Ψηφίστηκαν ομόφωνα οι πρότασεις για τις φοροελαφρύνσεις ιδιοκτητών ακινήτων σε ΜΕΔ

Η Ολομέλεια της Βουλή υπερψήφισε ομόφωνα σε νόμους τις πέντε προτάσεις νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου για φορολογικές ελαφρύνσεις, στις περιπτώσεις που η ακίνητη ιδιοκτησία πωλείται σε τρίτα πρόσωπα και το προϊόν πώλησης διατίθεται για τη μείωση ή εξόφληση δανείων.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας, η Βουλή είχε ψηφίσει νόμους που προέβλεπαν φορολογικές ελαφρύνσεις στις περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων δανείων που εμπεριείχαν τη μεταβίβαση ακίνητης ιδιοκτησίας από το δανειολήπτη στο δανειστή.
 
Οι ελαφρύνσεις, αυτές ισχύουν μέχρι το τέλος του 2019 για τις τράπεζες ωστόσο δεν ίσχυαν στις περιπτώσεις που η ακίνητη ιδιοκτησία πωλείτο σε τρίτα πρόσωπα, στην ελεύθερη αγορά και το προϊόν πώλησης διατίθεντο για τη μείωση ή εξόφληση δανείων.
 
Οι πέντε νόμοι που ψηφίστηκαν επεκτείνουν την εφαρμογή φοροελαφρύνσεων και στις περιπτώσεις πώλησης ακινήτων για εξόφληση δανείων στην ελεύθερη αγορά από τον ίδιο τον δανειολήπτη στον φόρο εισοδήματος, τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, την έκτακτη εισφορά για την άμυνα και τα χαρτόσημα και τα τέλη μεταβίβασης που καταβάλλονται στο κτηματολόγιο και θα έχουν ισχύ επίσης, μέχρι το τέλος του 2019.
 
 Στο πλαίσιο της συζήτησης  στην αρμόδια Επιτροπή, είχε επισημανθεί η ανάγκη διόρθωσης στα κείμενα των προτάσεων νόμου του ορισμού του όρου «αναδιάρθρωση» για σκοπούς καλύτερης εφαρμογής, καθώς και η ανάγκη απάλειψης σχετικής πρόνοιας σύμφωνα με την οποία η διάθεση του ακινήτου πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός τριών μηνών από την ημερομηνία σύναψης της συμφωνίας, ειδάλλως η ακίνητη ιδιοκτησία διατίθεται και μεταβιβάζεται στο δανειστή.
 
Συγκεκριμένα οι ελαφρύνσεις αφορούν, την περίπτωση πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου από τον δανειολήπτη στην ελεύθερη αγορά με σκοπό τη μείωση ή την εξόφληση μη εξυπηρετούμενου δανείου, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης.
 
Εξηγώντας τη σημασία των 5 νόμων, εκ μέρους της Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι στοχεύουν ώστε να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Παρατήρησε πως ήταν λάθος που δεν καλύφθηκε στους προηγούμενους νόμους η η εκδοχή ένας δανειολήπτης να πουλά το ενυπόθηκο ακίνητο του στην ελεύθερη αγορά, και αυτό το εκμεταλλεύονταν οι τράπεζες πιέζοντας του δανειολήπτες να πωλήσουν σε χαμηλότερες τιμές μέσω των τραπεζών για να επωφεληθούν των ελαφρύνσεων.
 
Ο κ. Νεοφύτου είπε πως οι διατάξεις θα ισχύουν και στις περιπτώσεις που το δάνειο θα είναι σε ειδικό φορέα όπως θα γίνει με τον Συνεργατισμό.
 
Συμπλήρωσε πως πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις.
 
Η Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αφού ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ συμφωνεί στο θέμα πολιτικής αρχής, εξέφρασε την άποψη ότι  θα πρέπει κάποια ευεργετήματα να τα έχει και ο ιδιοκτήτης και όχι μόνο οι τράπεζες.
 
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η δημιουργία ιδιοκτητών δύο ταχυτήτων «και να σκεφτούμε κίνητρα και για τους ιδιοκτήτες που πωλούν ακίνητα και οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ενυπόθηκου δανεισμού.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:56

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική υπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.