Ταυτοποιήθηκαν τα πρώτα 100 πρόσωπα των “Panama Papers”

 Έχουν ταυτοποιηθεί από το Τμήμα Φορολογίας τα πρώτα 100 φυσικά πρόσωπα από τα 3.700 τα οποία βρίσκονται στους καταλόγους των γνωστών εγγράφων “Panama Papers”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δόθηκε χρονικό περιθώριο, μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, στις αρμόδιες υπηρεσίες για να επανέλθουν στην Επιτροπή και “να μας παρουσιάσουν τον πραγματικό έλεγχο που γίνεται από το κράτος”.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ζαχαρίου, ο οποίος μιλούσε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία συνέχισε, για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, τη συζήτηση των γνωστών εγγράφων “Panama Papers”, τόνισε ότι είναι η δεύτερη φορά που ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο οποίος είναι εποπτική Αρχή για τα δικηγορικά γραφεία που ασχολούνται και με τις εταιρείες, έχει κληθεί σε συνεδρία της Επιτροπής που συζητείται το συγκεκριμένο θέμα και δεν παρίσταται και υπογράμμισε πως “υπάρχει η δυνατότητα κλήτευσης στη Βουλή με βάση τους νόμους και το Σύνταγμα”.
“Θα φύγει σήμερα αυστηρή επιστολή από την Επιτροπή Θεσμών προς το Δικηγορικό Σύλλογο και αναμένουμε τις δικές τους απαντήσεις, ασέβεια προς το κοινοβούλιο ή κάλυψη ορισμένων που κάνουν πλάτες στη φοροδιαφυγή και στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος”, σημείωσε.
Αναφέροντας ότι το δικηγορικό γραφείο το οποίο αναφέρεται στα έγγραφα των Panama Papers που εδρεύει στην Κύπρο εποπτεύεται από το Δικηγορικό Σύλλογο, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι είναι εύλογος ο προβληματισμός του, προσθέτοντας πως είναι δύο τα τινά για τη μη παρουσία του Συλλόγου στην Επιτροπή: “Ή ασέβεια στο Κοινοβούλιο ή κάτι θέλουν να καλύψουν”.
“Δεν πρόκειται να ανεχτούμε ως Βουλή οποιονδήποτε, οποιανδήποτε θέση έχει μέσα στην κοινωνία, όταν καλείται από τη Βουλή να γράφει τη Βουλή”, τόνισε με έντονο τρόπο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών.
Ειδικότερα, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι οι κρατικές υπηρεσίες “τώρα έχουν ξεκινήσει τη μελέτη των ονομάτων και δεν είναι σε θέση να δώσουν συγκεκριμένες πληροφορίες” και πρόσθεσε ότι από τα 3.700 φυσικά πρόσωπα τα οποία υπάρχουν στους καταλόγους έχει γίνει μια αντιστοιχία με 40.000 Κύπριους πολίτες και έχουν ταυτοποιηθεί ήδη τα πρώτα 100 άτομα.
“Δεν σημαίνει ότι η συμπερίληψη ονομάτων στο συγκεκριμένο κατάλογο ότι αυτοί έχουν παρανομήσει”, ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι “εντοπίζονται άτομα, γίνονται οι έλεγχοι και με αυτό τον τρόπο στέλλεται και το μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και ότι υπάρχουν εποπτικές υπηρεσίες”.
Ανέφερε επίσης ότι έχουν τεθεί θέματα στελέχωσης υπηρεσιών με περισσότερο προσωπικό και ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα προσλάβει αρκετούς υπαλλήλους για να στηρίξουν το όλο έργο, ενώ το λογισμικό του Τμήματος Φορολογίας αναβαθμίζεται με στόχο να έχουμε τη στήριξη και ικανού προσωπικού αλλά και συστημάτων στην καταπολέμηση, ειδικότερα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος”.
Είπε ακόμη ότι “η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη συμμετάσχει σε σύσκεψη των Υπουργών Οικονομικών όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα και έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις στο πλαίσιο των οποίων κινούμαστε”.
Ανέφερε ότι θέλουμε η πατρίδα μας να είναι ένα κέντρο υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών και είμαστε αποφασισμένοι όσοι παραβαίνουν τις νομοθεσίες και βρίσκουν παραθυράκια και μπορούν να λειτουργούν εις βάρος των υπολοίπων να κλείσουμε αυτά τα παραθυράκια και αυτοί που φοροδιαφεύγουν να πάνε και στα δικαστήρια και στο Τμήμα Φορολογίας για να πληρώσουν τα ανάλογα ποσά.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος του Έφορου Φορολογίας δήλωσε ότι υπάρχουν στα έγγραφα 6.400 εταιρείες και 3.700 φυσικά πρόσωπα που παραπέμπουν σε 40.000 συνωνυμίες και σημείωσε ότι η ταυτοποίηση είναι δύσκολη γιατί δεν υπάρχει δίπλα από τα ονόματα αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου.
“Προχωρούμε με ομάδα ταυτοποίησης και όταν θα έχουμε υψηλό βαθμό ταυτοποίησης θα δούμε πώς θα διαχειριστούμε το θέμα της φοροδιαφυγής και αν υπάρχει”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι κάποιοι είναι γραμμένοι σε κάποιες λίστες δεν σημαίνει ότι έχουν κάνει φοροδιαφυγή ή ότι εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες”.
Ανέφερε επίσης ότι αναβαθμίζεται το λογισμικό του Τμήματος και “γράφουμε προδιαγραφές με τη βοήθεια συμβούλων από το εξωτερικό για να αγοράσουμε μηχανογραφικό”.
Σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ, είπε ότι έχουν ταυτοποιηθεί και τα 500 προφίλ που αναγράφονται στη λίστα και “προχωρήσαμε σε επιβολή φορολογίας εκεί που θεωρούσαμε είναι σωστό”, που ανέρχεται στα 35 με 38 εκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας ότι αυτό έγινε λαμβάνοντας τα υπόλοιπα των λογαριασμών τα οποία θεωρήσαμε ότι είναι προϊόν φοροδιαφυγής και επιβάλαμε τη μέγιστη φορολογία που προβλέπεται και φορολογία έκτακτης αμυντικής εισφοράς.

Η προϊστάμενη της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) Εύα Παπακυριακού είπε ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου 2013 υπήρξαν ακόμη 37 διατάγματα δήμευσης περιουσιακών στοιχείων για ποσό 34,19 εκατομμυρίων ευρώ και τελική δήμευση από τα κυπριακά δικαστήρια με 11 διατάγματα για 2,55 εκ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται τεμάχια γης, οχήματα και άλλα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι “για την ώρα δεν είναι έτοιμες οι δομές της Δημοκρατίας να μας δώσουν μια λεπτομερή ενημέρωση σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο των Panama Papers και την εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κέντρο παροχής υπηρεσιών”, ενώ σημείωσε με απαρέσκεια το γεγονός, όπως είπε, ότι το μόνιμο αίτημα που υποβάλαμε και δια στόματος του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού από τις 5 Απριλίου για δημοσιοποίηση δημόσια εκτεθειμένου προσώπου δεν γίνεται αποδεκτό από τις Αρχές της Δημοκρατίας. Σημειώνουμε επίσης με απαρέσκεια ότι η πολιτική μας θέση ότι, ακριβώς για να διασφαλίσουμε το καλό όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κέντρο παροχής υπηρεσιών στο εξωτερικό θα έπρεπε επίσημα να ζητηθούν αυτά τα έγγραφα, δεν γίνεται αποδεκτή, πρόσθεσε. Ο κ. Δαμιανού είπε ότι “είναι πολύ σοβαρό θέμα και δεν προδικάζουμε ότι η συμπερίληψη χιλιάδων φυσικών και νομικών προσώπων συνεπάγεται την ύπαρξη ποινικών αδικημάτων, πλην όμως οφείλει η Δημοκρατία να διασφαλίσει ότι έχει γίνει μια πλήρης και ενδελεχή έρευνα”. Επίσης, ο κ. Δαμιανού χαιρέτισε το γεγονός ότι με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής και με ομόφωνη θέση όλων των κομμάτων “μέχρι τον Οκτώβριο θα αναμένουμε από Τμήματα, Υπηρεσίες και αρμόδια Υπουργεία και Κεντρική Τράπεζα μια κατάσταση της εξέλιξης των ερευνών που διεξάγονται γιατί για την ώρα τα στοιχεία που μας έχουν δοθεί δεν είναι ικανοποιητικά”.Ερωτηθείς για τη μη παρουσία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ενώ είχε προσκληθεί, ο κ. Δαμιανού είπε ότι “δεν μπορεί να γνωρίζει λεπτομέρειες” και πρόσθεσε ότι ο κανόνας είναι ότι όσοι προσκαλούνται από τη Βουλή, πρέπει να ανταποκρίνονται.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι το θέμα των Panama Papers “προκαλεί αντιδράσεις” και πρόσθεσε ότι την περασμένη συνεδρία της η Επιτροπή την διεξήγαγε “κάτω από την απειλή από συγκεκριμένο επιχειρηματία ότι θα ζητήσει τα πρακτικά της συνεδρίας και θα προσφύγει ενδεχομένως εναντίον μου γιατί έκανα προσωπική αναφορά στον ίδιο και στην εταιρεία του”. Είπε ακόμη ότι “και στην προηγούμενη και στη σημερινή συνεδρία παρά το ότι έχει κληθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος αποφεύγει εσκεμμένα να παραστεί παρά το γεγονός ότι αποτελεί θεσμικά εποπτική Αρχή για τις δραστηριότητες των μελών του, οι οποίες ενδεχομένως να εμπλέκουν την Κύπρο σε αυτό το διεθνούς επιπέδου σκάνδαλο φοροδιαφυγής”. “Το ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος επιλέγει να απέχει από τη συζήτηση είναι καταδικαστέο”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ζήτησε “να μην συνεδριάσει καν σήμερα η Επιτροπή σε ένδειξη εντονότατης διαμαρτυρίας”. “Δεν μπορεί ο Δικηγορικός Σύλλογος ενώ έχει ευθύνη να παρίσταται στη συνεδρία, να δώσει λόγο και να εξηγήσει τις ενέργειες του, να απέχει από δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις”, πρόσθεσε. Ο κ. Περδίκης είπε ότι “το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο που εδρεύει στη Λεμεσό παράρτημα του Παναμέζικου, φαίνεται ότι έχει πελάτες του πολλές εταιρείες οι οποίες εδρεύουν στην Κύπρο και ανήκουν σε Κύπριους και ξένους”, προσθέτοντας ότι “αγγίζουμε ένα σκάνδαλο διεθνούς επιπέδου που αφορά μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου και ξένους και φαίνεται ότι πολλοί ενοχλούνται”.Δεν πρόκειται να μας εκφοβίσουν με τις απειλές τους ή με την απουσία τους, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη διερεύνηση και έχουμε θέσει χρονοδιαγράμματα στις αρμόδιες Αρχές, κατέληξε.

Πηγη: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:00

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών για τη πράσινης φορολογίας, έστειλε το ΑΚΕΛ
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
11:47
Ατύχημα η έκρηξη που σημειώθηκε σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων, στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Το υπουργείο Υγείας έθεσε θέμα στον ΟΑΥ και τον ΟΚΥΠΥ πριν από την καταστροφή φαρμάκων
09:36
Μεσολαβητικός ο ρόλος της Μόσχας μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δηλώνει ο Σεργκέι Λάβροφ
06:45
Πορεία στα κατεχόμενα για τα 24 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών στην Τουρκία
06:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.