«Θεογεννήτωρ Μαρία»: έργο - ύμνος στην Παναγία (vd)

Διανύουμε την Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου, μια εβδομάδα περισυλλογής και προσευχής, κατά την οποία, νοερά ακολουθούμε τα βήματα του Χριστού μέχρι την Ανάστασή Του.

Οι εξαίσιες αλλά και συνταρακτικές σκηνές της Μεγάλης Εβδομάδας περιγράφονται μέσα από τα Ιερά Ευαγγέλια.
Από το «Ωσαννά», της Κυριακής των Βαΐων ως το «Σταύρωσον Αυτόν» την απάρνηση (τρις) του Πέτρου, την προδοσία, τη μαρτυρική πορεία προς τον Γολγοθά, τα φρικτά βασανιστήρια, το συγκλονιστικό «Τετέλεσται»…
Ακολουθεί η ταφή και ύστερα η Ανάσταση του Θεανθρώπου προς επιβεβαίωση των προφητειών αλλά και των λόγων του ιδίου για τριήμερον Ανάστασιν.
Έργα μεγάλων δημιουργών όπως το «Θεογεννήτωρ Μαρία» του αείμνηστου συμπατριώτη μας Μάριου Τόκα ωθούν στη βελτίωση του πνεύματος και της ψυχής ώστε καθένας από εμάς να κοιτάξει και λίγο πάσχοντες συνανθρώπους μας βελτιώνοντας όπου μπορεί τις συνθήκες διαβίωσής τους.
Μέσα από το Αρχείο του ΡΙΚ αντλήσαμε αυτή τη φορά το έργο του Μάριου Τόκα «Θεογεννήτωρ Μαρία» όπως είχε αποδοθεί σε συναυλία που έδωσε στην Κύπρο, τον Απρίλιο του 2007, περίπου ένα χρόνο πριν από το θάνατό του. Η συναυλία, την οποία προλόγισε ο ίδιος ο Μάριος Τόκας, είχε δοθεί στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου με τη συμμετοχή της χορωδίας του Άρη Λεμεσού, υπό τη διεύθυνση του Μαρίνου Μιτέλλα. H συναυλία, παραγωγή της Μαρίας Γεωργιάδου, φυλάσσεται στο Αρχείο του ΡΙΚ σε δύο μέρη.



Τι είπε ο Μάριος Τόκας για το συγκεκριμένο έργο του:
«Ανακάλυψα τις μελωδίες που ήταν κρυμμένες πίσω από τους στίχους, συνειδητοποίησα τη δύναμη του λόγου και βέβαια τα μηνύματα. Κι αν θέλετε, νιώθω πως και σ ’αυτή την περίπτωση τραγούδια έγραψα. Η επαφή μου με τον χώρο της σκήτης της Μικράς Αγίας Άννας του Αγίου Όρους που έζησε και δημιούργησε ο υμνογράφος Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης, ένα τοπίο μοναξιάς, μαγείας, με την θάλασσα να απλώνεται κάτω από την απόκρημνη χαράδρα, η συγκλονιστική επαφή με τόμους χειρογράφων, η θεία μυρωδιά και λειτουργία στο μικροσκοπικό εκκλησάκι της Σκήτης, όλα αυτά τα στοιχεία που με έστελναν συνεχώς ένα βήμα μπροστά στη μελοποίηση.
Τις στιγμές της σύνθεσης όλα κυλούσαν με μια μαγεία και σιγουριά σε σημείο που να μην προλαβαίνω να καταγράψω στο πεντάγραμμο τη μια μελωδία και ερχόταν η άλλη. Αυθόρμητο και ορθολογικό δεν έχουν αυτόνομη ισχύ την ώρα της δημιουργίας
Η ρίζα είναι μεγάλη υπόθεση. Δεν τρέφει μόνον, δημιουργεί.»

Πηγή: Αρχείο ΡΙΚ
Επιμέλεια: Εύη Μουρούζη        
        

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:09

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
18:00
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.