Αντιπαράθεση Γ. Ελεγκτή - ΥΠΟΙΚ για Σάβια Ορφανίδου

Ο Γενικός Ελεγκτής εξέδωσε ανακοίνωση - απάντηση στον υπουργό Οικονομικών για την υπόθεση διορισμού της Σάββιας Ορφανίδου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο Χάρης Γεωργιάδης είχε δηλώσει την μεγάλη Πέμπτη στο ΡΙΚ μας ότι δεν θα επιτρέψει την στοχοποίηση δημόσιου υπαλλήλου.
Ο Γενικός Ελεγκτής, παραθέτοντας τις πρόνοιες δύο νομοθεσιών για τους δημόσιους υπαλλήλους υπέδειξε στον υπουργό Οικονομικών ότι για τους εργαζόμενους που κατέχουν κλίμακα μέχρι Α7 δεν χρειάζεται προέγκριση για κατοχή κομματικού αξιώματος.
Για τους υπόλοιπους, με κλίμακες πάνω από την Α7, διευκρινίζει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, χρειάζεται η προέγκριση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας -ΕΔΥ.
Επίσης, αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής στην ανακοίνωσή του, αν ο Υπουργός Οικονομικών γνωρίζει περιπτώσεις λειτουργών άλλων Υπουργείων ή Τμημάτων, εκτός του δικού του Υπουργείου, που ενδεχομένως να έχουν διαπράξει το ίδιο παράπτωμα, επίσης οφείλει να ενημερώσει τους συναδέλφους του Υπουργούς, ώστε αυτοί πλέον με τη σειρά τους να προχωρήσουν σε πειθαρχικές έρευνες κατά των υπαλλήλων αυτών.
Προκαλεί έντονο προβληματισμό, αναφέρει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η προτροπή του Υπουργού προς πολιτικό κόμμα για να παρέμβει ώστε να αποτρέψει τον πειθαρχικό έλεγχο του στελέχους του.

Για απώλεια της ανεξαρτησίας και της αντικειμενικότητας του Γενικού Ελεγκτή κάνει λόγο ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε γραπτή δήλωσή του σε σχέση με την καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή εναντίον συγκεκριμένης Λειτουργού του Υπουργείου Οικονομικών, για συμμετοχή της σε συλλογικό όργανο πολιτικού κόμματος, ο Υπουργός αναφέρει ότι έχει ζητήσει την διεξαγωγή διοικητικής έρευνας η οποία και έχει ολοκληρωθεί και προσθέτει ότι για τις διαπιστώσεις και τις αποφάσεις του ο Γενικός Ελεγκτής θα ενημερωθεί γραπτώς.

«Θα ήθελα όμως να σημειώσω ότι μέχρι το 2015 μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων κατείχε πράγματι πολιτικό αξίωμα σε αντίθεση με τις πρόνοιες του Νόμου» σημειώνει ο Υπουργός.

Προσθέτει πως είχε εντοπιστεί η αντίφαση ότι η νομοθεσία από τη μια απαγόρευε την ενεργό ανάμειξη δημοσίων υπαλλήλων στα κομματικά, ενώ ταυτόχρονα επέτρεπε σε αυτούς να είναι υποψήφιοι για πολιτειακό αξίωμα (π.χ. υποψήφιος Βουλευτής) και να έχουν συνεπώς ενεργό κομματική δράση.

«Έχοντας ακριβώς υπόψη ότι μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων κατείχε κομματικό αξίωμα, η Βουλή των Αντιπροσώπων προχώρησε το 2015 σε νομοθετική ρύθμιση η οποία πλέον επιτρέπει και ρυθμίζει τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε πολιτικά κόμματα, χωρίς μάλιστα να δημιουργείται υποχρέωση σε όσους κατείχαν κομματικό αξίωμα πριν από την ημερομηνία εφαρμογής του συγκεκριμένου Νόμου, να υποβάλουν σχετικό αίτημα στην ΕΔΥ. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο κανένα αίτημα από δημόσιο υπάλληλο, από τους πολλούς που υπηρετούν σε πλείστα πολιτικά κόμματα, δεν έχει υποβληθεί στην ΕΔΥ» αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.

Με βάση τα πιο πάνω, επισημαίνει, «προκύπτει ότι η συγκεκριμένη Λειτουργός στοχοποιείται με τρόπο άδικο και υπερβολικό» και σημειώνει πως «η εμμονή του Γενικού Ελεγκτή να καταδικάσει τη συγκεκριμένη Λειτουργό προκύπτει μετά από υπόδειξη Βουλευτή του ΑΚΕΛ και αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση της απώλειας της ανεξαρτησίας και της αντικειμενικότητας εκ μέρους του».

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:59

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Βαφεάδης: Προθεσμία μέχρι την Τρίτη να ετοιμαστεί η εγγυητική για την ανάπτυξη στη Λάρνακας
06:13
Υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
05:50
Ιράκ: Ισχυρή έκρηξη σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων
05:40
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
05:18
19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.