Επανεξετάζεται η νομοθεσία για το Πόθεν Έσχες από την επιτροπή Νομικών

Τη βασική νομοθεσία για το Πόθεν Εσχες θα επανεξετάσει η επιτροπή Νομικών της Βουλής ύστερα από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά την πρώτη δημοσιοποίηση των δηλώσεων των πολιτειακών αξιωματούχων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, δήλωσε ότι η επιτροπή την επόμενη Τετάρτη θα εξετάσει αυτεπάγγελτα το θέμα και τα κόμματα θα καταθέσουν προτάσεις επί του συνόλου του νόμου.

Σήμερα η επιτροπή εξέτασε το τροποιητικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο προβλέπει δραστικό περιορισμό των αξιωματούχων που θα έχουν την υποχρέωση υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες. Συγκεκριμένα από τις έξι χιλιάδες, ο αριθμός των ελεγχομένων μειώνεται στους χίλιους οκτακόσιους.

Παρουσιάζοντας τις τροποποιήσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι είναι απαραίτητο, ο έλεγχος να περιοριστεί σε αυτούς που ασκούν εξουσία. Πρόσθεσε ότι η νομοθεσία χρήζει τροποποίησης και πως πρέπει να διασφαλιστεί πως τα ελεγχόμενα πρόσωπα θα καταθέτουν πλήρη στοιχεία στις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Το νομοσχέδιο προνοεί αφαίρεση των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων των κατεχομένων δήμων από τα ελεγχόμενα πρόσωπα. Οσον αφορά τα κοινοτικά συμβούλια μη κατεχομένων κοινοτήτων, στα ελεγχόμενα πρόσωπα παραμένουν μόνο οι πρόεδροι και οι αναπληρωτές πρόεδροι. Επιπρόσθετα, από τον έλεγχο εξαιρούνται οι σχολικές εφορείες.

Παράλληλα, περιορίζεται η υποχρέωση δημοσιοποίησης της δήλωσης στους αξιωματούχους που διαδραματίζουν ρόλο στη δημόσια πολιτική και οικονομική ζωή, παρόμοιο με τους ανώτατους πολιτικούς αξιωματούχους.

 Πηγή: Νίκος Σχίζας/ ΡΙΚ/ Βουλή

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:49

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.