Αποδέχτηκε με προϋποθέσεις την πρόταση της Ελληνικής για το Συνεργατισμό το Υπουργικό

Το Υπουργικού Συμβουλίου έχει κάνει κατ’ αρχήν αποδεκτή την πρότασης της Ελληνικής Τράπεζας για απόκτηση μέρους του χαρτοφυλακίου της Συνεργατικής, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η πρόταση έχει γίνει κατ’ αρχήν αποδεκτή, με την προϋπόθεση υποβολής και του δεσμευτικού πλάνου κεφαλαιοποίησης εκ μέρους της Ελληνικής Τράπεζας πριν από την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευση της Συνεργατικής στην οποία θα εκφραστεί επισήμως η θέση του κράτους ως μετόχου.

Ολόκληρη η Δήλωση Υπουργού Οικονομικών για Συνεργατική Τράπεζα:
«Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια διόρθωσης διαχρονικών στρεβλώσεων και παθογενειών στην οικονομία, στο κράτος, στο τραπεζικό μας σύστημα.
Σε διάφορες περιπτώσεις έπρεπε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά φάνηκε στη πορεία ότι εκεί που τολμήσαμε, το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.
Σε σχέση με τον Συνεργατισμό, είναι ξεκάθαρο ότι πίσω από το ανθρώπινο πρόσωπο και τη συνεργατική ιδέα που σίγουρα βοήθησε πολλούς συμπολίτες μας, υπήρχαν διαχρονικές υστερήσεις και κακή διαχείριση. Η χαλαρή δομή δεν μπορούσε να έχει θέση στο απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Το 2013 ο Συνεργατισμός βρέθηκε να έχει αρνητική θέση κεφαλαίων ύψους €300εκ. Δηλαδή υπήρχε ανάγκη €300εκ απλώς και μόνο για να έχει μηδενικά κεφάλαια και πολύ περισσότερα για να διαθέτει την απαιτούμενη επάρκεια. Ο κίνδυνος κουρέματος ήταν ορατός και επέβαλλε την κρατική στήριξη. Και αυτοί που σήμερα ζητούν και τα ρέστα, ίσως θα έπρεπε πρώτα να προβούν στη δική τους αυτοκριτική.
Τα τελευταία χρόνια έγινε μια μεγάλη προσπάθεια διόρθωσης της κατάστασης και η πρόοδος ήταν σημαντική όπως αυτή τεκμηριώνεται μέσα από 16 αξιολογήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά δομές και διαδικασίες κανονικής τράπεζας. Αλλά το πρόβλημα των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, που στο σύνολο τους αφορούν δάνεια που είχαν δοθεί πριν το 2014, εξακολουθεί να επιβαρύνει τον Συνεργατισμό, παρά την μείωση που έχει καταγραφεί.
Ταυτόχρονα, οι εποπτικές απαιτήσεις συνεχώς μεταβάλλονται, γίνονται πιο αυστηρές και επιβάλλουν τολμηρά βήματα προκειμένου οριστικά να αποτρέψουμε κινδύνους και να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη και την σταθερότητα.
Ενώπιων του Υπουργικού Συμβουλίου τέθηκε σήμερα η πρότασης της Ελληνικής Τράπεζας για απόκτηση μέρους του χαρτοφυλακίου της Συνεργατικής. Η πρόταση έχει γίνει κατ’ αρχήν αποδεκτή, με την προϋπόθεση υποβολής και του δεσμευτικού πλάνου κεφαλαιοποίησης εκ μέρους της Ελληνικής Τράπεζας πριν από την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευση της Συνεργατικής στην οποία θα εκφραστεί επισήμως η θέση του κράτους ως μετόχου.
Με βάση την πρόταση, η Ελληνική Τράπεζα, η οποία θα ενισχυθεί με νέα κεφάλαια, αναλαμβάνει την διαχείριση και αναλαμβάνει να πληρώσει το σύνολο καταθέσεων των πελατών της Συνεργατικής, ύψους €9.7 δις.
Έναντι αυτής της υποχρέωσης, η Ελληνική Τράπεζα αναλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία της Συνεργατικής, αποτελούμενα από δάνεια, ομόλογα και μετρητά, αξίας €10.3 δις Περιλαμβάνονται και μη-εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου €0.5 δις.
Περιουσιακά στοιχεία της Συνεργατικής, λογιστικής αξίας περίπου €8.3 δις, δεν θα μεταφερθούν στην Ελληνική Τράπεζα αλλά θα εκχωρηθούν στο κράτος. Συγκεκριμένα, έναντι της κατάθεσης €2.5 δις που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο έχουν ήδη δεσμευτεί υπέρ του κράτους μη-εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους €7 δις και συμμετοχές σε εταιρείες αξίας €165 εκ. Με πρόσθετη κατάθεση €1 δις που θα πραγματοποιηθεί στη Συνεργατική, θα δεσμευτούν υπέρ του κράτους όλα τα ακίνητα του Συνεργατισμού αξίας €600 εκ και εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους €500 εκ.
Τα έσοδα από τις εισπράξεις, τις πωλήσεις και την διαχείριση αυτών των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελούν πλέον δημόσιο έσοδο και αυτή είναι η βασική διαφορά από παλαιότερες ενισχύσεις τραπεζών. Με αυτό τον τρόπο η σημαντική, αλλά μη-επαναλαμβανόμενη, επιβάρυνση του δημοσίου χρέους καθίσταται διαχειρίσιμη.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία είμαστε σε συνεχή επαφή, θα κληθεί να εγκρίνει το πλαίσιο της συμφωνίας θέτοντας και όρους που μεταξύ άλλων θα διασφαλίζουν την μη-εμπλοκή του κράτους στην διαχείριση αυτών του περιουσιακών στοιχείων από την εναπομένουσα οντότητα, προκειμένου με επαγγελματισμό να διασφαλιστεί η μεγιστοποίηση των δημοσίων εσόδων. Θα υπάρχουν επίσης όροι που θα σχετίζονται με την ανάγκη βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των δικαστικών διαδικασιών, κινήσεις που η κυβέρνηση ήδη προωθεί.
Να σημειώσω ακόμη ότι η πρόταση περιλαμβάνει την παραχώρηση εγγύησης από τον πωλητή προς τον αγοραστή για ενδεχόμενες μη-αναμενόμενες ζημιές σε καθορισμένο χαρτοφυλάκιο. Με βάση εκτίμηση ανεξάρτητου οίκου οι ενδεχόμενες μη αναμενόμενες ζημιές σε περίοδο 12 ετών υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 184 εκ.
Τέλος, η Ελληνική Τράπεζα αναλαμβάνει την ευθύνη εργοδότησης 1100 μελών του προσωπικού και λειτουργίας 72 καταστημάτων της Συνεργατικής. Μέρος του υπόλοιπου προσωπικού θα εργοδοτηθεί από την εναπομένουσα οντότητα και μέρος θα πρέπει να αποχωρήσει με ένα σχέδιο εξόδου που θα προηγηθεί.
Θέλω να επαναλάβω ότι πρόκειται σίγουρα για μια δύσκολη απόφαση. Όμως αντιμετωπίζονται οριστικά οι όποιοι κίνδυνοι και διασφαλίζεται η σταθερότητα και η θετική προοπτική της οικονομίας μας. Διασφαλίζονται οι καταθέτες στο σύνολο τους. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μεταφοράς σημαντικού μέρους των μη-εξυπηρετούμενων δανείων εκτός τραπεζικού συστήματος, σε φορέα διαχείρισης, όπως ήταν η εισήγηση πολλών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες βδομάδες έχουμε εξασφαλίσει δύο αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης, που διαβλέπουν, ακριβώς, το ευρύτερο όφελος.
Επιδίωξη μας είναι να έχουμε στη χώρα μας τραπεζικά ιδρύματα που δεν θα στηρίζονται σε πήλινα πόδια και που θα είναι απαλλαγμένα από τις παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος. Μέσα από αυτή την απόφαση, πραγματοποιούμε ένα καθοριστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:26

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Εκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων
05:49
Ετοιμάζεται να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα η Τουρκία
05:42
Ενώπιον της Βουλής ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ, στην σκιά των απειλών για απεργίες
05:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.