Απόκτηση της γης των 'αντένων' στο Βασιλικό

 Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργού Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Εργων, Μάριου Δημητριάδη, την υπογραφή συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο για απόκτηση της λεγόμενης γης των Αντένων στην περιοχή Βασιλικού με στόχο την ανέγερση ενός βιομηχανικού και ενεργειακού λιμανιού που θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς της βιομηχανίας υδρογονανθράκων.


Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πρόταση του Υπουργείου Μεταφορών «η οποία έχει τεράστια σημασία για τον τόπο μας, μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και εντάσσεται στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού όσον αφορά τις λιμενικές υποδομές αλλά και τον γενικότερο σχεδιασμό για να αναδείξουμε τη χώρα μας ως ένα περιφερειακό κέντρο διαχείρισης υποδομών, όπως τα αεροδρόμια τα λιμάνια και διάφορες άλλες υποδομές που έχουμε στο κράτος μας».
Η συγκεκριμένη πρόταση, είπε,  «αφορά την έγκριση της υπογραφής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο για την απόκτηση της λεγόμενης γης των Αντένων στην περιοχή Βασιλικού για την ανέγερση ενός βιομηχανικού και ενεργειακού λιμανιού που θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί και για σκοπούς βιομηχανικούς αλλά και για σκοπούς της βιομηχανίας υδρογονανθράκων.


Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι πρόκειται για μια σημαντική προσθήκη για τις υποδομές της χώρας μας, σημειώνοντας ότι έχουμε «ήδη αναθέσει σε Οίκο να κάνει μελέτη για την υποδομή και η Αρχή Λιμένων έχει βγει για προσφορές για τα κατασκευαστικά σχέδια και την επίβλεψη αυτού του έργου».
Ερωτηθείς είπε ότι το έργο «υπολογίζεται να είναι έτοιμο μέχρι το 2020».


Πρόσθεσε ότι «συζητείται να γίνει επιπρόσθετο λιμάνι στην περιοχή εκείνη εδώ και 40 χρόνια οπότε είναι ακόμη ένα έργο το οποίο προχωρούμε ως Κυβέρνηση λόγω του σωστού οικονομικού προγραμματισμού που κάνουμε και το έργο αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ τον τόπο μας».
Σε άλλη ερώτηση αν στις γύρω κοινότητες θα παραχωρηθούν αντισταθμιστικά έργα, είπε ότι για τα έργα που γίνονται εκεί έχουν ήδη ενημερωθεί οι κοινότητες, προσθέτοντας ότι το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίος είναι το Υπουργείο Ενέργειας είναι σε διάλογο με τις κοινότητες.
Ερωτηθείς για τη δημιουργία του τερματικού, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «το τερματικό είναι ξεχωριστό έργο που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, είναι ένα LNG plant και δεν έχει άμεση σχέση με το λιμάνι».


Πρόσθεσε ότι «έχουμε υποβάλει ευρωπαϊκή πρόταση για χρηματοδότηση του έργου διότι θα μπορεί να χρησιμοποιείται το λιμάνι και για σκοπούς για την έλευση φυσικού αερίου στη χώρα μας».
Ανέφερε ότι  «το κόστος των λιμενικών υποδομών, χωρίς τις υποδομές για διαμόρφωση του χώρου, είναι γύρω στα 130 εκ. ευρώ αν προσθέσεις και τη διαμόρφωση του χώρου όπου θα γίνουν αποθηκευτικοί χώροι, κλπ, θα ξεπεραστεί κατά πολύ το ποσό».
Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι σε σχέση με το θέμα της συγχρηματοδότησης «η αίτηση έχει γίνει στην ΕΕ από το Υπουργείο Ενέργειας, ως μέρος ενός μεγαλύτερου έργου και ελπίζω σύντομα να έχουμε νέα».


Τέλος, ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα δοθούν στους τρεις προεπιλεγέντες έγγραφα του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας και έχει ανοίξει η βάση δεδομένων. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός Δεκεμβρίου θα δοθεί και το τελευταίο έγγραφο που είναι η σύμβαση ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο αυτή η διαδικασία.


«Επομένως,  προχωρά και η διαδικασία για λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο και όπως έχω πει, για πρώτη φορά, έχουμε ένα γενικότερο σχεδιασμό όσον αφορά τις λιμενικές υποδομές», συμπλήρωσε.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΧΡ)
 
 
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:12

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
06:03
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
05:59
ΟΗΕ: Ομάδα ειρηνευτών δέχθηκε πυρά στην περιοχή κατασκευής της προβλήτας
05:52
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κατασκευή προβλήτας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
05:48
Για σχέδιο εξόντωσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία
05:42
Ο Γενικός Εισαγγελέας καταθέτει σήμερα αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
05:32
25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.