Ενώπιον της βουλής θέμα της επιστροφής των παιδιών της ειδικής εκπαίδευσης στα σχολεία

Το θέμα της φοίτησης των παιδιών της ειδικής εκπαίδευσης στις σχολικές μονάδες συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομου Προδρόμου, της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου - Λιβανίου, του Προέδρου της Π.Ο.ΣΥ.ΓΟ.Π.Ε.Α., εκπροσώπων των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ και επιδημιολόγου μέλους της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον ιό COVID 19 .
 
Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του μετά το πέρα της συνεδρίας της Επιτροπής είπε ότι ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, ειδικά για το θέμα της επανέναρξης της φοίτησης μετά την 21η Μαΐου και για το ζήτημα που έχει προκύψει για την εφαρμογή της υγειονομικής προστασίας για όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που συνοδεύονται στο σχολείο ή φοιτούν στις Ειδικές Μονάδες.
 
«Επανέλαβα, και πρέπει να είναι σαφές, ότι το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) σε καμία περίπτωση ούτε επιδιώκει ούτε πρόκειται να ασκήσει διάκριση για οποιοδήποτε από τα παιδιά. Η προσπάθειά μας είναι να είναι όλα τα παιδιά στο σχολείο και βεβαίως οπωσδήποτε και τα παιδιά τα οποία έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες ή και παιδιά με αναπηρία. Έχω εξηγήσει τις διαδικασίες στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, το κατεπείγον των διαδικασιών, που έπρεπε μέσα σε μερικές μέρες να ετοιμαστούν υγειονομικά πρωτόκολλα, να οργανωθούν επιμορφώσεις και, βεβαίως σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για την υγειονομική προστασία. Έχω πει επίσης ότι λυπάμαι εάν υπό το κράτος της πίεσης αυτής, των ημερομηνιών, των διαδικασιών, πιθανώς κάποιες οικογένειες, αρκετά παιδιά να είχαν διαφορετική πληροφόρηση ή και να δημιουργήθηκε αναστάτωση», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, εκείνο όμως που προέχει «είναι το να πάμε στα σχολεία με υγειονομική ασφάλεια».
«Θα υπήρχε δυσμενής διάκριση εάν δεν ίσχυε η ίδια υγειονομική προστασία για όλα τα παιδιά. Αυτό προσπαθήσαμε να αποφύγουμε εξασφαλίζοντας υγειονομική προστασία, την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για όλα τα παιδιά και για τους εκπαιδευτικούς και για τους βοηθούς και συνοδούς που θα βρίσκονταν μαζί τους μέσα στα σχολεία», σημείωσε.
 
Πρέπει, επίσης, είπε ο κ. Προδρόμου, να προσέξουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει πάρει καμιά απόφαση ειδικά για τα παιδιά με αναπηρίες.
 
«Δεν πρέπει να λέγεται κάτι τέτοιο, γιατί δεν είναι αλήθεια. Οι αποφάσεις, οι οποίες είχαν ληφθεί, για να μεριμνήσουμε ιδιαίτερα για ένα αριθμό παιδιών που φοιτούν στα σχολεία, δεν αφορούσαν τα παιδιά με αναπηρία. Αφορούσαν ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό παιδιών. Απόδειξη είναι ότι αμέσως τις επόμενες μέρες ένας αριθμός 769 παιδιών που φοιτούν και έχουν την ανάγκη συνοδού, λήφθηκε απόφαση χωρίς τη διαδικασία της εξέτασης από κάποια Επιτροπή να επιστρέψουν στα σχολεία. Δεν μπορεί να προβάλλεται ισχυρισμός ότι ασκήθηκε διάκριση ή αποκλείστηκαν παιδιά με αναπηρία. Εξάλλου, το γεγονός ότι όλοι οι συνοδοί ήταν παρόντες/παρούσες και έτοιμοι/ες την πρώτη μέρα στα σχολεία, αποδεικνύει -αν απόδειξη χρειάζεται- ότι το Υπουργείο δεν ασκούσε διακρίσεις ούτε προχωρούσε με αποκλεισμούς. Οι συνοδοί ήταν και είναι εκεί για να φοιτήσουν όλα αυτά τα παιδιά», πρόσθεσε.
 
Αυτό σημαίνει, είπε ο Υπουργός Παιδείας, ότι οι πρώτες αποφάσεις αφορούσαν όλα αυτά τα παιδιά και βεβαίως, χωρίς καμία πρόθεση να ασκηθεί διάκριση.
 
«Στην πράξη, η Ειδική Επιτροπή με τη συμμετοχή γιατρών, που έχει συσταθεί συμφώνα με κατευθύνσεις που είχαμε από το Υπουργείο Υγείας, με τη συνδρομή και της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, των επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας μπορεί αυτές τις μέρες να διεξέλθει όλες τις περιπτώσεις και τα παιδιά να πάνε στο σχολείο. Ήδη την πρώτη μέρα, προχθές, χειρίστηκε όλες τις περιπτώσεις που ήταν ενώπιον της. Απευθύνω, λοιπόν, έκκληση στους γονείς να συνεργαστούν με την Επιτροπή. Δεν ζήτα το Υπουργείο Παιδείας -και να μην διαδίδεται κάτι τέτοιο, είναι πραγματικά λυπηρό- ούτε το Υπουργείο Υγείας, ούτε η Κυβέρνηση καμιά υπογραφή ευθύνης των γονέων. Ζητάμε οι γονείς με τους θεράποντες ιατρούς των παιδιών να συνεργαστούν με την Ειδική Επιτροπή που αποτελείται και πάλι από ιατρούς και να βρουν τις σωστές λύσεις, ούτως ώστε τα παιδιά να πάνε στα σχολεία», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι εφόσον χρειαστεί, «είμαστε έτοιμοι να γίνει ειδική επιμόρφωση και των συνοδών για αυτές τις περιπτώσεις».
 
«Οι επιδημιολόγοι μας είναι πρόθυμοι, και τους ευχαριστούμε, να επιμορφώσουν και τους συνοδούς και τα παιδιά να γυρίσουν στα σχολεία. Υπάρχει η δυνατότητα με την εκ περιτροπής φοίτηση και με δεδομένο ότι αυτές τις μέρες ήταν μόνο η μια ομάδα στα σχολεία τα παιδιά αυτά να μην χάσουν μέρες μαθημάτων, να ενταχθούν στη δεύτερη ομάδα», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι με την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής έχουν συμφωνήσει, θα επανέλθει το ΥΠΠΑΝ και για να συζητήσουν και να εξηγήσουν και να παρουσιάσουν τον σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά.
 
«Στο ενδιάμεσο, θα απαντηθούν όσες επιμέρους ερωτήσεις έχουν τεθεί για αυτό το ζήτημα των παιδιών στις Ειδικές Μονάδες, των παιδιών που φοιτούν με συνοδούς, αλλά θα πρέπει να είναι για όλους σαφές ότι είναι ένα ζήτημα αυτό και ένα άλλο ζήτημα ξεχωριστό που επίσης μας απασχολεί, αλλά δεν πρέπει να τα αναμειγνύουμε, το ζήτημα των Ειδικών Σχολείων. Για τα Ειδικά Σχολεία το γνωρίζουν και γονείς, οι ενδιαφερόμενοι, ότι το ΥΠΠΑΝ έχει αποταθεί εκ νέου μέσω του Υπουργείου Υγείας στην Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή, των Επιδημιολόγων που συμβουλεύουν την Κυβέρνηση, ζητώντας να δούμε κατά πόσον μπορεί να αναθεωρηθούν ή να επικαιροποιηθούν οι μέχρι στιγμής αποφάσεις, οι οποίες προέβλεπαν ότι δεν λειτουργούν τα Ειδικά Σχολεία. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για τα Ειδικά Σχολεία για τη στιγμή που θα είναι δυνατόν να επαναλειτουργήσουν», σημείωσε.
  
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (Π.Ο.ΣΥ.ΓΟ.Π.Ε.Α.), Χρίστος Αυγουστίνου, Χρίστος Αυγουστίνου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι τα ειδικά σχολεία μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλούμε, δεν ενδιαφέρθηκε το Υπουργείο Υγείας να ασχοληθεί μαζί τους».
 
«Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε καθαρά ότι δεν έχει ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας αν θα ανοίξουν ή όχι. Είναι η έκκληση μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να το κοιτάξει όπως κοίταξε και άλλα θέματα τις τελευταίες δύο με τρεις εβδομάδες και αναφέρομαι ακόμα και στο ποδόσφαιρο, ότι προτρέξαμε να δούμε αν πρέπει να το ξεκινήσουμε ή όχι. Έχω ζητήσει και δημόσια προς όλους τους γονείς, και ιδιαίτερα στους θεράποντες ιατρούς των παιδιών με αναπηρία, να συνεργαστούν με το Υπουργείο Παιδείας, να ετοιμαστεί το έντυπο, ούτως ώστε η εσωτερική επιτροπή που ανέλαβε να δει, αν υπάρχει ευπάθεια στα άτομα με αναπηρία και τι εισηγήσεις υπάρχουν για να αντιμετωπιστεί η ευπάθεια με τόσο το δυνατό καλύτερα μέτρα ασφάλειας στους χώρους του εκπαιδευτικού συστήματος, να μπορέσουμε να το πετύχουμε», πρόσθεσε.  
 
Όπως είπε, τόσο η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού που ήρθε στη συνεδρίαση, παρά τα οποιαδήποτε δεδομένα μέχρι σήμερα για ανθρώπινα δικαιώματα, παραβιάσεις και οι επιδημιολόγοι, έδωσαν το μήνυμα ότι κάποια πράγματα είναι κάτω από διατάγματα.
 
«Θα υπακούσαμε και τα βλέπουμε μετά. Ελπίζω να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές της Ειδικής Αγωγής με τις προσπάθειες που γίνονται, την επόμενη εβδομάδα, και ότι πριν το τέλος της εβδομάδας αυτής ελπίζω η δήλωση που έκανε ο Υπουργός Παιδείας ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες του προς όλα τα επίπεδα για να δουν το θέμα και των Ειδικών Σχολείων να γίνει πραγματικότητα», σημείωσε.
 
Σε ερώτηση αν έχει προκύψει κάτι νεότερο αναφορικά με την επιστροφή των παιδιών της Ειδικής Εκπαίδευσης στα σχολεία, ο κ. Αυγουστίνου είπε: «Όχι. Ήταν ενημέρωση του Υπουργού Παιδείας για τη μέχρι σήμερα πορεία».
 
«Ένα σημαντικό γεγονός είναι ότι ο ίδιος ο Υπουργός είπε ότι ναι έγιναν λάθη και απολογούμαστε και ότι θα προσπαθήσουμε να μη ξανασυμβούνε. Εμείς θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε για κάποια πράγματα, αλλά από την στιγμή που τόσο η Επίτροπος που ήταν στην συνεδρίαση όσο και οι επιδημιολόγοι που είπαν ότι είναι απαραίτητο το έντυπο για να μπορέσουν να συνεχίσουν να παίρνουν αποφάσεις και θα τους βοηθήσει, κάνω ξεκάθαρη έκκληση προς τους  θεράποντες ιατρούς να βάλουν μια έκθεση πάνω, να τη δώσουν στους γονείς, οι γονείς να την μεταφέρουν στους γραμματείς των σχολείων τους. Αυτό θα βοηθήσει την επάνοδο των μαθητών μας. Το σωστό και το λάθος θα το δούμε και θα το κατακρίνουμε μετά την πανδημία», συμπλήρωσε.
 
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του είπε, μεταξύ άλλων, ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες «προκειμένου να διασφαλίσουμε το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα στην εκπαίδευση του κάθε παιδιού ανεξαρτήτως ειδικής ικανότητας και πρόσθεσε ότι γίνονται, παράλληλα, εξίσου σημαντικές ενέργειες και προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα στην προστασία της υγείας του κάθε παιδιού, του κάθε μαθητή στο σχολείο.  
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, πως θα στηριχθούν τα παιδιά που φοιτούν στα Ειδικά Σχολεία, αφού δεν υπάρχει προγραμματισμός για την επαναλειτουργία τους;
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ανεξάρτητα από τις εξηγήσεις και την ενημέρωση που έχουμε λάβει από τον Υπουργό Παιδείας, κατά την σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας και χωρίς να αμφισβητούμε τις καλές του προθέσεις, θεωρούμε ότι δεν αίρονται οι ευθύνες, οι παραλείψεις και οι άστοχες ενέργειες του Υπουργείου σχετικά με το ζήτημα της φοίτηση των παιδιών με αναπηρίες στις σχολικές μονάδες».
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, σε δηλώσεις του είπε, μεταξύ άλλων,  ότι στο θέμα της επιστροφής των μαθητών με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες στα σχολεία υπήρξαν λάθη και παραλήψεις.
 
Στο μεταξύ, η Ομάδα πρωτοβουλίας γονέων για τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες, αναφέρει μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της, ότι απέστειλε επιστολή προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, με αφορμή σημερινή συνεδρίαση της και παρά του γεγονότος ότι η επιστολή έχει σταλεί πριν την συνεδρίαση και προφορικές παραστάσεις με αίτημα για συμμετοχή της Ομάδας στην συνεδρίαση έγιναν πολύ έγκαιρα, τελικά πρόσκλησή για  συμμετοχή της στην συνεδρίαση, δεν έχει παραληφθεί.

 

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:53

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Κόμπος: Η Λευκωσία δεν εντοπίζει οποιαδήποτε διάσταση απόψεων μεταξύ τουρκοκυπριακής ηγεσίας και Τουρκίας
11:38
Τμήμα Μετεωρογίας-2ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
11:21
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ενδεικτικές των προθέσεων της Αγκύρας οι δηλώσεις Ερντογάν
10:57
Αθήνα: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο
10:36
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.