Ομόφωνα μετά από κριτική ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του ΡΙΚ

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα τον Προϋπολογισμό του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου για  το 2018, μετά την απόρριψη δύο τροπολογιών και ασκώντας κριτική για τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός.



Ο Προϋπολογισμός του ΡΙΚ για το έτος 2018, είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €33.197.250 και έσοδα του ίδιου ύψους, τα οποία θα προέλθουν κυρίως από κρατική χορηγία (€28.597.250) και από άλλες δραστηριότητες (€4.600.000).

Οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες του ΡΙΚ  για το έτος 2018 αφορούν δαπάνες για το μόνιμο προσωπικό (€13.621.010), γενικά έξοδα και υπηρεσίες (€1.694.800), έξοδα προγραμμάτων (€15.145.190), συντήρηση και λειτουργία μηχανημάτων και άλλων εγκαταστάσεων (€1.786.250), κεφαλαιουχικές δαπάνες (€810.000), καθώς και μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό (€140.000).
Η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε τροπολογία του ΕΛΑΜ για αποκοπή κονδυλίων αναφορικά με την προβολή εκπομπών δικοινοτικού περιεχομένου και τροπολογία των Οικολόγων για δέσμευση €120. 000 για τη διενέργεια προεκλογικών δημοσκοπήσεων που έγιναν το 2017.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, αναφέρθηκε στο έλλειμμα του ταμείου συντάξεων του οργανισμού, το οποίο ξεπερνά τα 100 εκ. προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που εντοπίζεται και σε άλλους οργανισμούς και το οποίο θα πληρώσει ο φορολογούμενος, κατά την έκφρασή του. Ο κ. Μαυρίδης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει «να προβληματιστούμε κατά πόσο πρέπει οι οργανισμοί να καλύπτουν τα ελλείμματα των ταμείων συντάξεων των εργαζομένων τους».
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι το ΡΙΚ έχει προβλήματα δεοντολογίας, αντικειμενικότητας και ποιότητας προγραμμάτων, ειδησεογραφίας και ψυχαγωγίας.

Ανέφερε επίσης ότι το ΡΙΚ διατηρεί τους ίδιους νομικούς συμβούλους από την εποχή της ίδρυσής του, τη δεκαετία του 1950.  Αναφορά έκανε και  στο διαχρονικό πρόβλημα, που όπως είπε,  εντοπίζεται στον οργανισμό σχετικά με το προσωπικό αορίστου χρόνου. «Αν δεν επιλυθεί το εργασιακό πρόβλημα, το ΡΙΚ θα έχει προβλήματα τόσο στη λειτουργία, όσο και στο περιεχόμενο και στην δυνατότητά του να ανταποκριθεί στις προκλήσεις» πρόσθεσε.
 
Αναφορά στα διαχρονικά προβλήματα στα εργασιακά θέματα «τα οποία χρειάζονται συγκεκριμένες λύσεις», έκανε και ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους αναφέρθηκε σε ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου των ημικρατικών οργανισμών και μετεξέλιξής τους σε εταιρείες δημοσίου δικαίου.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιωργος Λιλλήκας αναφέρθηκε σε προβλήματα που παραμένουν άλυτα και στην ανάγκη εξορθολογισμού σε ό,τι αφορά τη διαχείριση τον προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης ο Μιχάλης Γιωργάλλας έκανε λόγο για φτωχό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τις δραστικές αλλαγές που χρειάζεται το ΡΙΚ,  αποδίδοντας το σε διαδικασίες, δομές και εργασιακές αγκυλώσεις που δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να τρέξει με μεγαλύτερη ταχύτητα τη διαδικασία μεταρρύθμισης.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης έκανε αναφορά στην περίπτωση συμβολαίου παρουσιάστριας η οποία πληρώνεται, όπως είπε, €150 ανά ώρα. Παράλληλα, είπε, υπάρχουν πολλά "κακά" στο ΡΙΚ.
 
Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς είπε πως το ΡΙΚ προσομοιάζει με την Κύπρο που όλοι "την εκπορνεύουν  και όλοι την αγαπούν και την ερωτεύονται".

Παρατήρησε ότι «πολλοί ασέλγησαν σε βάρος του ΡΙΚ», ανέφερε ακόμα ότι το ΡΙΚ δίνει το τέμπο της ειδησεογραφίας και ανέφερε ακόμα ότι το ΡΙΚ φέρει τεράστιες ευθύνες για την ελληνική παιδεία για την οποία διευθύνοντες και διοικούντες δεν δείχνουν ενδιαφέρον.
 
Πηγή:(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΑΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:55

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.