Στο Υπουργικό την άλλη βδομάδα νέα σχέδια εργασίας για ανέργους

Την ερχόμενη βδομάδα θα κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο τα σχέδια που αφορούν επιδότηση μισθολογικού κόστους, που υπερβαίνει και το 75%, για πρόσληψη ανέργων, αλλά επιπρόσθετα και σχέδια που θα αφορούν κατάρτιση σε θέματα ασφάλειας και υγείας και ψηφιακών γνώσεων, όπου θα επιδοτείται το 25% του μισθολογικού κόστους μιας μικρής επιχείρησης.



Όπως δήλωσε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, στόχος είναι να καλυφθούν περίπου 2.000 επιχειρήσεις με κατάρτιση σε αυτά τα δύο πολύ σημαντικά θέματα, των ψηφιακών γνώσεων και θεμάτων ασφάλειας και υγείας.

Ανέφερε επίσης ότι έχει εγκριθεί και κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο ζητείται η επέκταση της αρμοδιότητας της Υπουργού να εκδίδει αποφάσεις για στήριξη των εργαζομένων και μετά τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα μέχρι και Μάρτιο του 2021.

Η Υπουργός είπε ότι ενημέρωσε την Επιτροπή Εργασίας για τα θέματα που αφορούν την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και για την κυβερνητική πολιτική που αφορά, και μέχρι τον Οκτώβριο, την στήριξη των εργαζομένων που απασχολούνται στην τουριστική βιομηχανία , στα ξενοδοχεία, και στις συνδεόμενες με τον τουρισμό επιχειρήσεις, τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες και τους ανέργους.
 
«Επιπρόσθετα έχουν ενημερωθεί (οι Βουλευτές) για τις προσπάθειες που γίνονται για τα θέματα κατάρτισης ανέργων, τόσο από την Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου αλλά και την πολιτική μας που στοχεύει σε συνέχιση και μέχρι τέλος Οκτωβρίου, αλλά για τις τουριστικές επιχειρήσεις και μέχρι τον Μάρτιο, με την ένταξή τους, στα σχέδια πλήρους αναστολής των εργασιών των επιχειρήσεων και μερικής αναστολής», ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρεάς Φακοντής είπε ότι όσο πλησιάζουμε στο Χειμώνα τα προβλήματα ειδικότερα σε κλάδους του τουρισμού και σε επιχειρήσεις με συνάφεια με τον τουρισμό θα αυξάνονται. Έκανε αναφορά σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2ο εξάμηνο του 2020 όπου το ωριαίο κόστος στην Κύπρο μειώθηκε κατά 8,6 % και η ανεργία, με βάσει εκτιμήσεις του Υπουργείου, υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στο 9%.

Είπε ότι ο κίνδυνος η ανεργία να εκτοξευθεί σε διψήφιους αριθμούς είναι μεγάλος και η Επιτροπή κατέθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Ο κ. Φακοντής πρόσθεσε ότι με βάση τις τοποθετήσεις της Υπουργού, τα σχέδια συνεχίζονται ως τέλος Οκτώβρη και είναι σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για νέο νομοσχέδιο με βάση το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα να λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα από το Νοέμβριο όσοι εργαζόμενοι ως τώρα ήταν σε σχέδια στήριξης καθώς η περίοδος αυτή θα θεωρείται εργάσιμη περίοδος.

Αυτό, τόνισε, είναι σημαντικό γιατί μεγάλη μερίδα εργαζομένων στο τουριστικό τομέα ζει με επιδόματα από την περσινή χρονιά.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας είπε ότι ζητήθηκε να ενταχθούν στα σχέδια και συνταξιούχοι που εργάζονται και συνεισφέρουν στο ΤΚΑ ενώ χαρακτήρισε προς την θετική κατεύθυνση και τα σχέδια που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση για την κατάρτιση εργαζομένων.

Σε ότι αφορά την εφάπαξ χορηγία που καλύπτει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους και υπήρξε εξαίρεση για κάποιες κατηγορίες, ο κ. Φακοντής είπε ότι ασκήθηκαν πιέσεις και θα την λάβουν όσοι είχαν ενταχθεί στο σχέδιο ασθενείας ή φροντίδας παιδιού και όχι μόνο όσοι είχαν καλυφθεί από το σχέδιο ανεργίας. Εξάλλου διαβεβαιώσεις δόθηκαν και για αντιμετώπιση περιστατικών αυθαίρετων απολύσεων και μαζικών παραβιάσεων όρων εργοδότησης.
 
Ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι αναμφίβολα τα προβλήματα στην τουριστική βιομηχανία θα αυξάνονται και θα πρέπει να υπάρχει μια συνεχής ενημέρωση και αναβάθμιση των σχεδίων για να μειωθούν τα τεράστια προβλήματα των επιχειρήσεων και εργαζομένων. Είπε ότι γίνονται αντιληπτοί οι περιορισμοί των δημόσιων οικονομικών αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αρκετές επιχειρήσεις είναι στα όρια τους και πρέπει να  υπάρχουν σχέδια για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές.
 
 
Νομοσχέδιο για θαλασσαιμικούς

Ικανοποίηση εκφράστηκε και για το ν/σ για να παρέχεται ειδικό επίδομα σε θαλασσαιμικούς ως αντιστάθμισμα στη σύνταξή τους καθώς το προσδόκιμο ηλικίας τους είναι χαμηλό.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι θα λαμβάνεται από τα 50 έτη αλλά θα πρέπει να πληρούνται προϋποθέσεις εισφορών για 15 χρόνια υπηρεσίας. Η παροχή θα γίνεται κατόπιν αίτησης με το ύψος να είναι ίδιο με αυτό της θεσμοθετημένης σύνταξης.
Το ειδικό επίδομα θα τερματίζεται όταν ο/η δικαιούχος είναι σε ηλικία σύνταξης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, το ν/σ καλύπτει το ένα τρίτο των θαλασσαιμικών και ζητήθηκε από το Υπουργείο να καταβάλει προσπάθεια για να καλυφθούν και οι υπόλοιποι που δεν συμπλήρωσαν τα 15 έτη υπηρεσίας λόγω προβλημάτων υγείας ή γιατί δεν έχουν απασχόληση.

Ικανοποίηση εξέφρασε και ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ καθώς την πρόταση αυτή την κατέθεσε το κόμμα του στην Υπουργό από το 2019, προσθέτοντας ότι αναμένεται στήριξη στη Βουλή από όλες τις πλευρές σε αυτό το κοινωνικά δίκαιο αίτημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:39

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.