Επανέρχεται η Συντεχνία Ισότητα με την πρόταση της για μονιμοποίηση των αορίστου-Επιστολή στον ΥΠΟΙΚ

Υπουργό Οικονομικών

Αξιότιμε κύριε Πετρίδη,

Θέμα: Προτάσεις νόμου για μετατροπή των εργαζομένων αορίστου χρόνου σε δημοσίους υπαλλήλους

Αναφερόμαστε στο πιο πάνω θέμα, το οποίο παρέμεινε σε εκκρεμότητα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού από τον Φεβρουάριο, μετά από τη συζήτησή του σε δύο συνεδρίες (12/2/2020 και 24/02/2020), στην πρώτη εκ των οποίων ήσασταν παρών και στη δεύτερη η συντονίστρια του Γραφείου σας, και την ξεκάθαρη τοποθέτηση εκπροσώπου του Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον οποίον στάληκαν οι δύο προτάσεις νόμου, για να γνωματεύσει περί της νομιμότητας και συνταγματικότητας αυτών.

Η μία εκ των δύο προτάσεων νόμου κρίθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ως "μη θεραπεύσιμη", ενώ η άλλη "ως θεραπεύσιμη". Γι' αυτήν που κρίθηκε "ως θεραπεύσιμη", το ουσιώδες πρόβλημα που εντόπισε ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ότι "δεν εξισώνει επαρκώς τους μόνιμους και τους έκτακτους δημόσιους υπαλλήλους ως η Οδηγία 1999/70/ΕΚ απαιτεί.". Τόσο στo κείμενο της γνωμάτευσης, όσο και ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, τοποθετήθηκε, ειδικότερα, ως εξής:

- «Η πρόταση νόμου είναι ασύμβατη με την Οδηγία διότι συνεχίζει να εξαιρεί την υπηρεσία σε έκτακτη θέση από τον ορισμό του όρου «δημόσια υπηρεσία» εκτός αν αρμόδια αρχή αποφανθεί διαφορετικά, ενώ θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο, ήτοι η έκτακτη υπηρεσία να περιλαμβάνεται στον άνω ορισμό εκτός αν αρμόδια αρχή αποφανθεί διαφορετικά για αντικειμενικούς λόγους σύμφωνα με το άρθρο 5(1) του Νόμου 98(Ι) του 2003 ως τροποποιήθηκε.»

- Η εξίσωση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει «τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που προσδιορίζουν συγκεκριμένη σχέση εργασίας και περιλαμβάνουν οικονομικές παροχές και την αντιμετώπιση του υπαλλήλου κατά την εξέλιξη της σταδιοδρομίας του.»

- Η Βουλή των Αντιπροσώπων παρέλειψε «να καταργήσει (ως θα έπρεπε) προγενέστερες ημεδαπές διατάξεις, όπως αυτές του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου, που δεν εξομοιώνουν τους έκτακτους με τους δημόσιους υπαλλήλους».

- Η Διοίκηση παραλείπει να αφήνει «ανεφάρμοστες όλες τις εθνικές νομικές διατάξεις που είναι ασύμβατες με το Ενωσιακό Δίκαιο».

Μετά το πέρας της συνεδρίας της 24/02/2020 υπήρξε δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών για επίλυση του ζητήματος μέσω κατάθεσης νομοσχεδίου, το οποίο θα επέφερε κατάλληλες τροποποιήσεις στην κριθείσα, από τον εκπρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέατης Δημοκρατίας, «ως θεραπεύσιμη», υπό το φως των επισημάνσεών του.

Όπως είμαστε βέβαιοι ότι θυμάστε, στη συνάντηση που είχατε με τριμελή αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου τρεις ημέρες προηγουμένως (21/02/2020), δεσμευθήκατε να συμβάλετε στην επίλυση του ζητήματος, νοουμένου ότι η όποια λύση θα είχε τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέατης Δημοκρατίας, όπως και έγινε.
Παρακαλούμε για την καταλυτική παρέμβασή σας, ώστε να κατατεθεί χωρίς (άλλη) καθυστέρηση, νομοσχέδιο για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος που, όπως γνωρίζετε, απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους.

Στη διάθεσή σας,


Πρόδρομος Χριστοφή
Πρόεδρος ΔΣ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:40

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.