ΥΠΟΙΚ: Όχι σε άλλα δημοσιονομικά μέτρα την επόμενη διετία

Για την επόμενη διετία δεν προκύπτει καμία ανάγκη λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Συνέδριο της Alpha Bank, στη Λευκωσία.

Την ίδια ώρα, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε ανησυχία επειδή, όπως είπε, «καταγράφονται συμπεριφορές που δείχνουν πως ίσως δεν έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος».
Ειδική μνεία έκανε στην ανάγκη «μια από τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος πρέπει να είναι ο ουσιαστικός εκσυγχρονισμός στη δομή, λειτουργία και εταιρική διακυβέρνηση της Κεντρικής Τράπεζας».
«Ίσως αυτή να ήταν μια από τις πιο σοβαρές παραλήψεις του Προγράμματος Στήριξης, αλλά έστω και τώρα αυτές οι επιβεβλημένες αλλαγές μπορούν και πρέπει να προωθηθούν, με πρωτοβουλία της Κεντρικής Τράπεζας και με ευθύνη όλων μας», είπε.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες των τελευταίων τριών ετών ανέφερε ότι το σημαντικότερο κατά τον ίδιο «μέσα από τις αλλαγές που έχουν προωθηθεί, έχει δημιουργηθεί ένα πολύ πιο υγιές υπόβαθρο για τη λειτουργία της οικονομίας μας».
«Μακριά βεβαίως από τις φούσκες που χαρακτήρισαν, δυστυχώς, την μέχρι σήμερα πορεία της οικονομίας μας», σημείωσε.
Ίσως, είπε ο Υπουργός Οικονομικών «να θεωρούν κάποιοι πως η έξοδος από το Μνημόνιο μπορεί να σηματοδοτήσει την επιστροφή στα παλιά». Ότι τώρα, πρόσθεσε, «μπορούν επιτέλους να ανοίξουν και πάλι τα ταμεία του κράτους». Ότι, συνέχισε «θα αρχίσουμε να μοιράζουμε υποσχέσεις και πάμε ξανά στις γνωστές ανεύθυνες πολιτικές διαχείρισης του δημοσίου χρήματος».
Ότι, ανέφερε, «με λίγα λόγια θα επιστρέψουμε στις εποχές της ικανοποίησης αιτημάτων όχι στη βάση μιας σωστής και αντικειμενικής αξιολόγησης των δυνατοτήτων και των προτεραιοτήτων, αλλά στη βάση πιέσεων από οργανωμένα σύνολα και της διαχρονικής τάσης του πολιτικού συστήματος να σπεύδει πάντοτε προς ικανοποίηση τους».
«Ίσως τελικά να έχουμε τόσο κοντή μνήμη και να έχουμε ξεχάσει πως τον λογαριασμό τον πληρώνουν τελικά οι πολίτες. Κάποτε με τρόπο οδυνηρό», είπε.
Την ίδια ώρα ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι «για την επόμενη διετία δεν προκύπτει καμία ανάγκη λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων».
Αντίθετα, πρόσθεσε, «στόχος της κυβέρνησης είναι όπως τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα δημιουργούνται, να αποδίδονται πίσω στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις κάτι που με βεβαιότητα θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα και θα συμβάλει στην δημιουργία θέσεων εργασίας».
«Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι η συνέχιση της συνετής διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών και η αποτροπή της επανάληψης εκείνων των ανεύθυνων πρακτικών που είχαν οδηγήσει την οικονομία μας στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό», σημείωσε.
Αντίθετα, είπε, «πρέπει οι κινήσεις εξυγίανσης να έχουν συνέχεια και πρέπει να λάβουν την μορφή μόνιμων διαρθρωτικών ρυθμίσεων».
Αναφορά έκανε στην νέα κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι το επόμενο βήμα πρέπει χωρίς αμφιβολία να είναι αυτό της προώθησης της μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και υπενθύμισε ότι 7 νομοσχέδια βρίσκονται ήδ από τον περασμένο Αύγουστο ενώπιον της Βουλής.
Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα Βουλή «θα ολοκληρώσει το συντομότερο την διαδικασία εξέτασης και να εγκρίνει αυτό το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την ασφαλή άρση των έκτακτων μέτρων που είχαν αποφασιστεί τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς όμως την επιστροφή στις αλόγιστες πρακτικές του παρελθόντος».
«Τα τελευταία τρία χρόνια εφαρμόσαμε με αξιοπιστία ένα δύσκολο πρόγραμμα που επέτρεψε στη χώρα μας να πραγματοποιήσει καθοριστικά βήματα προς την ανάκαμψη», είπε.
Το ζητούμενο τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια εκτός Μνημονίου. Παραμένει εξαιρετικά σημαντική η διατήρηση της αξιοπιστίας μας, η συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και η συνεχής προώθηση μεταρρυθμίσεων, μακριά από ανεύθυνες πρακτικές, λαϊκισμούς και συνθήματα».
«Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί περαιτέρω η αναπτυξιακή προοπτική, θα καταστεί η οικονομία μας ακόμη πιο ανταγωνιστική και ελκυστική για ξένες και εγχώριες επενδύσεις και δημιουργηθούν ευκαιρίες και θέσεις εργασίας προς όφελος των συμπολιτών μας», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η αποστολή μας».
Θέλω να ελπίζω, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης καταληκτικά, «πως η νέα Βουλή όχι μόνο δεν θα ανακόψει αυτή την μεγάλη προσπάθεια αλλά κατ’ ακρίβεια θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και θα σπρώξει προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που ο τόπος μας έχει ανάγκη».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:38

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.