Κάτοχοι Αξιογράφων: Επικέντρωση στην καταβολή των πρώτων €100.000

Την επικέντρωση στην καταβολή των πρώτων €100.000 ανά άτομο (ανεξάρτητα από το κούρεμα καταθέσεων του 2013) και τον διακανονισμό για την καταβολή του υπολοίπου με τρόπο που θα συμφωνηθεί (π.χ. έντοκα κυβερνητικά ομόλογα), προτείνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων χωρίς να απεμπολεί τα δικαιώματα για επιστροφή όλων των χρημάτων τους.

Την απόφαση του ΔΣ εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης στην Γενική Συνέλευση των μελών που πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στη Χοιροκιτία.Προτείνει επίσης την αναβολή της προγραμματισμένης για τις 21 Σεπτεμβρίου εκδήλωσης έξω από το Υπουργείο Οικονομικών ή αλλού.
Σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του, ο κ. Μαυροβουνιώτης εξήγησε ότι η αναβολή κρίνεται αναγκαία αν αναμονή της επιστροφής του Προέδρου Αναστασιάδη, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.Στην ομιλία του, αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 19 Μαΐου λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ενημέρωσε ότι θα είχε διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος μετά από μελέτη των προτάσεων θα υπέβαλε εισήγηση για εξωδικαστική λύση του προβλήματος.Ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι μετά από την πάροδο πολλών μηνών, ο ΥΠΟΙΚ επικοινώνησε μαζί του για να τον ενημερώσει ότι δεν έχει πάρει οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.«Το μήνυμα του Υπουργού το προώθησα στον Πρόεδρο για να δούμε επιτέλους ποιος ψεύδεται και ποιος λέει την αλήθεια», είπε.
Κάλεσε δε τα μέλη του Συνδέσμου να δίνουν δυναμικά παρών στις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύνδεσμος.«Πρέπει επιτέλους όλοι να καταλάβουμε ότι χωρίς δυναμικές εκδηλώσεις δεν κερδίζεται ο αγώνας μας. Δεν πρέπει να περιμένετε μόνο το Διοικητικό Συμβούλιο να πολεμά. Ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών διατυμπανίζει ανά το παγκόσμιο ότι `οι ξένοι δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί στην Κύπρο δεν γίνονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας`. Είναι καιρός να τον διαψεύσουμε», είπε.Αναφέρθηκε, εξάλλου, στη συνάντηση του Συνδέσμου με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στις 3 Αυγούστου, λέγοντας ότι ο κ. Νεοφύτου τον ενημέρωσε ότι ο ΔΗΣΥ μελετά σχέδιο μερικής και μακροχρόνιας αποκατάστασης όλων των επηρεαζομένων (κατόχων αξιογράφων, παλαιών μετόχων και κουρεμένων καταθετών), ένα σχέδιο το οποίο «μας παραπέμπει πάλι στις ελληνικές καλένδες», όπως είπε.Είπε ακόμη πως ζήτησε επιβεβαίωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της δέσμευσης του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει την πρόνοια του μνημονίου για αποζημίωση όσων θα δικαιωθούν από τα δικαστήρια, χωρίς όμως να λάβουν απάντηση.Αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση του ΔΗΚΟ για αξιοποίηση μέρους των πρωτογενών πλεονασμάτων για αποκατάσταση της ζημιάς των επηρεαζόμενων από την κρίση, ενώ πρόσθεσε πως και η ΕΔΕΚ τους ενημέρωσε ότι θα καταθέσει δική της πρόταση νόμου.Όπως είπε, και η Συμμαχία και το ΕΛΑΜ προτίθενται να καταθέσουν προτάσεις νόμου, ενώ πρόσθεσε πως ΑΚΕΛ, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι δεσμεύτηκαν να υπερψηφίσουν όποιο νομοσχέδιο καταθέσει η Κυβέρνηση.Αναφορικά με τους ελεγκτές της πρώην Λαϊκής, ο κ. Μαυροβουνιώτης ανέφερε ότι συνεργάτες τους εντόπισαν «σωρεία παραλείψεων» στον έλεγχο που διενεργούσαν οι ελεγκτές της Λαϊκής PWC και Grant Thorton. Ζήτησε την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης ώστε ο Σύνδεσμος να καταγγείλει τους δύο οίκους στο Association of Chartered Accountants και στο Association of Certified Accountants.Τέλος, σε σχέση με τις αστικές αγωγές, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε πως έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την καταχώρησή τους χωρίς καμία να εκδικαστεί, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου έχουν εκδικαστεί και κερδηθεί πέραν των 30 υποθέσεων η δε Τράπεζα Κύπρου άρχισε να καταβάλλει το ποσό της αποζημίωσης που αποφάσισαν τα δικαστήρια.«Παρ` όλες τις προσπάθειές μας φαίνεται ότι δεν υπάρχει, βάσει του συντάγματος, τρόπος επίσπευσης των δικών και αυτός είναι ένας από τους λόγους που προσπαθούμε για εξωδικαστική ρύθμιση του προβλήματός μας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:07

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
06:13
Αφρικανική σκόνη καλύπτει πολλές περιοχές της Ελλάδας
06:06
Συνελήφθη για δωροληψία ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας
06:02
Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές
05:55
ΗΠΑ: Εντός ημερών η νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
05:48
Προειδοποιήσεις ΟΗΕ προς Ισραήλ για ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στην Ράφα
05:44
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
05:32
23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.