Έξι σχέδια ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας, ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ

Έξι σχέδια ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας, συνολικών δαπανών τριακοσίων-πενήντα με τετρακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Πετρίδης, λέγοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης όσων έχουν πληγεί από την πανδημία.


Το πρώτο σχέδιο αφορά την κρατική χορηγία προς επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους, για κάλυψη αναγκών για την καταβολή ενοικίων και δόσεων δανείων, καθώς και για λειτουργικά έξοδα. Δικαιούχοι είναι όσοι παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους πέραν του 35% και έχουν διευθετημένες ή σε ρύθμιση, τις υποχρεώσεις τους προς το ΦΠΑ.
Το σχέδιο καλύπτει και νέες επιχειρήσεις, οι οποίες έλαβαν το ρίσκο και δραστηριοποιήθηκαν μετά το πρώτο lockdown. Προϋπόθεση για υποβολή αίτησης αποτελεί η διατήρηση της μόνιμης έδρας της επιχείρησης στην Κύπρο. Το ανώτατο ποσό επιδότησης ανά επιχείρηση είναι οι τριακόσιες χιλιάδες ευρώ και ελάχιστο, τα χίλια ευρώ.
Το συνολικό κόστος του σχεδίου υπολογίζεται στα τριακόσια εκατομμύρια ευρώ και από αυτό αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 30 χιλιάδες επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι.
Το δεύτερο σχέδιο απευθύνεται σε αυτοτελώς εργαζομένους, οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΦΠΑ, καθώς τα έσοδά τους δεν υπερβαίνουν τις δεκαεξήμισυ χιλιάδες ευρώ ετησίως. Θα λάβουν πρόσθετη επιδότηση ίση με το 50% του επιδόματος που ήδη λαμβάνουν μέσω των σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας.
Το τρίτο μέτρο αφορά την αναστολή δόσεων, περιλαμβανομένων των τόκων, για συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών και για περίοδο έξι μηνών, έως το τέλος Ιουνίου. Στόχος η αναχαίτιση του νέου κύματος μη εξυπηρετουμένων δανείων. Το σχέδιο δεν καλύπτει τις περιπτώσεις δανείων τα οποία έχουν συναφθεί μετά την τριακοστή-πρώτη Μαρτίου του 2020.
Αιτήσεις μπορούν υποβάλλονται έως την τριακοστή-πρώτη Δεκεμβρίου και η διαδικασία έγκρισης ή απόρριψής τους θα ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2022. Καλύπτει δανειακές συμβάσεις που παρουσιάζουν καθυστερήσεις έως 30 ημερών.
Παράλληλα, παρέχονται πιστωτικές διευκολύνσεις, ανεξαρτήτως ποσού, προς φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με υποθήκη την κύρια κατοικία, αξίας έως και τριακόσιες χιλιάδες ευρώ.
Το τέταρτο σχέδιο αφορά μέτρα στήριξης των ενοικιαστών επαγγελματικής στέγης, με δυνατότητα δίμηνης αναστολής καταβολής του 70% του ενοικίου, για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Καλύπτει επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πλήρη αναστολή εργασιών, με υποχρέωση να διευθετήσουν τις οφειλές τους έως τον Φεβρουάριο.
Το κράτος θα καταβάλλει προς τους ιδιοκτήτες των υποστατικών, το ποσό που υπολείπεται.
Επίσης, θα παρέχονται φορολογικές ελαφρύνσεις σε όσους προβαίνουν σε μείωση των ενοικίων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εάν η μείωση κυμαίνεται μεταξύ 30 και 50%. Επιπλέον, θα τύχουν μείωσης της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα.
Το πέμπτο μέτρο αφορά την εξάμηνη παράταση του σχεδίου για τα νέα επιχειρηματικά δάνεια και το έκτο, την παράταση για έξι μήνες στην επιδότηση επιτοκίων για νέα στεγαστικά δάνεια, κυρίως για νεαρά ζευγάρια.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι, με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οικονομικό επιτελείο κάνει μια μεγάλη αντεπίθεση, για να κρατηθεί ζωντανή η οικονομία. Σε αυτή τη μάχη, πρόσθεσε, δεν χωρούν πολιτικά παιγνίδια, ώσπου να καταφέρουμε να νικήσουμε την πανδημία, για να μην εισέλθουμε σε νέα περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.
Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης απηύθυνε έκκληση προς όλους για συναίνεση και αντοχές, ώστε να κερδηθεί αυτή η μάχη.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 16:47

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.