Στροφή στη γεωργική παραγωγή βλέπει ο Υπουργός Γεωργίας

Στροφή στην γεωργική παραγωγή και περαιτέρω αύξηση της συμβολής του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ της Κύπρου βλέπει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος προέβη σήμερα σε απολογισμό του έργου του Υπουργείου του.



«Υπάρχει στροφή το νιώθουμε, το αντιλαμβανόμαστε, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την γεωργική παραγωγή», ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, απαντώντας σε ερωτήσεις, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη να συνεχίσει να δίνεται σημασία στον πρωτογενή τομέα, ώστε να μην υπάρξουν τα ίδια προβλήματα που παρουσιάστηκαν την περίοδο της κρίσης.

Ο κ. Κουγιάλης εξέφρασε κατά την παρουσίασή του ιδιαίτερη ικανοποίηση για τα εμφανή αποτελέσματα των προσπαθειών που κατέβαλε το Υπουργείο τα τελευταία χρόνια, τα οποία, όπως είπε, αποτυπώνουν ένα αισιόδοξο και πολλά υποσχόμενο μέλλον.

«Το 2014 η αξία παραγωγής είχε φτάσει στη χαμηλότερη αξία με μόλις €320,9 εκ. με συνεισφορά στο ΑΕΠ μόλις 1,8%. Σήμερα, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν την ανοδική πορεία με την αξία της γεωργικής παραγωγής το 2016 να φτάνει τα €360 εκ., σημειώνοντας αύξηση πέραν του 12% μέσα σε μόλις 2 χρόνια», ανέφερε ο κ. Κουγιάλης.

Παράλληλα ανέφερε ότι με την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης από τα €20 στα €46 εκ. και τις νέες επενδύσεις που αναμένονται, υπολογίζεται να αυξηθεί η αξία της γεωργικής παραγωγής κατά 110 εκατ. ευρώ δηλαδή κατά 25%.

Κάνοντας λόγο για ανθεκτικότητα του τομέα της γεωργίας που διαφάνηκε μέσα στην κρίση, είπε ότι αυτή τη στιγμή η συνεισφορά του τομέα στο ΑΕΠ είναι κοντά στο 2%, και υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αύξηση τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά τους τομείς που έχουν τις περισσότερες προοπτικές, εξέφρασε την άποψη ότι  ο τομέας της αιγοπροβατοτροφίας είναι ένα τομέας που θα είναι ιδιαίτερα αποδοτικός τα επόμενα χρόνια, αφού υπάρχει μεγάλη ανάγκη παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος για τις ανάγκες παραγωγής χαλουμιού, ενώ καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες από το Υπουργείο για στήριξη αυτής της παραγωγής. Σημείωσε επίσης ότι οι βιολογικές καλλιέργειες και τα βιολογικά προϊόντα, μπορεί να αποτελέσουν ένα σημαντικό προϊόν.

Έδωσε επίσης έμφαση στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας, ένας τομέας που όπως είπε, αναπτύσσεται ραγδαία, με τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας να αποτελούν σήμερα το τρίτο εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου. Ανάμεσα στους στόχους του Υπουργείου και η δημιουργία και ανάπτυξη νέων θαλάσσιων περιοχών για την ιχθυοκαλλιέργεια, για την οποία όπως είπε ο Υπουργός, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον.

«Με την εικόνα που έχω μπροστά μου σήμερα και αυτά που έχω παρουσιάσει, θεωρώ ότι ο αγροτικός τομέας έχει τεθεί σε γερές και υγιείς βάσεις και ναι έχει μέλλον, αρκεί να τον προφυλάξουμε, να τον προστατεύσουμε, να τον αναπτύξουμε σωστά. Αν τα καταφέρουμε ως Υπουργείο κι εμείς να χρησιμοποιήσουμε σωστά το μητρώο των αγροτών, θεωρώ ότι η γεωργική μας παραγωγή θα αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον», σημείωσε ο Υπουργός.

 Κουγιάλης: Καθαρά αναπτυξιακό Υπουργείο το Υπουργείο Γεωργίας
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι σε ένα αρνητικό οικονομικό κλίμα με πολλές δυσκολίες, λόγω της κρίσης, το Υπουργείο κατάφερε να φέρει εις πέρας ένα πολυσύνθετο και πολυεπίπεδο έργο και να εξελιχθεί σε ένα καθαρά αναπτυξιακό Υπουργείο.  

Ως βασικά επίτευγματα, ο κ. Κουγιάλης θεωρεί τη μείωση των ανελαστικών δαπανών και την αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών του Υπουργείου, την αύξηση των εσόδων και το υψηλό ποσοστό υλοποίησης του αναπτυξιακού του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη, τα έσοδα του Υπουργείου την περίοδο 2010 - 2012 κυμαίνονταν σε χαμηλά επίπεδα, της τάξεως του 25–30% των δαπανών. Κατά την παρούσα διακυβέρνηση, όπως είπε, οι μη αναπτυξιακές δαπάνες ελαχιστοποιήθηκαν και σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων καλύπτεται πλέον το 40% περίπου των εξόδων. Τα έσοδα του Υπουργείου Γεωργίας παρουσιάζονται αυξημένα κατά την επόμενη τριετία, αφού από τα €93 εκ. το 2017 αυξάνονται σε €100 εκ. για κάθε έτος για τα επόμενα τρία έτη, δηλαδή για τα έτη 2018, 2019 και 2020.

Όσον αφορά το ποσοστό υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού, ανέφερε ότι παρέμεινε σταθερά σε επίπεδα άνω του 70% από το 2013 και μετά, αγγίζοντας το μέγιστο ποσοστό του 90% το 2014. Σημείωσε πως το ποσοστό υλοποίησης πριν την πενταετία Αναστασιάδη παρέμεινε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, αγγίζοντας το χαμηλό ποσοστό του 50% κατά το 2011. Επίσης, αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά προγράμματα επεσήμανε την επανεκκίνηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, που είχε παγώσει επί προηγούμενης Κυβέρνησης. Είπε επίσης ότι αυξήθηκε η συμμετοχή της ΕΕ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης από το 50% στο 85%, για τα έτη 2007-2013.

«Όπως αντιλαμβάνεστε, το Υπουργείο μας είναι πλέον ένα παραγωγικό και αναπτυξιακό Υπουργείο που συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας και στην ευημερία του λαού μας», ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας.

Είπε παράλληλα ότι το Υπουργείο βλέπει και πίσω από τους αριθμούς και εστιάζει στον άνθρωπο, αφού ενδιαφέρεται για την ευημερία της κοινωνίας  και τη στήριξη των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων.

Ανέφερε επίσης  ότι από το 2013 μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση έχει στηρίξει τους αγρότες  με ένα ποσό που φτάνει και ξεπερνά τα €87 εκ. ευρώ. Παράλληλα, εξασφαλίστηκε επιπλέον στήριξη από ευρωπαϊκούς πόρους ως αντιστάθμισμα στο ρωσικό εμπάργκο. Τα μέτρα αφορούσαν τη στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας με κεφαλικές και συνδεδεμένες επιδοτήσεις ύψους €23 εκ., την καταβολή ενισχύσεων για ζημιές από το εθνικό πλαίσιο ύψους €29 εκ., την καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές στους αγρότες, καλύπτοντας την οικονομική ανεπάρκεια του ΟΓΑ ύψους €21,7 εκ. και άλλα, ενώ στο σύνολο διοχετεύτηκαν €560 εκ. στην αγροτική οικονομία.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουγιάλης κατά την τελευταία πενταετία, δόθηκε έμφαση  στις μεταρρυθμίσεις υφιστάμενων δομών και πολιτικών, αλλά και στον εξορθολογισμό των δαπανών του Υπουργείου. Μεταξύ άλλων, έγινε κατάργηση ημικρατικών οργανισμών, αναδιοργάνωση του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών, αναδιοργάνωση της ζημιογόνου Επιτροπής Σιτηρών, κατάρτιση Μητρώου Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, δημιουργία και λειτουργία των Κέντρων εξυπηρέτησης του Αγρότη, όπως και μεταρρύθμιση του θεσμού της Γεωργικής Ασφάλισης.

Σε ότι αφορά την υδατική πολιτική, σημείωσε ότι το Υπουργείο κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις διαχρονικές προκλήσεις που παρουσιάζει ο τομέας των υδάτων, ενισχύοντας την αειφόρο τοπική ανάπτυξη και συμβάλλοντας θετικά στην ανάκαμψη της οικονομίας, με έργα συνολικού κόστους €306 εκ., εκ των οποίων τα €100 εκ. περίπου έχουν ήδη δαπανηθεί εντός της τελευταίας πενταετίας. Παράλληλα, στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος εκτελούνται έργα προϋπολογισμού €85 εκ.

Είπε επίσης ότι η Γαλάζια Ανάπτυξη και η Πράσινη Ανάπτυξη αποτελούν σημαντικούς πυλώνες της πολιτικής του Υπουργείου, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δημιουργία Εθνικού Δασικού Πάρκου στον Ακάμα, στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής Τροόδους, και στην ένταξη το 2015 του Γεωπάρκου Τροόδους στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές Δίκτυο Γεωπάρκων.
 
Υπογραφή συμφωνίας με Κύπρο και Ισραήλ για το θαλάσσιο περιβάλλον
---------------------------------------------------------------------------
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κουγιάλης αναφέρθηκε στη συμφωνία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ που αναμένεται να υπογραφεί αρχές Ιανουαρίου για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και αντιμετώπιση ανεπιθύμητων περιστατικών στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.

«Υπάρχει έντονη ερευνητική δραστηριότητα για τους υδρογονάνθρακες, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι αν τύχει κάποιο ανεπιθύμητο περιστατικό θα είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε», ανέφερε. Όπως είπε, καμιά χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε περιστατικό ρύπανσης στη θάλασσα, για αυτό θα υπογραφεί αυτή τη συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει κινητοποίηση ανθρώπινου δυναμικού εξοπλισμού και μέσων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφωνίες που υπάρχουν με το αγροτικό κίνημα για τον τομέα της γεωργικής ασφάλισης, ανέφερε ότι έχει γίνει ο απαραίτητος διάλογος και οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν κάποια σημεία διαφωνίας, όπως κατά πόσο η ασφάλιση πρέπει να είναι προαιρετική ή όχι. Είπε ότι αυτό το θέμα, όπως και η μεταφορά του προσωπικού του ΟΓΑ στο Υπουργείο Γεωργίας, είναι θέματα που πρέπει να επιλύσει η Βουλή, και η Κυβέρνηση προτίθεται να υιοθετήσει τις αποφάσεις της Βουλής.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΜΚ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:55

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.