Διευρύνθηκαν οι αρμοδιότητες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο το τροποποιητικό νομοσχέδιο του νόμου για τη Σύσταση και Λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως.


Ο νέος νόμος, τροποποιεί το πλαίσιο λειτουργίας του θεσμού του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, διευρύνοντας το πεδίο δράσης του και τις αρμοδιότητες εξέτασης παραπόνων και καθορισμού αποζημιώσεων.
 
Προηγουμένως, απέρριψε τροπολογία (17 υπέρ 29 εναντίον), που κατέθεσαν οι  Βουλευτές Άγγελος Βότσης, Μαρίνος Μουσιούττας, Κωστής Ευσταθίου, Γιώργος Περδίκης και Παύλος Μυλωνάς, η οποία διαλάμβανε ότι η θητεία του Επιτρόπου αρχίζει από την ημερομηνία επίσημης εξαγγελίας της έναρξης υποβολής παραπόνων από καταναλωτές.
 
Απέρριψε επίσης (16 υπέρ, 31 εναντίον) τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία – Πολιτών Γιώργος Περδίκης, που διαλάμβανε ότι ο Ενιαίος Φορέας Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης διοικείται από πενταμελές Συμβούλιο το οποίο διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο κατόπιν εισήγησης του Υπουργού.
 
Όπως διαμορφώθηκε ο νόμος μετά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή και εισηγήσεων των μελών της, το ύψος των παραπόνων τα οποία υποβάλλονται εναντίον χρηματοοικονομικής επιχείρησης επεκτάθηκε στις €250 χιλ., από τις €170 χιλ. που είναι σήμερα.
 
Επίσης θα γίνονται δεκτά παράπονα από νομικά πρόσωπα των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών κατά το έτος που προηγείται του έτους εντός του οποίου υποβάλλεται το παράπονο στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, δεν υπερβαίνει τις €350 χιλ., σε σχέση με τις €250 χιλ. που ισχύει σήμερα.
 
Ο φορέας να καθορίσει χρηματική αποζημίωση, από χρηματοοικονομική επιχείρηση προς καταναλωτές για πραγματική ζημιά, ύψους μέχρι €100 χιλ. αντί μέχρι €50 χιλ. που ισχύει σήμερα, σε περίπτωση που η τελική γραπτή απόφαση εκδίδεται προς όφελος του καταναλωτή.
 
Επεκτείνεται το χρονικό περιθώριο κατά το οποίο ο χρεώστης μπορεί να υποβάλει αίτηση για διορισμό διαμεσολαβητή, από δεκατέσσερις ημέρες σε τριάντα ημέρες.
 
Η λήψη αποφάσεων και η έκδοση οδηγιών από το Διοικητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιείται κατόπιν διαβούλευσης με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο και όχι κατόπιν σύστασης του τελευταίου, ενώ ο υφιστάμενος χρηματοοικονομικός Επίτροπος θα συνεχίσει κατ’ εξαίρεση την εκτέλεση των καθηκόντων του μέχρι τη λήξη της θητείας του, όπως σημειώνεται στην έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών.
 
Ο διορισμός και η παύση του χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και του βοηθού χρηματοοικονομικού Επιτρόπου θα γίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβανομένης υπόψη εισήγησης του διοικητικού συμβουλίου του ενιαίου φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσεως.
 
Με τις ρυθμίσεις, ο Ενιαίος Φορέας Εξώδικος Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης (ΕΦΕΕΔΧΦ) θα επιλαμβάνεται θεμάτων που αφορούν αναδιαρθρώσεις πιστωτικών διευκολύνσεων σε σχέση με επαγγελματική στέγη και ειδικότερα σε ό,τι αφορά ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως χώροι στέγασης και διεξαγωγής των επιχειρηματικών ή/και εμπορικών δραστηριοτήτων της επιχείρησης του χρεώστη και τα οποία είναι απαραίτητα για τη συνέχιση της λειτουργίας αυτής.
 
Οι ρυθμίσεις στοχεύουν επίσης σε πιο σαφή διαχωρισμό μεταξύ των καθηκόντων που εκτελούνται από το Χρηματοοικονομικό Επίτροπο και των αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΕΕΔΧΦ.
 
Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΕΕΔΧΦ θα απαρτίζεται από επτά μέλη και θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Στις θέσεις του προέδρου, του αντιπροέδρου και του ενός μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου θα διορίζονται πρόσωπα μετά από εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, ενώ στη θέση των υπόλοιπων τεσσάρων μελών θα διορίζονται ένας εκπρόσωπος των τραπεζών, ένας εκπρόσωπος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ένας εκπρόσωπος των επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και ένας εκπρόσωπος των καταναλωτών μετά από εισήγηση των αντίστοιχων συνδέσμων τους.
 
Πρόσωπο, που είναι μέλος διοικητικού οργάνου, αξιωματούχος ή υπάλληλος αδειοδοτημένου πιστωτικού ιδρύματος ή χρηματοοικονομικής επιχείρησης ή θυγατρικής αυτών ή έχει ως μέτοχος συμφέρον δυνάμει του οποίου ελέγχει πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοοικονομική επιχείρηση ή θυγατρική αυτών που λειτουργεί στη Δημοκρατία ή που ελέγχεται από οργανισμό που λειτουργεί στη Δημοκρατία δε θα μπορεί να διοριστεί πρόεδρος, αντιπρόεδρος ή μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που προτείνεται από τον Υπουργό Οικονομικών.
 
Με τον νόμο ρυθμίζεται μεταξύ άλλων, η δυνατότητα στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο να χρησιμοποιεί εγκεκριμένους αναλυτές χρηματοοικονομικών παραπόνων από το ειδικό μητρώο χρηματοοικονομικών αναλυτών που τηρεί στη βάση ειδικών κριτηρίων στις περιπτώσεις παραπόνων που χρήζουν εξειδικευμένου χειρισμού.
 
Πρόταση νόμου για τροποποίηση διατάξεων της ίδιας νομοθεσίας που είχε κατατεθεί εκ μέρους του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Συμμαχίας και των Οικολόγων, αποσύρθηκε καθότι οι πρόνοιές της καλύπτονται στην πλειοψηφία τους από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νόμο που ψηφίστηκε.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:14

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Νέες κυρώσεις ΗΠΑ σε εγγεγραμμένες εταιρείες στην Κύπρο
12:05
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 16/4/24
11:35
Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του
11:20
Σήμερα η τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία
10:50
Σύλληψη 42χρονου δεσμοφύλακα για υπόθεση ναρκωτικών στις φυλακές
10:44
Κλείνει στις 2 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους νεοσύλλεκτους
09:46
Στο Λονδίνο σήμερα ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
09:34
Εκτεταμένες ζημιές σε 12 αυτοκίνητα από πυρκαγιά στο Καϊμακλί
09:10
Πέραν των 3.500 ενστάσεων μετά την ανάρτηση του εκλογικού καταλόγου
09:00
Αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
08:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Tρίτη 16 Απριλίου 2024
06:40
Κύπρος: Αυξανεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
06:31
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.