ΑΗΚ ενημέρωσε τον ΠτΔ για τις διατιμήσεις στο ρεύμα

Την ευαρέσκειά του για τις μειώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προτρέποντας την ΑΗΚ και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) να συνεχίσουν να βρίσκουν λύσεις προς όφελος των καταναλωτών.



Το ΔΣ της ΑΗΚ και αντιπροσωπεία της ΡΑΕΚ ενημέρωσαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις νέες διατιμήσεις της ΑΗΚ που τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου και προνοούν μειώσεις κατά μέσο όρο 6% στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι νέες διατιμήσεις θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη Τύπου αργότερα από τον Πρόεδρο της Αρχής.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανακοίνωσε πως η ΑΗΚ θα απορροφήσει τις αυξήσεις που θα επιβαρύνουν ορισμένες ομάδες του πληθυσμού λόγω των νέων διατιμήσεων για περίοδο μέχρι τεσσάρων ετών.

«Πρέπει να σας πω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευαρέσκεια του τόσο του ιδίου όσο και της Κυβέρνησής του για αυτή την εξέλιξη που συνάδει πλήρως και με την πολιτική αυτής της κυβέρνησης που είναι η μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού για να καταστούν οι επιχειρήσεις μας και πιο ανταγωνιστικές αλλά και για να ενδυναμώσουμε και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών», ανέφερε στις δηλώσεις του ο πολιτικός προϊστάμενος της ΑΗΚ.

Όπως είπε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέτρεψε την ΑΗΚ και τη ΡΑΕΚ να συνεχίσουν να βρίσκουν λύσεις είτε αυτές αφορούν στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για περαιτέρω μείωση του ηλεκτρισμού είτε αυτές αφορούν στη νέα ανταγωνιστική αγορά, για την οποία πρέπει να πω ότι η μεταβατική περίοδος άρχισε  την 1η Σεπτεμβρίου, είτε αυτό αφορά στον εκσυγχρονισμό της ΑΗΚ διά μέσου του λογιστικού και λειτουργικού διαχωρισμού του οργανισμού είτε άλλα μέτρα που αφορούν την έλευση του φυσικού αερίου μέχρι το 2020.

Είπε ακόμη πως το ΔΣ είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα οικονομικά της ΑΗΚ «και πρέπει να πω ότι ο Πρόεδρος ευχαρίστησε την ΑΗΚ, η οποία πρέπει να πω το 2013 παρέλαβε χρέη σχεδόν €600 εκατομμυρίων και σήμερα μιλάμε για ένα εύρωστο οικονομικά οργανισμό, ο οποίος μπορεί να μειώνει το κόστος του ηλεκτρισμού με βάση την κοστοστρέφεια (λειτουργικό κόστος) για πρώτη φορά».

Ερωτηθείς για πόση περίοδο η ΑΗΚ θα απορροφά τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος για τις ομάδες των θερμοσυσσωρευτών και των αντλιοστασίων που επηρεάζονται αρνητικά από τις νέες διατιμήσεις, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως η απορρόφηση αυτή θα είναι για τέσσερα χρόνια ή μέχρι τη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς, όποιο απ’ αυτό θα έρθει πρώτο.

1ο τρίμηνο 2018 διαγωνισμός για υποδομές

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες και πότε θα είμαστε έτοιμοι να παράγουμε ηλεκτρισμό με φυσικό αέριο και πότε θα είναι σε θέση η Κύπρος να πωλήσει φυσικό αέριο στην Αίγυτπο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως σε αυτό το στάδιο η ΔΕΦΑ, που έχει την αρμοδιότητα για την εισαγωγή ΦΑ στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή ή άλλους σκοπούς, είναι στο στάδιο πρόσληψης συμβούλων με στόχο να βγουν σε διαγωνισμό το 1ο τρίμηνο του 2018 τόσο για υποδομές όσο και για την προμήθεια του ΦΑ.

«Λειτουργούμε σε στενή συνεργασία μεταξύ ΔΕφΑ – ΑΗΚ και ΡΑΕΚ γιατί στο τέλος της ημέρας ο κύριος καταναλωτής ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια θα είναι η ΑΗΚ και θα συμμετέχει στις υποδομές με ένα συγκεκριμένο ποσοστό που αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο», είπε.

Υπομονή για «Ονησίφορο»

Τέλος, σε ερώτηση για τις έρευνες στο γεωτρητικό στόχο «Ονησίφορος», ο κ. Λακκοτρύπης προέτρεψε υπομονή για λίγες ακόμη μέρες «ωσότου να ολοκληρωθούν οι διεργασίες της γεώτρησης και όταν έλθει στιγμή θα προβούμε σε ανακοινώσεις».

Όπως είπε, η επεξεργασία των δεδομένων από τη γεώτρηση γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Πρόσθεσε όμως ότι η λεπτομερής επεξεργασία παίρνει μήνες. «Η γεώτρηση προχωρά κανονικά, ακόμα λίγη υπομονή και θα προβούμε στις ανακοινώσεις που πρέπει», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Λακκοτρύπης απέφυγε να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος μίλησε για ενδείξεις στο τεμάχιο 11.

«Δεν θα επεκταθώ περισσότερο. Όπως έχω πει κάντε λίγη υπομονή, θα επανέλθουμε, οι ανακοινώσεις θα γίνουν τη στιγμή που πρέπει.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:59

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.