Συλλούρης: Μέχρι το τέλος του χρόνου νόμος για αυτονόμηση της Βουλής

Ετοιμάζεται πρόταση νόμου για οικονομική αυτονόμηση της Βουλής, που αναμένεται να ψηφιστεί σε νόμο πριν από το τέλος του έτους, δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης.

Ο κ. Συλλούρης εξήγγειλε, επίσης, μέσα από τη συνέντευξή του, ότι μέχρι το καλοκαίρι θα ψηφιστεί ο καινούργιος κανονισμός λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Τόνισε, περαιτέρω, ότι αποτελεί αμετάθετο στόχο η στέγαση της Βουλής σε αξιοπρεπές κτήριο.Ανέφερε ακόμα ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία και η τήρηση των παρουσιών αποτελούν μόνο μικρές αλλαγές στις μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται, προκείμενου να αναβαθμιστεί το κοινοβουλευτικό έργο. Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμα ότι η κοινοβουλευτική διπλωματία επεκτείνεται και θα έχει και οικονομικές πτυχές, προσθέτοντας ότι ετοιμάζεται και θα εκτυπωθεί εγχειρίδιο. Επίσης, η ηλεκτρονική αυτονόμηση της Βουλής θα είναι σύντομα γεγονός.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις αλλαγές που επιχειρεί ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως θα μπορούσε να υπάρξει και άρνηση στις αλλαγές που γίνονται.“Παραδείγματος χάρη η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι ένα πολύ μικρό κομματάκι της ευρύτερης προσπάθειας για την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης”, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι “είναι πολλαπλάσια αυτά που πρέπει να γίνουν για να πούμε ότι είμαστε μια σύγχρονη Βουλή όσον αφορά την αξιοποίηση της τεχνολογίας”.Σημείωσε πως η αξιοποίηση της τεχνολογίας θα βοηθήσει στην αποδοτικότητα, παραγωγικότητα και στη διαφάνεια. “Ξεκινήσαμε και θα κινηθούμε πάρα πολύ γρήγορα για να έχουμε αποτελέσματα”, διευκρίνισε.

Οσον αφορά τη λειτουργία της νομικής υπηρεσίας της Βουλής, ο κ. Συλλούρης εξήγησε ότι η νομική υπηρεσία μαζί με την υπηρεσία για τη σωστή συγγραφή των νόμων, εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που εξήγγειλε. “Πρέπει να καταπολεμήσουμε την κακονομία, την πολυνομία, την αχρείαστη επανάληψη νόμων και στο τέλος της ημέρας οι νόμοι να είναι κατανοητοί, πέρα από τους Δικαστές και λίγο κατανοητοί σε αυτούς που τους ψηφίζουν, όπως και στο πλατύ κοινό”, δήλωσε.

Παρατηρώντας ότι δεν αποτελεί δικαιολογία στο Δικαστήριο να λέει ο υπόδικος ότι δεν γνωρίζει το νόμο, εξέφρασε τη θέση ότι ταυτόχρονα θα πρέπει να μπορεί να τον διαβάσει κάποιος σωστά όπως είναι γραμμένος. Δυστυχώς έχουμε παραδείγματα που οι νόμοι είναι κακογραμμένοι και δυσνόητοι, επεσήμανε.Σε σχέση με το θέμα της οργάνωσης των εργασιών της Βουλής, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι μεταφέρθηκε η συνεδρία της Ολομέλειας την Παρασκευή και αυτό σημαίνει για πολλούς – σχεδόν όλους τους Βουλευτές, να είναι κάθε ημέρα στη Βουλή.Δηλαδή όλη αυτή η κριτική που γινόταν προς τους Βουλευτές ότι για μια – δύο ημέρες δουλειάς στη Βουλή παίρνουν τόσα λεφτά δεν υφίσταται πλέον, είπε, προσθέτοντας ότι τώρα έγινε το ανάποδο και οι Βουλευτές είναι σχεδόν κάθε μέρα στη Βουλή, έχουν να δουν τους ψηφοφόρους τους, τις κομματικές τους υποχρεώσεις και άλλα καθήκοντα και υποχρεώσεις.“Τους έχουμε βαρυφορτώσει, υπάρχει κατανόηση από μέρους τους και αυτό το εκτιμώ βαθύτατα και με ενθαρρύνει να κάνουμε και άλλες τομές, αλλά και για να διεκδικήσουμε και δικαιώματα για τους Βουλευτές”, ανέφερε περαιτέρω.

Ερωτηθείς εάν η μεταφορά της συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής Παρασκευή, όντως αναβάθμισε την ποιότητα του νομοθετικού έργου ή το μόνο που έχει επιτευχθεί είναι να υπάρχει αυξημένος χρόνος για τις συνεδρίες, ο οποίος να αναλώνεται σε ανούσιες συζητήσεις, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι με εξαίρεση δύο - τρεις περιπτώσεις καμμία συνεδρίαση Επιτροπής κάποιου Βουλευτή δεν συμπίπτει με συνεδρία άλλης Επιτροπής, της οποίας είναι μέλος.
“Αυτό από μόνο του λέει πάρα – πολλά”, συνέχισε ο κ. Συλλούρης προσθέτοντας ότι οι Βουλευτές βρίσκονται για περισσότερο χρόνο στη Βουλή, οι συνεδριάσεις των Επιτροπών είναι τουλάχιστον δύο ώρες και πολλές φορές διαρκούν και οκτώ και δέκα ώρες, με αποτέλεσμα να παράγουν έργο.Προηγουμένως οι Βουλευτές περνούσαν από τις Επιτροπές, την ίδια ώρα είχαν δεύτερη επιτροπή σε συνεδρία, εξήγησε και αναφέροντας ότι αυτά έχουν εξαλειφθεί, συμπλήρωσε ότι “χρειάζεται, όμως να γίνουν πολύ περισσότερα”.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την εντύπωση που υπάρχει στην κοινωνία ότι η πολιτική συμπεριφορά και ο δημόσιος λόγος των Βουλευτών διολισθαίνει όλο και περισσότερο προς το λαϊκισμό, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δόθηκαν ευκαιρίες στο παρελθόν για να κατακριθεί, η Βουλή, ο Βουλευτής και κατ` επέκταση και τα κόμματα.“Θεωρώ ότι δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα τον τελευταίο καιρό, όμως δεν έλειψαν και από μέρους των συναδέλφων σας (δημοσιογράφων), επικριτικές - θα έλεγα κακόβουλες- προσεγγίσεις, όπως αναφορές ότι ο Πρόεδρος έβαλε επιστήμονες να παρακολουθούν τους Βουλευτές”, ανέφερε ακολούθως ο Πρόεδρος της Βουλής.“Δεν έβαλα επιστήμονες να παρακολουθούν τους Βουλευτές, ούτε επέβαλα με στρατιωτική ή μαθητική προσέγγιση να γράφονται απουσίες των Βουλευτών”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτές έχουν εκμηδενιστεί.“Δεν υπάρχουν απουσίες Βουλευτών και όσες υπάρχουν είναι δικαιολογημένες με γραπτή δήλωση τους στον Πρόεδρο της Βουλής”, σημείωσε προσθέτοντας ότι “θεωρώ ότι είναι πράγματα, τα οποία έπρεπε να προσεγγιστούν πιο θετικά”.

Είπε ακόμα ότι “με όλα αυτά θεωρώ ότι η εικόνα της Βουλής και του Βουλευτή θα αλλάξει ριζικά προς το θετικό”.Σε ό,τι αφορά την τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι η προσπάθεια που γίνεται αφορά δύο κατευθύνσεις. Η μία είναι η εφαρμογή του υφιστάμενου κανονισμού, ο οποίος δεν εφαρμοζόταν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις παρουσίες, και παρεμφερή θέματα.Δημιουργήθηκε αντίδραση την πρώτη φορά που το είπα για παρουσίες, ανέφερε διευκρινίζοντας ότι “κάποιοι Βουλευτές νόμιζαν ότι δεν υπάρχει διάταξη για παρουσίες στον κανονισμό και ότι ήταν δική μου ιδέα να εφαρμοστεί”.Πρόσθεσε ότι η “δεύτερη κατεύθυνση είναι ενίσχυση του κανονισμού λειτουργίας της Βουλής. Βρισκόμαστε σε μια πολύ βαθιά μελέτη και θεωρώ ότι πριν το καλοκαίρι θα ψηφιστεί ο καινούργιος κανονισμός”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:02

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Αρχίζει διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στην περιοχή Ασγάτας – Σανίδας – Βάσας Κελλακίου
09:22
Ένταλμα σύλληψης σε επιχειρηματία για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
09:14
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές του καλοκαιριού
08:58
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
06:37
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.