ΥΠΟΙΚ: Προς κρατικοποίηση της Επιτροπής Σιτηρών

Προς την κατεύθυνση της κρατικοποίησης οδεύει η Επιτροπή Σιτηρών, δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση θα φέρει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή για το μέλλον της Επιτροπής, αφού προηγηθεί μια νέα διαβούλευση με τις αγροτικές οργανώσεις.


 
Ο Υπουργός είπε στους βουλευτές ότι η Επιτροπή Σιτηρών δεν είχε συμπεριληφθεί ποτέ σε κάποιο πλάνο αποκρατικοποίησης επειδή δεν διαφαίνονταν θετικές προοπτικές.
 
«Πράγματι καθυστερήσαμε και είναι άλλος ένας οργανισμός που τον αφήσαμε διαχρονικά να φτάσει σε ένα σημείο ζημιογόνας λειτουργίας και καμίας προοπτικής αποκρατικοποίησής του. Μας έχει μείνει, και κατ’ ακρίβειαν αντί αποκρατικοποίησης η κατεύθυνση είναι η πλήρης κρατικοποίηση, δεν είναι θετική εξέλιξη, αλλά φαίνεται αναπόφευκτο» είπε ο Χάρης Γεωργιάδης.
 
Όπως ανέφερε, το Υπουργικό έχει συζητήσει 2-3 φορές το ζήτημα και έχει λάβει αποφάσεις και κατευθυντήριες γραμμές προς την κατεύθυνση της κρατικοποίησης της Επιτροπής.
 
Σύμφωνα με αυτές, η δουλειά που κάνει σήμερα θα πρέπει να συνεχίσει να επιτελείται από το κράτος και με βάση της κατευθυντήριες γραμμές θα υπάρξει μεταφορά ενός σημαντικού αριθμού εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.
 
 
Αν θα είναι το σύνολο ή αν θα είναι η πλειοψηφία εξαρτάται από το εάν θα παραμείνει η Επιτροπή Σιτηρών ως ημικρατικός(οργανισμός) ή αν θα επιτελείται αυτή η λειτουργία από ένα Υπουργείο, εξήγησε ο Υπουργός.
 
 
Ανέφερε ακόμα ότι πριν γίνει η μεταφορά των εργαζομένων στο δημόσιο στο πλάνο είναι να "τρέξει" σχέδιο εθελούσιας εξόδου υπάλληλων. Η μεταφορά εργαζομένων, είπε, και το σχέδιο θα γίνουν με νομοθετική ρύθμιση και ήδη τα νομοσχέδια ετοιμάζονται.
 
 
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στο κράτος θα μεταφερθούν επίσης περιουσιακά στοιχεία που θα είναι χρήσιμα για αυτό. Από τα 15 συνολικά περιουσιακά στοιχεία της Επιτροπής, τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα εξετάζουμε, είπε ο Υπουργός, αν υπάρχουν κάποια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από κρατικές υπηρεσίες και σε αυτή την περίπτωση θα μεταφερθούν στο κράτος.
 
«Η εισήγηση των αγροτικών οργανώσεων είναι να μεταφερθούν όλα στα κράτος έναντι κάλυψης του ελλείμματος των €16 εκ του ταμείου συντάξεων. Δεν θεωρούμε ότι αυτή πρέπει να είναι η πρώτη και τελευταία επιλογή, το κράτος έχει και το ίδιο πολλά αναξιοποίητα ακίνητα. Οι κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργικού είναι όσα παραμένουν αναξιοποίητα η ίδια η επιτροπή να τα πουλήσει ή να τα μισθώσει για να καλύψει το έλλειμμα στο ταμείο συντάξεων», είπε. Όσα δεν αξιοποιηθούν θα περιέλθουν στο κράτος, συμπλήρωσε.
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό, εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο μίσθωσης του Σιλό Λεμεσού σε ιδιώτη που να μπορεί να το λειτουργεί στο πλαίσιο συμβατικών όρων, με τρόπο που θα είναι οικονομικά επωφελής για την Επιτροπή ή για το κράτος. «Δεν είμαι βέβαιος αν μπορεί να υπάρξει αυτή η προοπτική αλλά θέλουμε να τη διερευνήσουμε», είπε.
 
Η τελευταία από τις κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργικού είναι η ανάληψη των αρμοδιοτήτων της εργασίας αγοραπωλησιών και διατήρησης αποθεμάτων σιτηρών από μια υπηρεσία σιτηρών. Το πλεονέκτημα της υπηρεσίας σιτηρών, όπως εξήγησε, είναι ότι θα είναι πιο οικονομική και αποτελεσματική η λειτουργία της. Για έναν οργανισμό αυτού του μεγέθους που θα πρέπει να είναι το πολύ 10 υπάλληλοι, δεν είναι το πιο αποτελεσματικό να είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και να έχει και ΔΣ, ανέφερε ο Χάρης Γεωργιάδης.
 
«Είναι ξεκάθαρο πως δεν παρακολουθούμε παθητικά την πορεία διολίσθησης της Επιτροπής Σιτηρών σε μια μη βιώσιμη κατάσταση, ούτε από την άλλη υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές. Δεν μπορεί να συνεχίσει ως έχει, ούτε υπάρχει ενδιαφέρον να την αναλάβει επενδυτής. Συνεπώς σε πιο συμμαζεμένη μορφή θα περιέλθει στον έλεγχο του κράτους», είπε ο Υπουργός.
 
Στην τελική του τοποθέτηση ο Υπουργός δήλωσε ότι η Κυβέρνηση αφήνει ανοιχτά κάποια ενδεχόμενα, όχι γιατί δεν έχει διαμορφωμένη αντίληψη για το τι πρέπει να γίνει, αλλά επειδή τον τελικό λόγο θα τον έχει η Βουλή και τα πάντα πρέπει να ρυθμιστούν με τρόπο νομοθετικό.
 
Προειδοποίησε δε ότι πρέπει να ληφθεί εκείνη η απόφαση που να μειώνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό το κόστος, γιατί σε αντίθετη περίπτωση είπε «δεν θα βγαίνουμε από πάνω και τεντώνουμε και τα όρια της νομιμότητας σε σχέση με ευρωπαϊκούς κανόνες κρατικών ενισχύσεων».  
 
Καταλήγοντας επανέλαβε πως το κράτος θα διατηρήσει τον παρεμβατικό του ρόλο, προσθέτοντας πως «το πώς θα επιτελείται η εργασία που σήμερα γίνεται από την Επιτροπή Σιτηρών είναι κάτι που πρέπει να το αποφασίσουμε». Δηλαδή αν θα συνεχίσει να το επιτελεί ένας ημικρατικός οργανισμός όπως σήμερα με λιγότερους υπαλλήλους και χαμηλότερο μισθολόγιο ή αν θα επιτελείται από μια υπηρεσία σιτηρών υπό το Υπουργείο Γεωργίας που θα είναι κρατική ή αν θα είναι μια υπηρεσία σιτηρών που θα κάνει τις αγοραπωλησίες και θα διατηρεί το απόθεμα, αλλά το Σιλό καθαυτό θα το διαχειρίζεται με συμβόλαιο ένας ιδιώτης. Για όλα αυτά, είπε, η Κυβέρνηση θα φέρει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή.
 
Βασική διαφωνία ο ρόλος της εμπορίας
-----------------------
Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη, η βασική διαφωνία της Κυβέρνησης με τις αγροτικές οργανώσεις είναι ότι οι τελευταίες επιθυμούν όπως διατηρηθεί η Επιτροπή Σιτηρών και στον τομέα της εμπορίας των σιτηρών, κάτι που βρίσκει αντίθετη την Κυβέρνηση.
 
«Αποφασίσαμε ότι πρέπει να γίνει μια υπηρεσία κάτω από το Υπουργείο Γεωργίας η οποία θα χειρίζεται τα στρατηγικά αποθέματα τα οποία δεν υπάρχουν σήμερα στο κράτος και μέσω της τήρησης αυτών των στρατηγικών αποθεμάτων θα μπορεί να διατηρεί το ρυθμιστικό του ρόλο στον τομέα της εμπορίας των σιτηρών» είπε.
 
Ο κ. Κουγιάλης είπε ότι κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά θα προχωρήσει σε μια τελευταία διαβούλευση με τις αγροτικές οργανώσεις.
 
«Πάρτι στις πλάτες των αγροτών»
 ----------------------
Ο Νίκος Κουγιάλης είπε ότι «η Επιτροπή έκανε για πολλά χρόνια πάρτι στις πλάτες των αγροτών όταν λειτουργούσε κάτω από μια μονοπωλιακή κατάσταση και σήμερα κάποιοι άλλοι κάνουν πάρτι στις πλάτες των αγροτών με πλάτες της συγκεκριμένης Επιτροπής». Διευκρινίζοντας εξήγησε ότι η Επιτροπή, η οποία έχει λειτουργικά έξοδα γύρω στα €2,8 - €3 εκ. το χρόνο, τα τελευταία χρόνια για να διατηρηθεί στη ζωή και να μη χάσει όλο τον κύκλο εργασιών της, χρεώνει €15-€20 ευρώ τον τόνο, κάτι που ευνοεί τους ιδιώτες εμπόρους οι οποίοι χρεώνοντας λίγο χαμηλότερα, κάνουν μεγάλα κέρδη.
 
Την ίδια ώρα εξέφρασε αμφιβολία κατά πόσον θα υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιώτη για να λειτουργεί το Σιλό της Λεμεσού.
 
Ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η Επιτροπή Σιτηρών παραπαίει και βρίσκεται στα όρια της χρεωκοπίας, έχει απωλέσει 50% του κύκλου εργασιών και των εσόδων της και για το 2017 προβλέπεται ότι θα καταγράψει ζημιές γύρω στα €4,8 εκ.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σιτηρών Δημήτρης Θεοχάρους είπε στους βουλευτές ότι «η Επιτροπή Σιτηρών αισχροκερδούσε όταν ήταν μονοπώλιο πάνω στην πλάτη του λαού και έκανε υπερκέρδη».
 
Τόνισε ότι «δεν μπορεί το κράτος να λειτουργεί εμπορική εταιρεία για πάρα πολλούς λόγους» και στο μέλλον, είπε, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εκμισθωθεί το Σιλό σε ιδιώτη, ο οποίος να τηρεί τα στρατηγικά αποθέματα με δικό του κόστος για να υπάρχει ανά πάσα στιγμή επάρκεια και αφού θα φέρει μεγάλες ποσότητες σιτηρών θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός και οι τιμές θα μειωθούν.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, βουλευτής ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, κάλεσε την Κυβέρνηση «να εγκαταλείψει οποιουσδήποτε σχεδιασμούς για κλείσιμο της Επιτροπής και ακύρωση του ρόλου που διαδραματίζει στην εμπορία και διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων» και να καταθέσει πρόταση αναδιοργάνωσης της Επιτροπής, ώστε να καταστεί βιώσιμη.
 
Ανέφερε ότι η Επιτροπή Σιτηρών μέχρι το 2013 σημείωνε κέρδη δημιουργώντας ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα, όμως έκτοτε, και μέσα σε ένα νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, αφέθηκε για τέσσερα και πλέον χρόνια να καταγράφει ζημιές, χωρίς η Κυβέρνηση να αντιδρά.
 
«Προφανώς η κυβέρνηση θεώρησε ότι με αυτό τον τρόπο, αφήνοντας δηλαδή την Επιτροπή να αυξάνει τις ζημιές της, θα διευκόλυνε την υλοποίηση των σχεδιασμών της για κλείσιμο της Επιτροπής και παράδοση του τομέα των σιτηρών στα ιδιωτικά καρτέλ» είπε.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς είπε ότι πρέπει να γίνει μια μεταρρύθμιση στον τομέα των σιτηρών και όχι απλώς για την Επιτροπή Σιτηρών και ένα τέτοιο πλαίσιο έχει κατατεθεί σήμερα από τους Υπουργούς Οικονομικών και Γεωργίας.
 
«Ο στόχος αυτής της μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η επάρκεια σιτηρών στις χαμηλότερες δυνατές τιμές. Και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε όλοι να σκεφτούμε, να διαβουλευτούμε και να λάβουμε αποφάσεις» σημείωσε.
 
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι ούτε και στη σημερινή συνεδρία λύθηκε «ο γόρδιος δεσμός της Επιτροπής Σιτηρών».
 
«Ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει με ταχύτητα γιατί η συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης απλά για την Επιτροπή Σιτηρών σημαίνει απώλεια μεριδίου της αγοράς και αύξηση των χρεών και των ελλειμμάτων της» είπε.
 
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, θα αναμένουμε τη νέα πρόταση που καταρτίζει η Κυβέρνηση προκειμένου η Βουλή να παίξει το δικό της νομοθετικό ρόλο στην αλλαγή του σημερινού προβληματικού καθεστώτος.
 
Ο ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας είπε ότι «κάποιοι συνειδητά άφησαν τον ασθενή να πεθάνει» και ζήτησε «να γίνει κάτι βιώσιμο» και κανένας υπάλληλος να μη χάσει τη δουλειά του. Προειδοποίησε παράλληλα ότι πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις σε σχέση με το Σιλό.
 
Ο Βοηθός ΓΓ της ΠΕΚ Χρίστος Παπαπέτρου είπε ότι οι αυτό που επιτακτικά ζητούν είναι να διασφαλίζεται η επάρκεια σιτηρών και ο υγιής ανταγωνισμός, ώστε οι κτηνοτρόφοι και οι καταναλωτές να μη γίνουν έρμαιο των ιδιωτικών συμφερόντων.
 
Ωστόσο διατύπωσε την άποψη ότι χωρίς να γίνεται εμπορία σιτηρών από ένα ανεξάρτητο οργανισμό ή υπηρεσία δεν μπορεί διασφαλιστεί εκατόν τοις εκατόν ο υγιής ανταγωνισμός.
 
Άλλωστε, είπε, μόνο με τους ιδιώτες δεν μπορεί να διασφαλιστεί επάρκεια σιτηρών στην κυπριακή αγορά.
 
Ο ΓΓ του Ευρωαγροτικού Λάμπρος Αχιλλέως δήλωσε ότι το σχέδιο των αγροτικών οργανώσεων «δεν έχει μεγάλες διαφορές από το σχέδιο που έχουμε καταθέσει ως αγροτικό κίνημα» και ότι στις βασικές αρχές υπάρχει συμφωνία.
 
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η επάρκεια σιτηρών στη διατροφική αλυσίδα» είπε και εξέφρασε την ετοιμότητα του αγροτικού κινήματος να συναντήσει τους δύο Υπουργούς για να συζητηθεί το σχέδιο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:44

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.