ΠτΔ: Σημαντική η συνεισφορά της ΕBRD στην οικονομία της Κύπρου

Μέσα από την εμπειρογνωμοσύνη και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει καθώς και μέσα από τις επενδύσεις σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας μας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) έχει συνεισφέρει σημαντικά στη μεγάλη προσπάθεια για ανάκαμψη και μεταρρύθμιση της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε το πρωί στην 26η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Διοικητών της EBRD, που φέτος πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Αναφερόμενος στη θετική πορεία της κυπριακής οικονομίας, ο Πρόεδρος είπε ότι οι προοπτικές της μεσοπρόθεσμα αναμένεται να συνεχίσουν να βελτιώνονται.
Στάθηκε ακόμα στη στήριξη που παρέχει η EBRD στην παρούσα διαδικασία διαπραγμάτευσης επισημαίνοντας το νευραλγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη χρηματοδότηση έργων υποδομής και ανάπτυξης σε μια επανενωμένη Κύπρο και εξέφρασε την ελπίδα πως το συντομότερο δυνατό θα καταστεί εφικτό η τουρκοκυπριακή πλευρά να επιτρέψει στα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την πρόσβαση τόσο στο τραπεζικό της σύστημα για τη διεξαγωγή του απαραίτητου «τεστ αντοχής» (stress test) όσο και στα δεδομένα του περιουσιακού.
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος φιλοξενεί Ετήσια Συνέλευση διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος αυτού του κύρους, προσθέτοντας πως αυτό επιβεβαιώνει την πολύ στενή συνεργασία και έντονη δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ της EBRD και της Κύπρου και αποδεικνύει με τον πιο έμπρακτο τρόπο τη στήριξη της Τράπεζας στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου.
«Είναι πραγματικά με μεγάλη ικανοποίηση που παρατηρώ ότι η ΕBRD έχει κάνει σημαντική πρόοδο από την έναρξη δραστηριοτήτων της στην Κύπρο. Η Τράπεζα, μέσα από την εμπειρογνωμοσύνη και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει καθώς και μέσα από τις επενδύσεις σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας μας, έχει συνεισφέρει σημαντικά στη μεγάλη προσπάθεια για ανάκαμψη και μεταρρύθμιση της οικονομίας μας» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Όπως ανέφερε, μέχρι σήμερα, η Τράπεζα έχει επενδύσει περίπου 220εκ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα της Κύπρου σε τομείς που η ίδια έχει επιλέξει και θέσει ως στρατηγικές προτεραιότητες, όπως η χρηματοδότηση του εμπορίου, των υποδομών, των μεταφορών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι με στόχο την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, η EBRD συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών τραπεζών και επιπλέον, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Προγράμματος Διευκόλυνσης των Εμπορικών Συναλλαγών, η Τράπεζα έχει ενισχύσει τη στήριξή της στους Κύπριους εξαγωγείς και εισαγωγείς παρέχοντας όρια διευκόλυνσης μέσω εμπορικών τραπεζών.
Εξαιρετικής σημασίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, είναι και η στήριξη στον τομέα της ναυτιλίας και η παραχώρηση χρηματοδότησης στον τομέα της ενέργειας, για την κατασκευή και λειτουργία πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων.
Ανοίγοντας το κεφάλαιο της κυπριακής οικονομίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η κυπριακή οικονομία συνέχισε τη θετική της πορεία και το 2016 με ακόμη υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, φτάνοντας στο 2.8%, καταδεικνύοντας την ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας και την οριστική έξοδό της από την ύφεση.
«Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια λειτουργεί με απόλυτα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ενώ το τραπεζικό μας σύστημα, που κλονίστηκε σημαντικά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, πλησιάζει την πλήρη εξυγίανση» είπε.
Η καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση της κυπριακής οικονομίας αντικατοπτρίζεται, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίες «υπογραμμίζουν την επιτυχή αναδιάρθρωση της οικονομίας και την ταχεία διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, καθώς και την εντυπωσιακή απόδοση και ανθεκτικότητά της».
«Οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας μεσοπρόθεσμα αναμένεται να συνεχίσουν να βελτιώνονται. Το βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι οποίες θεωρούνται κλειδί για κάθε οικονομία» σημείωσε ο Πρόεδρος.
Ειδική αναφορά έκανε στον τομέα της ενέργειας και στον 3ο γύρο αδειοδότησης με τον οποίο η Κύπρος προσέλκυσε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του τομέα, με τεράστια εμπειρία, τεχνογνωσία και οικονομικό βάθος.
«Η συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής και με ενεργειακούς κολοσσούς αποτελεί μέρος του οράματος μας για μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε ενεργειακό κόμβο που θα συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής, μεταξύ άλλων μέσω της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και διαδρομών. Η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα μπορεί να αποτελέσει το καθοδηγητικό δόγμα για την επίλυση των πολιτικών προβλημάτων της περιοχής, συμβάλλοντας σε συνθήκες συνεργασίας, συνεννόησης και ασφάλειας» σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Εξέφρασε την αισιοδοξία πως μέσω της Ετήσιας Συνέλευσης θα πραγματοποιηθούν βήματα περαιτέρω δραστηριοποίησής της Τράπεζας στην περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου, ως επίσης και ενίσχυσης του σημαντικού και σταθεροποιητικού περιφερειακού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην επίλυση των προβλημάτων και προκλήσεων στην άμεση γειτονία μας.
Ο Πρόεδρος στάθηκε στη στήριξη από πλευράς της EBRD στην παρούσα διαδικασία διαπραγμάτευσης για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύση του κυπριακού προβλήματος, επισημαίνοντας την ίδια ώρα «τον νευραλγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη χρηματοδότηση έργων υποδομής και ανάπτυξης σε μια επανενωμένη Κύπρο».
«Συναφώς, θα ήθελα να τονίσω την αναγκαιότητα επίτευξης μιας οικονομικά βιώσιμης λύσης, ούτως ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντος τα οποία ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο την εφαρμογή της λύσης» πρόσθεσε.
Συνέχισε λέγοντας πως έχει επισήμως ζητηθεί τεχνική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από τη Διεθνή Τράπεζα, ιδιαίτερα σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα των κατεχομένων περιοχών, την εκτίμηση, όσο το δυνατόν ακριβέστερα, του κόστους για το θέμα του περιουσιακού (επανεγκατάσταση, αποζημιώσεις, κλπ), και την εξεύρεση πιθανών πηγών χρηματοδότησης των πτυχών της επιδιωκόμενης λύσης.
«Ευελπιστώ πως το συντομότερο δυνατόν θα καταστεί εφικτό η τουρκοκυπριακή πλευρά να επιτρέψει στα Διεθνή Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα την πρόσβαση τόσο στο τραπεζικό της σύστημα για τη διεξαγωγή του απαραίτητου «τεστ αντοχής» (stress test) όσο και στα δεδομένα του περιουσιακού», είπε ο Πρόεδρος.
Εξέφρασε την ελπίδα πως μετά τη δίμηνη αναστολή και πρόσφατη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε ένα δημιουργικό διάλογο, χωρίς τις όποιες προϋποθέσεις και με εποικοδομητικές προτάσεις θα καταστεί δυνατόν οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια λύση που θα διέπεται από τις αρχές της Ε.Ε., το διεθνές δίκαιο, με πλήρη σεβασμό του κοινοτικού κεκτημένου και πάντοτε με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί για την επίτευξη λύσης, η οποία θα επανενώνει την Κυπριακή Δημοκρατία, στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως έχει συμφωνηθεί, αλλά το πιο σημαντικό θα προστατεύει όλους τους πολίτες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, θα δημιουργεί την ίδια ώρα ένα σύγχρονο κράτος απόλυτα συμβατό με την ιδιότητα του ως μέλος της ΕΕ αλλά και θα θεμελιώνει και θα δημιουργεί τις προοπτικές ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των κατοίκων του νησιού.
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος έκανε αναφορά στα οικονομικά και επιχειρησιακά αποτελέσματα της Τράπεζας, αλλά και για τα επιτεύγματά της κατά τον περασμένο χρόνο.
«Θεωρούμε ότι τα επιχειρησιακά αποτελέσματα της Τράπεζας το 2016 είναι εξαιρετικά και μας ικανοποιεί το γεγονός ότι έχει αυξήσει τα συνολικά κέρδη της στα 1 δις. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας μια αύξηση 25% από τον προηγούμενο χρόνο, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά τη συνεχιζόμενη οικονομική ευρωστία και σταθερή απόδοσή της. Χαιρόμαστε ακόμη για την επιτυχία στους στόχους και τις προτεραιότητες που έχει θέσει στο επιχειρησιακό της σχέδιο χρηματοδοτώντας 378 έργα, με χορηγήσεις συνολικού ύψους 9,4 δισ. ευρώ στις 36 χώρες που δραστηριοποιείται δίνοντας σημαντική ώθηση στην πραγματική οικονομία, προς την οποία διοχετεύονται τα εν λόγω κεφάλαια» ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:37

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
16:29
ΑΚΕΛ: Επιβάλλεται η μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα
16:18
Άκαρπες οι έρευνες για εντοπισμό του δράστη
16:02
Ελεγκτική Υπηρεσία: Να ελεγχτεί η συμπεριφορά της Εφόρου
15:32
Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή
14:55
Δημιουργία συνασπισμού χωρών για το μεταναστευτικό (Βίντεο)
14:22
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια (Βίντεο)
13:05
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
13:00
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στην Κρήτη
12:41
Ισραήλ: Δεν έχουμε επιτύχει τους πολεμικούς μας στόχους
12:28
Ικανοποίηση ΟΕΒ για την πορεία της οικονομίας
12:12
Αποτελεσματικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζητούν χώρες της πρώτης γραμμής (Βίντεο)
11:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.