Ρετρό Χριστούγεννα από το αρχείο του ΡΙΚ - video

Τα Χριστούγεννα, η  Πρωτοχρονιά και τα Φώτα αποτελεί περίοδο η οποία τιμάτο από πολύ παλιά με ιδιαίτερο τρόπο, από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Σχεδόν το σύνολο των προγραμμάτων του ΡΙΚ αναπροσαρμόζεται τις μέρες αυτές ανάλογα, ώστε το κοινό να βιώσει μέσω της Τηλεόρασης και του Ραδιοφώνου τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης.
Τα γιορταστικά προγράμματα του σταθμούς μας αποκτούν δίχως άλλο ιδιαίτερη αξία όταν προέρχονται από το παρελθόν, αναδεικνύοντας έτσι την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και φέρνοντας στο προσκήνιο παλιές καλές μέρες, μα και χρόνια δύσκολα.
Το μουσειακό υλικό  που αναρτούμε στη συνέχεια, ανασύρθηκε και πάλι από το Αρχείο του ΡΙΚ.
Πρόκειται για τρία προγράμματα χριστουγεννιάτικου περιεχομένου: ένα μουσικό, μια εκπομπή λόγου με ήθη και έθιμα του Δωδεκαημέρου και ένα μικρότερης διάρκειας, το οποίο αφορά τις προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα σε προσφυγικό καταυλισμό, τα πρώτα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ      

Ανέκαθεν το ΡΙΚ  στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την ΕΡΤ, μετέδιδε παραγωγές της και στα δικά του προγράμματα. Στο πλαίσιο αυτό εντασσόταν και η μουσική εκπομπή «Χριστούγεννα με τα αστέρια», από την οποία η τηλεόραση του ΡΙΚ χρησιμοποιούσε αποσπάσματα για την γνωστή εκπομπή «Ευχάριστο Σαββατόβραδο». Στο βίντεο που ακολουθεί ο Γιάννης Πάριος και η αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη στέλνουν τις ευχές τους και ερμηνεύουν τραγούδια, προσαρμοσμένα στο πνεύμα των ημερών. Το πρόγραμμα, το οποίο πρωτομεταδόθηκε από το ΡΙΚ στις 26 Δεκεμβρίου 1987, διανθίζεται από χορευτικά μπαλέτα.


ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ

Η περίοδος από την παραμονή των Χριστουγέννων έως και τα Θεοφάνεια αποκαλείται, κατά το λαϊκό εορτολόγιο, δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων. Οι ημέρες αυτές είναι γεμάτες από τις παραδόσεις του λαού μας, οι οποίες συναντώνται κυρίως στα χωριά.
Τα Χριστούγεννα του 1988 κινηματογραφικό συνεργείο του ΡΙΚ με σκηνοθέτη τον Αντρέα Χάρρις κατέγραψε τις παραδόσεις αυτές, τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας.
Στο ακόλουθο βίντεο θα παρακολουθήσουμε μεταξύ άλλων τον τρόπο παρασκευής των χριστόψωμων και των κουλουριών, αλλά και τη σφαγή γουρουνιού.


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ

Τρία χρόνια μετά την  τουρκική εισβολή αρκετοί εκτοπισθέντες εξακολουθούσαν να διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Παρά τα πολλαπλά προβλήματα συνέζισαν τη ζωή τους και προσπαθούσαν να εξεύρουν τρόπους να μεταφέρουν τις παραδόσεις τους στις ελεύθερες περιοχές, στα πρόχειρα καταλύματα στα οποία διέμεναν.
Στο βίντεο που ακολουθεί και συνεντεύξεις προσφύγων στον δημοσιογράφο του ΡΙΚ Κώστα Γενάρη.


Πηγή: Αρχείο ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 04:29

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.