Ο ΥΠΟΙΚ ενημέρωσε το Υπουργικό για την υποβολή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Κομισιόν

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ενημέρωσε την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο αναφορικά με την υποβολή του προσχεδίου του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 26/1/2021, για σκοπούς έναρξης διαβουλεύσεων με στόχο την οριστικοποίησή του και την υποβολή του τελικού Σχεδίου τον ερχόμενο Απρίλιο για έγκρισή του από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελείται από πέντε Άξονες Πολιτικής: «Δημόσια υγεία και πολιτική προστασία - διδάγματα από την πανδημία», «Ταχεία μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία», «Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», «Προς μια ψηφιακή εποχή», «Αγορά εργασίας, εκπαίδευση και ανθρώπινο κεφάλαιο».
 
Το προσχέδιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ετοιμάστηκε με βάση το Περίγραμμα Στρατηγικής και των Αξόνων Πολιτικής του Σχεδίου, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 21/8/2020 (Αρ. 89.919) και στη βάση συνεργασίας με τα αρμόδια Υπουργεία/Υφυπουργεία και διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, τα κοινοβουλευτικά κόμματα και άλλους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την απορρόφηση των €968 εκ. (τιμές 2018) που έχουν κατανεμηθεί στην Κύπρο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.
 
Σημειώνεται ότι το προσχέδιο, όπως αυτό έχει υποβληθεί, έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους €1.2 δισ., συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συνεισφοράς. Από αυτά τουλάχιστον 37% θα πρέπει να κατανεμηθούν σε δράσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων και τουλάχιστον 20% σε δράσεις για την ψηφιακή μετάβαση.
 
Αναφέρεται επίσης ότι ενόψει του σημαντικού ρόλου που θα διαδραματίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων για την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων με νομοθετικές πτυχές, που θα αποτελούν προϋπόθεση για καταβολή των κονδυλίων της ΕΕ προς την Κύπρο, στη βάση σχετικής Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 16/12/2020, συστάθηκε Επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και  άρχισε στις 2/2/2021 διαβούλευση με την Επιτροπή, σε σχέση με το περιεχόμενο του Σχεδίου. Στη βάση της ίδιας Απόφασης, θα ακολουθήσει διαβούλευση με το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας με στόχο την περαιτέρω ευθυγράμμιση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τη Μακροπρόθεσμη Στρατηγική Ανάπτυξης, που βρίσκεται υπό ετοιμασία υπό την αιγίδα του Συμβουλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:42

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.