Συνάντηση συντεχνιών με Πρόεδρο Βουλής για Συνεργατισμό

Με στόχο την ικανοποίηση του απώτερου στόχου για διασφάλιση των εργαζομένων στο Συνεργατισμό με απορρόφησή τους στη νέα δομή ή παραχώρηση ελκυστικού πακέτου για εθελούσια αποχώρηση, οι συντεχνίες ΣΕΚ , ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ συναντήθηκαν το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη. Ξεκαθάρισαν για άλλη μια φορά ότι δεν συζητούν θέμα απόλυσης ή απορρόφησης υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα και κάκισαν αναφορές της ΕΤΥΚ για το ζήτημα, χαρακτηρίζοντάς τις ανεδαφικές, παραπλανητικές και λαϊκίστικες.



Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης δήλωσε ότι στη συνάντηση με τον κ. Συλλούρη οι συντεχνίες μετέφεραν την ανάγκη, στο πλαίσιο της συζήτησης για το συνεργατισμό, στο επίκεντρο να βρίσκεται και το θέμα της διασφάλισης των εργαζομένων. Ανέφερε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει επιτυχία στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου για σημαντικό αριθμό εργαζομένων, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματά τους.

«Γι΄αυτό και ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Βουλής στις οποιεσδήποτε αποφάσεις παρθούν, να λάβουν σοβαρά υπόψη και την ανάγκη αυτή η διαδικασία της διαπραγμάτευση και η ολοκλήρωση συμφωνιών που να κατοχυρώνουν τους εργαζόμενους, να αποτελεί αν είναι δυνατό προϋπόθεση», ανέφερε.

Μίλησε για θετική αντίδραση από τον Πρόεδρο της Βουλής ο οποίος, είπε, υποσχέθηκε να μεταφέρει τα όσα συζητήθηκαν στα κόμματα και στις διαβουλεύσεις για διαχείριση της διαδικασίας συζήτησης το θέμα αυτό, της κατοχύρωσης δηλαδή των εργαζομένων, θα είναι ψηλά στις προτεραιότητες.

Απαντώντας σε ερώτηση για εγκύκλιο που εξέδωσε χθες η ΕΤΥΚ για τα περί διαφωνίας συντεχνιών στο θέμα της απορρόφησης υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι η στάση της ΕΤΥΚ είναι «στάση αντιδεοντολογική και απαράδεκτη» για τα συνδικαλιστικά θέσμια, γιατί «την ώρα που εμείς δίνουμε μάχη και θα έπρεπε ασφαλώς και η ΕΤΥΚ να είναι δίπλα μας για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, η ΕΤΥΚ επιλέγει να ρίχνει πέτρες σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά για σκοπιμότητες, οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση με τον αγώνα που κάνουμε για διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι όσον αφορά ειδικά το θέμα για πρόσληψη εργαζομένων στο δημόσιο, οι συντεχνίες το έκαναν ξεκάθαρο ότι δεν συζητούν θέματα απολύσεων και περίπτωση να μείνουν εργαζόμενοι εκτεθειμένοι ώστε να γίνεται συζήτηση πού θα πάνε αυτοί που θα απολυθούν.

«Η δέσμευση που έχουμε από την Κυβέρνηση και η διαπραγμάτευση που κάνουμε, είναι στη βάση ότι δεν απολύεται κανένας, αλλά εγκρίνεται και συμφωνείται ένα ελκυστικό σχέδιο, το οποίο θα επιλέξουν από μόνοι τους ένας αριθμός εργαζομένων για εθελούσια έξοδο. Κατά συνέπεια τι νόημα έχει αυτή η συζήτηση σήμερα και γιατί εγείρεται αυτό το ζήτημα, επιτρέψετέ μου να πω ότι και εμάς μας δημιουργεί ένα προβληματισμό και μια ανησυχία για τη σκοπιμότητα που έχει», ανέφερε.

Ξεκαθάρισε ότι οι συντεχνίες συζητούν μόνο για κατοχύρωση των εργαζομένων, οι οποίοι είτε θα μείνουν στη νέα δομή ή θα επιλέξουν μόνοι τους σχέδιο εθελούσιας εξόδου που να είναι αρκούντως ελκυστικό.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι βασικός άξονας και παράμετρος για την ομαλή κατάληξη της προσπάθειας για μετάβαση του συνεργατισμού στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι η πλήρης διασφάλιση των εργαζομένων, είτε με μεταφορά μέρους αυτών στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, είτε μεταφοράς τους στο φορέα για τα ΜΕΔ είτε αποχώρηση με παραχώρηση σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης.

Ανέφερε ότι η πλήρης κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων πρέπει να βρίσκεται στη συζήτηση που θα γίνει στην ολομέλεια, κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων για διασφάλιση ότι αυτή η παράμετρος θα τεθεί ψηλά στις προτεραιότητες του νομοθετικού σώματος.

«Ως συνδικαλιστικές οργανώσεις προβαίνουμε σε εκείνες τις συναντήσεις και διαβουλεύσεις με όλα τα αρμόδια σώματα, νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την απόλυτη κατοχύρωση των εργαζομένων», ανέφερε.

Για τη χθεσινή εγκύκλιο της ΕΤΥΚ ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι αποτελεί μέρος «της γενικότερης προσέγγισης λαϊκισμού και εκμετάλλευσης της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και επισφάλειας που επικρατεί στους εργαζόμενους και ως εκ τούτου την έχουμε κακίσει από την πρώτη στιγμή, αποκαλώντας την ψευδή, παραπλανητική και ανεδαφική».

«Πρέπει να σημειώσουμε ότι το θέμα που είναι σε εκκρεμότητα είναι η ουσία του προβλήματος, και αύριο στις 9 το πρωί συνεχίζεται ο διάλογος για καθορισμό του πλαισίου του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης και ως εκ τούτου παρερχόμαστε τις όποιες εξωγενείς παρεμβάσεις, οι οποίες δεν προσφέρουν σε τίποτα στη γενικότερη προσπάθεια για ομαλοποίηση της κατάστασης και επικεντρωνόμαστε στην υλοποίηση του μεγάλου στόχου για ομαλή μετάβαση στην Ελληνική Τράπεζα και για πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», κατέληξε ο κ. Μάτσας.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:00

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.