9 χρόνια χωρίς τον Μάριο Τόκα – ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ από το ΡΙΚ

Με αφορμή την συμπλήρωση σήμερα εννέα χρόνων από τον θάνατο του μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα, αναδεικνύουμε τον πλούτο των τηλεοπτικών παραγωγών μας.

Το αφιέρωμα που ακολουθεί, σε σκηνοθεσία Αντρέα Κωνσταντινίδη, αποτελεί βιογραφικό πορτραίτο του αξέχαστου δημιουργού. Η παραγωγή είναι του 1994 και έκτοτε φυλάσσεται ως πολιτισμικό προϊόν στο Αρχείο του ΡΙΚ.
Ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης μιλά για την ζωή του και τα βιώματα που τον οδήγησαν να αγαπήσει την μουσική και να ασχοληθεί με αυτήν. Ο Μάριος Τόκας εξομολογείται πώς διαμόρφωσε το ύφος και τον χαρακτήρα των δημιουργιών του, μέσα από τα παλιά ερωτικά τραγούδια που τραγουδούσε ο πατέρας στην μητέρα του. Εκφράζει επίσης τον μεγάλο του θαυμασμό για την βυζαντινή μουσική και σχολιάζει πώς αυτή επηρέασε την δουλειά του. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως τα πρώτα τραγούδια του Μάριου Τόκα είναι επηρεασμένα από τις εμπειρίες της Τουρκικής Εισβολής του 1974, όπως τις έζησε όντας ο ίδιος στρατιώτης τότε. Μιλούν για τον Μάριο Τόκα συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες όπως ο Γιάννης Πάριος και η Άννα Βίσση, ενώ μέσα από προσωπικές, οικογενειακές και επαγγελματικές φωτογραφίες και εικόνες, σκιαγραφείται ο χαρακτήρας του ανθρώπου Μάριου Τόκα και παρουσιάζεται το πλούσιο έργο του.
Παραγωγή: Ανδρέας Κωνσταντινίδης.
Έτος παραγωγής: 1994
Διάρκεια: 59 λεπτά

Πηγή: Αρχείο ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:50

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.