και παίρνει αποσπάσεις εκπαιδευτικών, αναφέρθηκε, προσθέτοντας πως φέτος μέσα στα πλαίσια του εξορθολογισμού έγιναν αποκοπές αποσπάσεων.
 
Όπως είπε, οι αποσπάσεις στο Υπουργείο αφορούν διοικητικό έργο, λόγω του ότι δεν έχει στελεχωθεί δομή στο Υπουργείο.
 
«Στα πλαίσια της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής θα μειωθούν οι αποσπασμένοι. Η διαδικασία της μετάβασης θα διαρκέσει καιρό», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: Να μας δώσει η Πολιτεία το προσωπικό για να πάνε οι αποσπασμένοι στα σχολεία.
 
Ο ΔΗΣΥ δια του Ονούφριου Κουλλά, είπε πως το κόμμα του είναι υπέρ του εξορθολογισμού αλλά θα στηρίξει την αποπαγοποίηση των θέσεων, καθώς θεωρεί πως το θέμα αυτό είναι ανεξάρτητο των αποσπάσεων. Την ίδια θέση εξέφρασε και το ΑΚΕΛ.
 
Εξάλλου, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση βουλευτή, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Χαμπιαούρης αναφέρει πως ο συνολικός αριθμός αποσπασμένων στο Υπουργείο και σε άλλες υπηρεσίες φέτος ανέρχονται σε 313 με το συνολικό κόστος των αποσπάσεων αυτών για την περίοδο 2018 – 2019 ανέρχεται στα €10 εκατομμύρια.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης ανέφερε «το θέμα των αποσπάσεων πρέπει να μπει άμεσα στο τραπέζι και να συζητηθεί στα πλαίσιο του διαλόγου που δυστυχώς δεν προχωρά διότι έχουμε κολλήσει στην υποσημείωση της υποσημείωσης».

Είναι πράγματι προκλητικό, πρόσθεσε, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση στο όνομα εξοικονόμησης πόρων έχει προκαλέσει μια κοινωνική κρίση με τη σύγκρουσή της με τους εκπαιδευτικούς να συνεχίζεται αυτή η απαράδεκτη κατάσταση με εκπαιδευτικούς που να είναι αποσπασμένοι και στο ίδιο το Υπουργείο κατά εκατοντάδες και σε εντελώς άσχετους με την εκπαίδευση υπηρεσίες.

Κάλεσε τέλος τους εκπαιδευτικούς να άρουν τα απεργιακά μέτρα και ταυτόχρονα την κυβέρνηση να συζητήσει την πρόταση των εκπαιδευτικών.

Παράλληλα, η Επιτροπή εξέτασε αιτήματα για την αποπαγοποίηση θέσεων από το Υπουργείο Ενέργειας, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Μεταφορών, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, το Υπουργείο Εργασίας, την Αρχή Ηλεκτρισμού και το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:39

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.