Με την αντεξέταση του Α. Αρτέμη συνεχίστηκε η δίκη της Τρ. Κύπρου

Το κεφαλαιακό έλλειμμα των 200 εκ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί στις 10/5/2012 βασιζόταν πάνω σε εκτίμηση του κέρδους που θα προέκυπτε για το δεύτερο τρίμηνο το οποίο ήταν άγνωστο, ανέφερε σήμερα ο Ανδρέας Αρτέμης, εκ των κατηγορουμένων στην πρώτη ποινική υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου με βασική κατηγορία τη χειραγώγηση της αγοράς.

Κατά την αντεξέταση του από την Εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου η οποία τον ρώτησε πότε αντιλήφθηκε ότι το έλλειμμα δεν μπορούσε να καλυφθεί μέχρι τις 30/6/12 που ήταν η προθεσμία που είχε τεθεί, ο κ. Αρτέμης είπε ότι «δεν μπορώ να συγκεκριμενοποιήσω ημερομηνία αλλά εκείνο που πάντα ήταν στο μυαλό μου είναι ότι ακόμα και το έλλειμμα των 200 εκ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί στις 10/5/2012 βασιζόταν πάνω σε εκτίμηση του κέρδους που θα προέκυπτε για το δεύτερο τρίμηνο το οποίο ήταν άγνωστο».
Πάντοτε υπήρχε το ερώτημα ως προς το πώς θα διαμορφωνόταν στο τέλος το ποσό αυτό, είπε.

Εμμένοντας στην ερώτηση ως προς το πότε τελικά αντιλήφθηκε ότι θα ήταν αδύνατο να καλυπτόταν το έλλειμμα αυτό μέχρι τις 30 Ιουνίου, είπε ότι αυτό συνέβη στις 25 Ιουνίου όταν ενημερώθηκε από τη Διεύθυνση της Τράπεζας ότι στις 22 Ιουνίου είχαν ενημερωθεί από τους ελεγκτές ότι θα έπρεπε να γίνει μια αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων σε τιμές αγοράς και ότι φαινόταν ότι δεν θα ολοκληρωνόταν η πώληση των ασφαλιστικών εταιρειών.   
Επίσης είχα ενημερωθεί εκείνη την ημέρα ότι  η Κεντρική Τράπεζα είχε ενημερώσει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Ηλιάδη ότι δεν θα εδίδετο παράταση στην προθεσμία για ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.
Σε εκείνο το σημείο, όπως είπε, αντιλήφθηκε ότι υπήρχαν βάσιμοι λόγοι ότι δεν θα καλύπτετο το κεφαλαιακό έλλειμμα εξού και συγκάλεσε συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου την επόμενη μέρα ως Προεδρεύων του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σε ερώτηση ότι αφού στις 25/6 είχε αντιληφθεί ότι δεν θα επιτυγχάνετο ο στόχος που είχε τεθεί για κάλυψη του ελλείμματος μέχρι τις 30/6 γιατί ζητήθηκε παράταση της προθεσμίας στις 18/6, είπε ότι αυτό δείχνει την υπευθυνότητα ενός Διοικητικού Συμβουλίου που γνώριζε ότι υπήρχαν θέματα που εκκρεμούσαν και ότι θα έπρεπε να προετοιμαστούν εναλλακτικά σχέδια.
Αυτό το θέμα πρόσθεσε είχε τεθεί ενώπιον του Διοικητή και Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στις 18/6 και η θέση του κ. Σταυρινάκη ήταν ότι εάν υπάρχει credible plan (αξιόπιστο σχέδιο) θα μπορούσε να δοθεί η παράταση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ).  

Σε ερώτηση πώς προέκυψε για το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου η ανάγκη να ζητηθεί στις 18/6 παράταση πέραν της 30/6, ο κ. Αρτέμης επανέλαβε τα περί της υπεύθυνης στάσης του Συμβουλίου να εξετάσει και αυτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνετο η ανακεφαλαιοποίηση στις 30/6 ως μια εναλλακτική λύση.  
Είπε ότι το θέμα του αιτήματος παράτασης είχε τεθεί από τον κ. Ηλιάδη όπως φαίνεται στα πρακτικά του ΔΣ χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε ένσταση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπήρχε οποιαδήποτε απόφαση.

Ως Διευθύνων Σύμβουλος, είπε, ο κ. Ηλίαδης έκρινε ότι θα ήταν μια καλή κίνηση να ζητείτο παράταση και δεν υπήρξε καμία διαφωνία από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ.  Το ΔΣ συναίνεσε με την άποψη του κ. Ηλιάδη, ανέφερε, σημειώνοντας ότι δεν είχε ξεκαθαρίσει ποια μορφή θα είχε ο τρόπος με τον οποίο θα ζητείτο η παράταση και ήταν κάτι που διαμορφώθηκε στη συνέχεια.
Ανέφερε ότι αυτό που τελικά έγινε ήταν να τεθεί το θέμα προφορικά σε συνάντηση με τον Διοικητή και Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και στη συνέχεια θα αποστέλλετο σχετική επιστολή με αίτημα την παράταση της προθεσμίας.   

Σε ερώτηση εάν το θέμα της παράτασης το είχε συζητήσει πριν από τη συνεδρία του ΔΣ στις 18/6 με τον οποιονδήποτε,  ο κ. Αρτέμης απάντησε ότι «δεν νομίζω» και «δεν θυμούμαι να το είχα συζητήσει» και πως αυτό που θυμόταν ήταν ότι τέθηκε ενώπιον του Διοικητή το απόγευμα της 18/6/2013.
Ο κ. Αρτέμης είπε επίσης ότι την εισήγηση του κ. Ηλιάδη για παράταση την εισέπραξε ως μια θετική και σωστή κίνηση που θα έδινε ευχέρεια στην Τράπεζα να συμπληρώσει το κεφαλαιακό κενό πέραν της 30/6 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία για να πράξει κάτι τέτοιο.  

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν υπήρχε προηγούμενο με την άσκηση της κεφαλαιακής επάρκειας της ΕΑΤ με προθεσμία και ως εκ τούτου δεν γνώριζε, όπως είπε, εάν είχε δοθεί προηγουμένως μια τέτοια παράταση.   
Είπε επίσης ότι η Τράπεζα είχε πλησιάσει αρκετά το στόχο της συμπλήρωσης του κεφαλαιακού κενού γι΄αυτό και θα ζητείτο αυτή η παράταση ως μια φυσιολογική εξέλιξη.  

Η αντεξέταση του κ. Αρτέμη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου.  Το δικαστήριο έχει ορίσει επίσης τις ημερομηνίες 12, 13 και 16 Δεκεμβρίου  στις 10.30 το πρωί για συνέχιση της διαδικασίας της απολογίας των κατηγορουμένων.

Ο κ. Αρτέμης σε δήλωση του που διάβασε στο δικαστήριο ως μέρος της κύριας εξέταση του, ειχε αναφέρει ότι η έκδοση ανακοίνωσης από την Τράπεζα Κύπρου για σημαντική αύξηση των κεφαλαιουχικών αναγκών της από τα €200 εκ. που είχαν ανακοινωθεί στις 10/5/2012 στα €400 εκ. περίπου, θα ήταν λανθασμένη, ελλιπής και παραπλανητική.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 21:45

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.