ΥΠΟΙΚ: Οι εισπράξεις από το Φορέα θα αποπληρώσουν την επιβάρυνση του κράτους στο Συνεργατισμό

Στις κινήσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών που στόχο έχουν την πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος επεσήμανε τη σύσταση εξωτραπεζικού Φορέα Διαχείρισης Δανείων, στέλνοντας το μήνυμα ότι κανένα δάνειο δεν θα χαριστεί, αφού οι εισπράξεις του Φορέα από τους δανειολήπτες, θα είναι αυτές που θα οδηγήσουν στην αποπληρωμή της επιβάρυνσης που το κράτος έχει αναλάβει στον Συνεργατισμό.

Σε ομιλία του 8ο Nicosia Economic Congress, που πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία, ο Υπουργός τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί πλέον κάτω από ένα ιδιαίτερα απαιτητικό, πανευρωπαϊκό, εποπτικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και ότι η πίεση είναι συνεχής και οδηγεί προς μια κατεύθυνση που αναπόφευκτα θα αλλάξει τον τραπεζικό χάρτη, στην χώρα μας και σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Όπως εξήγησε, το πλαίσιο των κινήσεων της Κυβέρνησης περιλαμβάνει τη σύσταση εξωτραπεζικού Φορέα Διαχείρισης Δανείων, ανάλογα με την οριστικοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον Συνεργατισμό, στη βάση όρων που θα τεθούν από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σημείωσε ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένη η απόσταση του κράτους από τη διαχείριση του Φορέα και πρέπει να θεωρείται επιθυμητή η μελλοντική συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Στο Φορέα θα μπορούν να μεταφερθούν και άλλα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια, από άλλες τράπεζες που το επιθυμούν, παράλληλα με σχεδιασμούς για στοχευμένη στήριξη περιπτώσεων συνεργάσιμων δανειοληπτών που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, εξήγησε ο Υπουργός.

«Όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι κατανοητό ότι κανένα δάνειο δεν θα χαριστεί. Γιατί ακριβώς οι εισπράξεις του Φορέα από τους δανειολήπτες, και όχι οι επιβαρύνσεις προς τους φορολογουμένους, θα είναι αυτές που θα οδηγήσουν στην αποπληρωμή της επιβάρυνσης που το κράτος έχει σήμερα αναλάβει», υπογράμμισε ο Χάρης Γεωργιάδης.

Για αυτό τον λόγο, είπε, επιβάλλεται η περαιτέρω ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου. «Η κυβέρνηση ήδη εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, την ετοιμασία δηλαδή προτάσεων για τη βελτίωση του πλαισίου αφερεγγυότητας και εκποιήσεων, μαζί με τη θέσπιση των τιτλοποιήσεων και μαζί με τη μεταρρύθμιση στην Κεντρική Τράπεζα. Στόχος, επαναλαμβάνω, η πλήρης εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, προς όφελος της οικονομίας και της αναπτυξιακής προοπτικής».

Αναφερόμενος στους στόχους πολιτικής που έχουν ευρωπαϊκή διάσταση, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση στηρίζει τις κοινές πρωτοβουλίες για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και για ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών, αλλά την ίδια ώρα ξεκαθάρισε πως η Κύπρος θα διαφυλάξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής.

«Γενικά, έχουμε την άποψη ότι τα όποια νέα βήματα στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν πρέπει να επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα των κρατών-μελών, ούτε και πρέπει να δημιουργούν αχρείαστο διοικητικό βάρος ειδικά για μικρά κράτη-μέλη, αλλά πρέπει αντιθέτως να απελευθερώνουν τις παραγωγικές δυνάμεις των οικονομιών μας, να βασίζονται στην αρχή της επικουρικότητας, δηλαδή να διατηρούν τη λήψη αποφάσεων στο εγγύτερο προς τον πολίτη επίπεδο και να απολαμβάνουν αδιαμφισβήτητης δημοκρατικής νομιμοποίησης» τόνισε.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι μέσα από τη συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών όχι μόνο θα αποτραπεί το όποιο ενδεχόμενο φορολογικών επιβαρύνσεων, αλλά η Κυβέρνηση επιθυμεί να δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν να συνεχίσει να προωθεί φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις.

Παράλληλα όμως, θα πρέπει να αναμένονται και κινήσεις που θα ενισχύσουν τον φορολογικό έλεγχο και που θα πατάξουν την φοροδιαφυγή, είπε. «Είμαστε, το λέω ξανά, υπέρ της χαμηλής φορολογίας, αλλά θεωρούμε πως οι φόροι, όπως και τα δάνεια, πρέπει να πληρώνονται. Η υποβολή φορολογικής δήλωσης από όλους, έστω και εάν δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση, είναι επιβεβλημένη και θα προωθηθεί. Μόνο έτσι θα υπάρχει συνολική εικόνα για την φορολογική μας βάση», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι στο ευρωπαϊκό επίπεδο η Κυβέρνηση προκρίνει την πραγματοποίηση προσεκτικών και λελογισμένων βημάτων περαιτέρω εμβάθυνσης στον τομέα της οικονομίας και ότι θα εργαστεί για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, μέσω της οποία θα διασφαλιστεί οριστικά η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στη δική μας χώρα. Παράλληλα, εξαιρετικά σημαντική θεωρεί η Κυβέρνηση και την ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, η οποία θα επιτρέψει την αποτελεσματική κινητοποίηση κεφαλαίων, προς όφελος των επενδύσεων σε κάθε κράτος μέλος, ενώ επανέλαβε την ξεκάθαρη επιθυμία για διατήρηση όσο το δυνατόν πιο στενών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο και στη μετά-Brexit εποχή.

Την ίδια ώρα, τόνισε τη σημασία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ανέφερε ότι η προώθησή της αποτελεί σημαντικότατη κυβερνητική επιδίωξη και ότι έχουν ήδη προϋπολογιστεί και τεθεί σε τροχιά υλοποίησης έργα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, που θα αλλάξουν πραγματικά το πρόσωπο της δημόσιας υπηρεσίας.

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση στο δημόσιο τομέα, ο Υπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η προώθηση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στις δομές και διαδικασίες του δημοσίου πρέπει να είναι εθνικός στόχος και ότι καμία κυβερνητική υπηρεσία δεν μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις της χωρίς μεταρρύθμιση, αλλά μόνο με προσλήψεις προσωπικού.

Όπως ανέφερε, παρατηρείται συνεχής στο εκπαιδευτικό προσωπικό, κάτι που όπως είπε θα απασχολήσει την κυβέρνηση, όπως και η μόνιμη επωδός τμημάτων και υπηρεσιών του δημοσίου που θεωρούν την αύξηση της στελέχωσης τους ως τη μόνη απάντηση στις όποιες υστερήσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης παρέθεσε σειρά από νέα έργα και νέες πολιτικές που είναι ήδη τροχοδρομημένες και μίλησε για «φιλόδοξη μεταρρυθμιστική προσπάθεια», αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην αδογμάτιστη επανεξέταση της κυβερνητικής πρότασης για μερική αποκρατικοποίηση της CYTA, με την προσέλκυση στρατηγικού-συνεργάτη επενδυτή, προτού να είναι πολύ αργά, καθώς επίσης του κρατικού λαχείου και του ΧΑΚ, στην εμπορική αξιοποίηση του Λιμανιού της Λάρνακας, και στην υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού, που περιλαμβάνει όχι μόνο τη δημιουργία υποδομών για την χρήση φυσικού αεριού, αλλά και ψήφιση του πλαισίου διαχείρισης των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:25

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
18:00
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Αλλαγές και για το Κυπριακό στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
17:46
Συνελήφθη ύποπτος 44 ετών για τον εμπρησμό 12 αυτοκινήτων στο Καϊμακλί
17:42
Αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ζήτησε η Αννίτα Δημητρίου
17:33
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε 34χρονο για υπόθεση βιασμού της πρώην συζύγου του
17:29
Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες στο ίδιο περίπτερο στη Χλώρακα
17:25
Δυνατή προσωρινή αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για 9 μήνες, λέει η Κομισιόν
17:18
Καθορισμός νομοσχεδίου για τη Δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών
17:13
Στόχος η κάλυψη της Κύπρου σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων, μέχρι το 2026
17:05
Τμήμα Μετεωρολογία 3ο Δελτίο Καιρού 16/4/24
16:24
Προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας
16:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.