Δεν σταματά ο ρόλος της ΕΥΚ ανεξαρτήτως αποθεμάτων

Το κεφάλαιο υδρογονάνθρακες για την Κύπρο δεν τελειώνει στο κατά πόσο θα εντοπιστούν ή όχι σημαντικά αποθέματα στην ΑΟΖ της στις επικείμενες γεωτρήσεις, όπως ανέφερε η πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) Τούλα Ονουφρίου.

Μιλώντας ύστερα από παρουσίαση της εξέλιξης και του έργου της ΕΥΚ από το 2014 και εντεύθεν και σημειώνοντας ότι σε μια γεώτρηση οι πιθανότητες να μη βρεθούν αποθέματα είναι μεγαλύτερες από τις πιθανότητες να βρεθούν, η κα. Ονουφρίου είπε ότι στην Κύπρο είμαστε τώρα σε μια καλή θέση που αξιολογούνται πολύ καλά οι πιθανότητες εξεύρεσης, χωρίς να μπορεί κανείς να ξέρει πότε και ποιες ποσότητες θα βρεθούν.

«Όμως αν δεν βρεθεί κάτι σύντομα δεν σημαίνει ότι έκλεισε το κεφάλαιο, οφείλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να ενδυναμώνουμε το πλαίσιο και τις προσπάθειές μας», είπε σημειώνοντας το παράδειγμα του αιγυπτιακού «Ζορ» στο οποίο έγιναν πολλές γεωτρήσεις πριν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ωστόσο ο ρόλος ΕΥΚ δεν περιορίζεται στο κατά πόσο η Κύπρος θα έχει σημαντικά κοιτάσματα στην ΑΟΖ της. Η κα. Ονουφρίου σημείωσε τον σημαντικό ρόλο που η Κύπρος διαδραματίζει στο να φέρει μαζί τις χώρες της περιοχής έτσι ώστε να στηρίξει την όλη εξέλιξη που θα είναι προς όφελος και της Κύπρου και πιθανόν και της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ως ένα κέντρο γνώσης, τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης, έρευνας καινοτομίας και είναι κάτι στο οποίο πρέπει να επενδύσει ακόμη περισσότερο ιδίως αυτή την περίοδο που όλα τα φώτα της βιομηχανίας είναι στραμμένα πάνω της, έχοντα υπόψη τις προοπτικές που υπάρχουν.

«Και με μικρότερες ποσότητες είτε δικές μας είτε σε συνεργασία με τις χώρες της περιοχής μπορούν να αναπτυχθούν και πάλι οι κατάλληλες υποδομές και να απευθυνθούμε στις αγορές για να τις αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο», είπε. Πρόσθεσε ότι αυτά είναι όλα πιθανά σενάρια, τα οποία μελετώνται στην ΕΥΚ σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Συμπλήρωσε ότι ο ρόλος και οι ευκαιρίες και οι προοπτικές είναι εκεί και η Κύπρος οφείλει να τις αξιοποιήσει με ένα συστηματικό τρόπο και να είναι προετοιμασμένη για τις αποφάσεις που θα λάβει.

Ο γενικός διευθυντής της ΕΥΚ Πάνος Κελάμης ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες από τον τομέα για την κυβέρνηση, τον ιδιωτικό τομέα και την ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε κρίκος μπορεί να συνεισφέρει. Ό,τι έχει να κάνει με την ενέργεια, πρόσθεσε, έχει να κάνει με την οικονομική ευμάρεια, περισσότερες δουλειές για όλους και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να δώσει τη δέουσα προσοχή.

Είπε επίσης ότι θα ήταν καλό να υπήρχε ένας συντονισμός από την ακαδημαϊκή κοινότητα ώστε να μην επαναλαμβάνει το ένα Πανεπιστήμιο τα πράγματα που κάνει το άλλο. Συμπλήρωσε ότι αν οργανωθεί σωστά η ακαδημαϊκή κοινότητα και κοιτάξει τα προβλήματα και τις ευκαιρίες που έχει η βιομηχανία των πετρελαίων θα συνεισφέρει και αυτή πολύ, ενώ η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει φοιτητές από όλα τα μέρη της Ευρώπης.

«Εθνικός θησαυρός» η Εταιρεία Υδρογονανθράκων
Με σημαντικές προσθήκες σε ανθρώπινο δυναμικό με ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο και εμπειρία στη διεθνή βιομηχανία, η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) παρουσίασε την εξέλιξη και τα επιτεύγματά της από το ξεκίνημά της το 2014 μέχρι σήμερα, σε ένα οικοδόμημα για το οποίο, όπως τόνισε η Πρόεδρός της, πρέπει όλη η χώρα να είναι υπερήφανη.

Η Τούλα Ονουφρίου χαρακτήρισε την εταιρεία εθνικό θησαυρό και είπε ότι στόχος είναι η ενδυνάμωση αξιοποίηση και διαφύλαξη της.

Όπως σημείωσε, κάθε τμήμα της ΕΥΚ έχει στελεχωθεί με άριστο προσωπικό ψηλού επιπέδου, με νέους ανθρώπους οι οποίοι έχουν έρθει στη χώρα, αφήνοντας πίσω τους αξιόλογες θέσεις στο εξωτερικό για να βοηθήσουν.

«Σήμερα οι ομάδες αυτές εκτελούν πολύ σημαντικές λειτουργίες στον τομέα των υδρογονανθράκων για την χώρα μας. Μπορούν να σταθούν δίπλα από τις διεθνείς εταιρείες κολοσσούς που έχουμε στην Κύπρο τόσο για να συνεργαστούν αλλά και να διεκδικήσουν τα μέγιστα οφέλη για τη χώρα μας», ανέφερε η κα. Ονουφρίου.

Η ΕΥΚ παρουσίασε τους πυλώνες στους οποίους επικεντρώνεται για προσδιορισμό, ασφαλή ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση των αποθεμάτων και πιθανών αποθεμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, με το προσωπικό, αποτελούμενο κυρίως από νέους Κύπριους επιστήμονες, να αναφέρονται στα σημαντικά επιτεύγματα της εταιρείας τα τελευταία δύο χρόνια.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό το οικοδόμημα και θα πρέπει όλη η χώρα μας να είναι περήφανη για αυτό. Ένα λαμπρό παράδειγμα ότι μπορούμε να κτίσουμε και να λειτουργούμε πάνω σε στέρεη βάση αξιοποιώντας τις δυνατότητες των νέων μας ανθρώπων αλλά και την εμπειρία και το όραμα κάποιων πιο μεγάλων», ανέφερε η κα. Ονουφρίου.

Σημαντική πρόοδος στην ανάπτυξη του «Αφροδίτη»
Η σημαντική μείωση του κόστους ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» είναι ένα μόνο παράδειγμα των επιτευγμάτων της ΕΥΚ τα τελευταία δύο χρόνια. Παράλληλα σημειώνεται σημαντική πρόοδος στη συμφωνία με τις εταιρείες στην Αίγυπτο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, το κόστος της ανάπτυξης του «Αφροδίτη» ανέρχεται στα 4-5 δισ. ευρώ και έχει μειωθεί κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.

Η ομάδα της ΕΥΚ έχει συνεισφέρει σε μια σημαντική μείωση κόστους της ανάπτυξης στο τελευταίο σχέδιο ανάπτυξης που παρέδωσαν οι εταιρείες, όπως ανέφερε ο Νικόδημος Νικοδήμου εκ μέρους της ομάδας των μηχανικών της ΕΥΚ. Πρόσθεσε ότι αυτή η γνώση βοηθά στις διαπραγματεύσεις με τους δυνητικούς αγοραστές. Έγινε επίσης μελέτη για αγωγό προς Αίγυπτο σε συνεργασία με την αντίστοιχη εταιρεία της Αιγύπτου.

Η εκτίμηση των πιθανών αποθεμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ που χρησιμοποιήθηκε στον τρίτο γύρο αδειοδότησης, αλλά και η εκτίμηση των αποθεμάτων του κοιτάσματος «Αφροδίτη», είναι από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ομάδας των γεωπιστημόνων στην ΕΥΚ.

«Κάναμε εκτίμηση των πιθανών αποθεμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ που βοήθησε στον γ’ γύρο διαπραγματεύσεων και εκτίμηση των επιτόπου αποθεμάτων για το κοίτασμα «Αφροδίτη» γιατί είναι σημαντικό να έχουμε τη δική μας εκτίμηση, αφού οι γεωεπιστήμες έχουν πάντα ένα ρίσκο και μια αβεβαιότητα, δεν μπορείς να πάρεις αποφάσεις δισεκατομμυρίων πάνω σε μελέτες τρίτων», ανέφερε εκ μέρους της ομάδας γεωπιστημόνων της ΕΥΚ ο Ευθύμιος Ευθυμίου.

Η υπεύθυνη του Τομέα Ασφάλειας στην ΕΥΚ Ειρήνη Ελευθερίου αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία των εταιρειών και των αρμόδιων αρχών στην Κύπρο για πρόληψη οποιονδήποτε ατυχημάτων και περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την δραστηριοποίηση των εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ΕΥΚ αποτελεί επίσης τον εμπορικό βραχίονα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τομέα των υδρογονανθράκων και ο Ανδρέας Κουτσουλίδης, εκ μέρους του οικονομικού τμήματος της ΕΥΚ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην στρατηγική που ακολουθείται για πώληση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Οι λόγοι όπως είπε είναι η διαθεσιμότητα των υποδομών, η ζήτηση και το ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο που προωθείται από τη χώρα.

Σημείωσε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με ουσιαστική πρόοδο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Κελάμης ανέφερε ότι η Αίγυπτος είναι μονόδρομος γιατί είναι η καλύτερη εμπορική συμφωνία που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία, παρόλο που όπως είπε εξετάζονται και άλλα σενάρια.

Όσον αφορά τη χρησιμοποίηση του αερίου της Κύπρου για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης, ο κ. Κελάμης ανέφερε ότι εξετάζονται τα οφέλη για κάτι τέτοιο γιατί υπάρχει κάποιο κόστος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:00

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.