Υπό έλεγχο και τον Διοικητή της ΚΤ θέτουν νομοθετήματα για το ασυμβίβαστο

Ομόφωνα ψηφίστηκαν από τη Βουλή το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί για βελτίωση της υφιστάμενης νομοθεσίας περί ασυμβίβαστου προς την άσκηση των καθηκόντων αξιωματούχων της Δημοκρατίας, Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου και μέλη της Επιτροπής υπενθύμισαν ότι από το Σεπτέμβρη θα αρχίσει συζήτηση για ευρύτερη αναθεώρηση της νομοθεσίας με επίκεντρο της σύγκρουση συμφερόντων.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση εξαιρούσε από τον κατάλογο των ελεγχόμενων αξιωματούχων, τον εκάστοτε Διοικητή και Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ωστόσο τα κόμματα αφαίρεσαν την εξαίρεση από τον νόμο.

Όπως αναφέρεται στην Εκθεση της Επιτροπής Θεσμών ο Υπουργός Οικονομικών με επιστολή του, ημερομηνίας 7 Ιουνίου 2017, προς την Επιτροπή ανέφερε ότι η εν λόγω πρόνοια περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο εξαιτίας παραστάσεων του πρώην Προέδρου της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet.

Αντίθετα από τη λίστα των ελεγχόμενων έχει διαγραφεί ο έφορος εταιρειών που ως δημόσιος υπάλληλος, υπόκειται στον έλεγχο της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσία ενώ, προστέθηκε πρόνοια για τον έλεγχο οποιουδήποτε έφορου δεν είναι δημόσιος υπάλληλος.

Με την νέα νομοθεσία, γίνεται υποχρεωτική η υποβολή σχετικού ερωτηματολογίου στην αρμόδια επιτροπή ενώ, ξεκαθαρίζονται πρόνοιες που αφορούν αδικήματα και ποινές και αυξάνεται η χρηματική ποινή που προνοεί η νομοθεσία για ψευδή ή αναληθή δήλωση στοιχείων, από €1.708 σε €10.000.

Με την τροποποίηση του νόμου προστίθεται στην υφιστάμενη νομοθεσία, συγκεκριμένη πρόνοια σε σχέση με το γραμματέα της επιτροπής, ώστε χρέη γραμματέα της επιτροπής να εκτελεί δημόσιος υπάλληλος ο οποίος θα ορίζεται από τον Υπουργό Οικονομικών.

Επιπρόσθετα καθίσταται δυνατή η κλήτευση προσώπων από την επιτροπή και η υποχρεωτική προσαγωγή τους ενώπιόν της και ρυθμίζεται η δυνατότητα καθορισμού από τον Υπουργό Οικονομικών ετήσιου τιμητικού επιδόματος για τον πρόεδρο της Επιτροπής.

Παράλληλα, προστίθεται πρόνοια για τον καθορισμό πενταετούς θητείας του πρόεδρου της επιτροπής με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμα μια πενταετία και διασαφηνίζεται ότι το πόρισμα της επιτροπής αναφορικά για όλους τους ελεγχόμενους αξιωματούχους θα δημοσιεύεται στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Σκοπός των κανονισμών που έχουν ψηφιστεί, είναι να θεσμοθετηθεί και να ρυθμιστεί η διαδικασία έρευνας, σύνταξης, κοινοποίησης και δημοσίευσης του πορίσματος της αρμόδιας επιτροπής για το ασυμβίβαστο, ώστε ο υπό εξέταση νόμος να καταστεί πιο λειτουργικός και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο πιο αποτελεσματικό, όπως σημειώνεται στην έκθεση της αρμόδιας επιτροπής.

Βάσει των κανονισμών, η διαδικασία διερεύνησης ασυμβιβάστου μπορεί να αρχίσει είτε μετά από γραπτή καταγγελία ή γραπτή αποκάλυψη ή αυτεπάγγελτα από την επιτροπή, για τη διερεύνηση καταγγελίας μπορούν να προσαχθούν μαρτυρία και στοιχεία και γενικά, ακολουθείται η διαδικασία ακρόασης ποινικής υπόθεσης που εκδικάζεται συνοπτικά ενώ, ορίζεται επίσης ότι η διερεύνηση διεκπεραιώνεται το ταχύτερο δυνατό και σε διάστημα σαράντα ημερών από την ημερομηνία της ακρόασης ή της λήψης των έγγραφων παραστάσεων.

Οι κανονισμοί προνοούν ότι η Επιτροπή για το ασυμβίβαστο, δύναται να συντάσσει απαλλακτικό πόρισμα ή να αποδέχεται την ύπαρξη ασυμβιβάστου και ότι το πόρισμα της Επιτροπής υπογράφεται από τον πρόεδρό της και κοινοποιείται εγγράφως στον καταγγελλόμενο, σε αυτόν που προκάλεσε την έρευνα, και κατατίθεται στο όργανο που διόρισε τον καταγγελλόμενο.

Ευρύτερη αναθεώρηση το φθινόπωρο

Η κοινοβουλευτική επιτροπή θεσμών έκρινε σκόπιμο στο παρόν στάδιο να επιφέρει μόνο τις πιο αναγκαίες αλλαγές, ώστε να διευκολυνθεί το έργο της Επιτροπής, και σε μεταγενέστερο στάδιο, το φθινόπωρο, να επανέλθει με εισηγήσεις για νέες τροποποιήσεις και βελτιώσεις στη νομοθεσία.

Ενώπιον της επιτροπής θεσμών εκκρεμεί και εξετάζεται παράλληλα, το γενικότερο θέμα με τίτλο «Η ανάγκη για θέσπιση αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου που να διέπει το ασυμβίβαστο προς την άσκηση των καθηκόντων των κρατικών, πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων».

Στο πλαίσιο της συζήτησης του πιο πάνω θέματος έχει εκπονηθεί κατά την διάρκεια της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου σχετική έκθεση από πανεπιστημιακούς του Πανεπιστημίου Κύπρου κατ’ εντολή της επιτροπής, η οποία αφορά την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τη σύγκρουση συμφερόντων και το ασυμβίβαστο.

Πρόθεση της Επιτροπής Θεσμών είναι να επανέλθει το φθινόπωρο, για να μελετήσει και να επιφέρει πιο ουσιαστικές αλλαγές και βελτιώσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να δοθούν όπλα στην επιτροπή για το ασυμβίβαστο ώστε να λειτουργήσει, χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία της νομοθεσίας.

Ο κ. Ζαχαρίου, πρόσθεσε ότι «επιφυλασσόμαστε για το φθινόπωρο» για περαιτέρω αναθεώρηση του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σημείωσε ότι οι νομοθεσίες γίνονται για να εφαρμόζονται και κάλεσε όσους επηρεάζονται από τη συγκεκριμένη νομοθεσία, να σεβαστούν τη βούληση του κοινοβουλίου.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής Πανίκος Λεωνίδου σημείωσε ότι επίκειται εις βάθος εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας και σημείωσε ότι προκάλεσε αίσθηση η πρόταση της κυβέρνησης για εξαίρεση του διοικητή και υποδιοικητή της ΚΤ από τον κατάλογο αξιωματούχων που θα υπόκεινται σε έλεγχο.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί σοβαρά κενά στην υφιστάμενη νομοθεσία. «Επιφυλασσόμαστε για το Σεπτέμβριο» είπε, σημειώνοντας ότι οι οικολόγοι έχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:07

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.