Νομοσχέδιο κατέθεσε η Κυβέρνηση για παροχή σύνταξης χηρείας και στους άνδρες

Η Κυβέρνηση κατέθεσε στην Επιτροπή εργασίας της Βουλής νομοσχέδιο με βάση οποίο η σύνταξη χηρείας θα παραχωρείται με τους ίδιους όρους σε άνδρες και γυναίκες. Οι άνδρες θα λαμβάνουν τη σύνταξη αυτή αν οι γυναίκες του απεβίωσαν κατά ή μετά τον Ιανουάριο του 2018.



Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αναλογιστή του Υπουργείου Εργασίας, η επέκταση του δικαιώματος σύνταξης και στους άνδρες χήρους, χωρίς αναδρομικότητα, θα επιφέρει αύξηση της δαπάνης του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά 44 εκατομμύρια ετησίως.
 
Το νομοσχέδιο προνοεί σταδιακή αύξηση 1% ( 0,4% εργοδότης, 0,4% εργοδοτούμενος και 0,2% κυβέρνηση) των ποσοστών εισφοράς στο ΤΚΑ κατά την περίοδο 2024-2034 αν μετά τη διενέργεια αναλογιστικής μελέτης διαφανεί ότι το Ταμείο θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη νέα ρύθμιση.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι το κόμμα του χαιρετίζει την εξέλιξη, ωστόσο ταυτόχρονα εκφράζει διαφωνία για την αντισυνταγματική πρόνοια για δικαίωμα στους άνδρες των οποίων οι σύζυγοι έχουν αποβιώσει κατά ή μετά την 1/1/2018 και όχι πριν.

Δεν συμφωνεί επίσης με τη συμπερίληψη πρόνοιας για αύξηση των ποσοστών των εισφορών των τριών μερών του ΤΚΑ για περίοδο 2024-2034, αφού με βάση τη βασική νομοθεσία, προνοείται ρητά η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης ανά τριετία για ανασκόπηση της κατάστασης του ταμείου.
 
Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, θα ήταν σαφώς πιο ορθολογιστικό να αναμένετο η αναλογιστική μελέτη του 2024 και να καθοριστεί το ύψος των εισφορών και αν αυτό χρειάζεται να αυξηθεί για τη βιωσιμότητα του ταμείου.

Ανέφερε ότι υπήρξαν σε αυτό το σημείο έντονες τοποθετήσεις σχεδόν όλων εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων και κάλεσε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει αυτά τα ζητήματα, ώστε το νομοσχέδιο να άρει τις οποιεσδήποτε διακρίσεις αδικίες και αντισυνταγματικές πρόνοιες χωρίς να προδιαθέτει από σήμερα τις όποιες αυξήσεις στα ποσοστά των εισφορών των τριών μερών.
 
Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση τιμητικού επιδόματος για τους αγωνιστές του 1974, το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, θεωρεί ότι πρέπει να αποσυνδεθεί το τιμητικό επίδομα με το ύψος της θεσμοθετημένης σύνταξης γήρατος, εφόσον αυτό θα παραχωρηθεί από το πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.

Δεν νοείται, είπε, να παραχωρείται μηναίο επίδομα 5, 7 η 10 ευρώ σε  άτομα που έχουν υπηρετήσει έως και 17 επιπλέον μήνες στην ΕΦ το 1974 απλά και μόνο επειδή η σύνταξή τους είναι πιο ψηλή.

Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, η αναγνώριση της προσφοράς τους δεν μπορεί να συνδέεται με τα χρόνια εργασίας και το ύψος του μισθού, αλλά με τη διάρκεια των μηνών που αυτά τα άτομα έδιναν μάχη για προάσπιση της δημοκρατίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.
 
Η αυτεπάγγελτη εγγραφή του θέματος, κατέληξε, στόχο έχει να αντιληφθούν οι κυβερνώντες την αγανάκτηση των ανθρώπων αυτών που είναι δικαιούχοι και να προχωρήσουν σε αναθεώρηση των προνοιών ώστε να τους παραχωρείται ένα αξιοπρεπές τιμητικό επίδομα.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΜΜ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:23

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.