FT: Ευοίωνα σημάδια «ανάρρωσης» της Τρ. Κύπρου

Ως ένδειξη ότι η Τράπεζα  Κύπρου είναι εκτός «μονάδας εντατικής θεραπείας» χαρακτηρίζει η γνωστή στήλη Lex της εφημερίδας Financial Times το σχέδιο της διοίκησης για εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Το δημοσίευμα με τίτλο «Τράπεζα Κύπρου: ο Άγγλος ασθενής» αναφέρει ότι «στην ιεραρχία των τραπεζικών αμαρτιών το να χάσεις τα λεφτά των μετόχων είναι ατυχές και το να χάσεις τα λεφτά των πιστωτών ασυγχώρητο – το να χάσεις τα λεφτά των καταθετών ούτε καν το συζητά κανείς, εντός από την Τράπεζα Κύπρου, η οποία ανακοίνωσε σχέδια μεταφοράς της κύριας διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο Λονδίνο, τρία χρόνια αφότου έγινε η πρώτη τράπεζα της ευρωζώνης που προέβη σε bail in καταθετών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής της».

Η Κύπρος παρομοιάζεται με μία «Ιρλανδία  με ήλιο», καθώς αμφότερες οι χώρες  βγήκαν από την κρίση με προοπτική ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Κύπρου σημειώνεται ότι έχοντας παραχωρήσει σχεδόν όλες τις δραστηριότητές της εκτός Κύπρου, αποτελεί ένα «στοίχημα πως αυτή η ανάκαμψη θα αποκτήσει ταχύτερο ρυθμό».

Στα πλεονεκτήματα της τράπεζας καταγράφονται το περιθώριο καθαρού  επιτοκίου της τάξης του 3,8% που  υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο  στην ευρωζώνη, καθώς και η αναλογία κόστους-εσόδων της τάξης του 40% «που θα έκανε ακόμα και μία τσιγκούνικη σκανδιναβική τράπεζα υπερήφανη».

Σημειώνεται δε ότι εξαιρώντας δανειακό παθητικό και πρόνοιες, η Τράπεζα  Κύπρου κατέγραψε κέρδος 624 εκατομμυρίων ευρώ το 2015 προ φόρου (ή ζημιά 438 εκατομμυρίων ευρώ αν συνυπολογιστούν τα πάντα).

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι  η κυπριακή τράπεζα εξαρτάται  μεν ακόμα από την ακριβή έκτακτη  χρηματοδότηση της ΕΚΤ, αλλά τα ποσά αυτής της στήριξης αυτά έχουν  μειωθεί στο 14% του ενεργητικού  της, δηλαδή 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, από  το ζενίθ των 11,4 δισεκατομμυρίων  ευρώ του 2013.

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναφέρεται πως αυτά αντιστοιχούν σε περισσότερα από τα μισά δάνεια που έχει χορηγήσει η τράπεζα, αν και η μη εξυπηρέτηση σχεδόν των μισών εξ αυτών έχει προνοηθεί.

Από την άλλη πλευρά σημειώνεται  ότι για δέκατη συνεχή χρονιά έχουν  μειωθεί τα έσοδα από τόκους λόγω των περιορισμένων ευκαιριών  για δανεισμό και του περιορισμένου  όγκου των δανείων. Επίσης, τα επιτόκια καταθέσεων είναι υψηλά για αυτή την περιοχή, σχολιάζει η βρετανική οικονομική εφημερίδα, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν τα κόστη θα πέσουν όταν αποπληρωθεί η ΕΚΤ.

Η σύντομη ανάλυση της κατάστασης της υγείας της Τράπεζας Κύπρου κλείνει  με την επισήμανση ότι οι μετοχές  της αποτιμώνται χαμηλά, σαν η  τράπεζα να βρίσκεται «σε μηχανική υποστήριξη». Ωστόσο, σχολιάζεται, αν δει  κανείς ποιος είναι πιο κοντά  στο να ακολουθήσει τις ιρλανδικές τράπεζες και να βγει από την μονάδα εντατικής θεραπείας, η Τράπεζα Κύπρου μοιάζει υγιέστερη από την Deutsche Bank ή τη Royal Bank of Scotland.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, ΡΙΚ Λονδίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:30

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Πήτερ Στάνο: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για καθεστώς Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.