Α. Κεττής: Ο ψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τις πυρκαγιές αλλά δεν τις προκαλούν

Ο ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο, σε συνδυασμό με ανέμους που μπορεί να πνέουν σε κάποιες περιοχές, δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν την πρόκληση και την επέκταση πυρκαγιών, προειδοποιεί, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυριότερη αιτία των πυρκαγιών είναι ο ανθρώπινος παράγοντας.

Κληθείς να σχολιάσει τον μεγάλο αριθμό πυρκαγιών που είχαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα σε διάφορες περιοχές του νησιού,  ο κ. Κεττής απηύθυνε έκκληση προς το κοινό, ιδιαίτερα σ’ αυτές τις καιρικές συνθήκες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει οποιαδήποτε δραστηριότητα που ενδεχομένως να προκαλέσει πυρκαγιά.

Κάλεσε, επίσης τους πολίτες όπου και όταν διαπιστώνουν την ύπαρξη φωτιάς σε κάποια περιοχή ή  παρατηρούν οποιαδήποτε δραστηριότητα από τον οποιονδήποτε που έχει να κάνει με το άναμμα φωτιάς να ενημερώνουν αμέσως την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Όλοι πρέπει να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση και δεν πρέπει να ενεργούμε με αμέλεια και απερίσκεπτα», είπε, προσθέτοντας ότι λόγω της πολυομβρίας παρατηρείται σε πολλές περιοχές και εντός των πόλεων πάρα πολλή ξηρή εύφλεκτη ύλη, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς.

Ανέφερε, ωστόσο ότι «δεν είναι εύκολο να προκληθεί μια πυρκαγιά από ένα τυχαίο γεγονός και μια τέτοια πιθανότητα είναι πολύ μικρή».

Είπε, επίσης, ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα βρίσκεται πίσω από τις τελευταίες πυρκαγιές οι οποίες προκλήθηκαν, ανέφερε, είτε από αμέλεια είτε από μια απερίσκεπτη ενέργεια είτε ακόμα και κακόβουλα.

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε δάσος στην περιοχή του Κόρνου, πλησίον του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού, ο κ. Κεττής είπε ότι φαίνεται ότι ξέσπασε όταν έσκασε λάστιχο οχήματος με αποτέλεσμα να προκληθούν σπινθήρες από την τριβή της ζάντας με την άσφαλτο.

Όσον αφορά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της Αγίας Νάπας, είπε ότι ξενίζει το γεγονός οι πυρκαγιές αυτές εκδηλώθηκαν  σχεδόν ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία.

Για την πυρκαγιά που ξέσπασε μεταξύ των χωρίων Ύψωνα και Επισκοπής στη Λεμεσό, είπε ότι στην ίδια περιοχή είχαν ξεσπάσει τις προηγούμενες μέρες και άλλες πυρκαγιές σε μικρότερη έκταση.

Σε σχέση με την χθεσινή πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του ΣΟΠΑΖ, είπε ότι φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, ότι προκλήθηκε από ανθρώπινη αμέλεια, λέγοντας ότι είναι κάτι που διερευνά η Αστυνομία.

Ανέφερε επίσης ότι  στις πυρκαγιές στην Αγία Νάπα, στον Ύψωνα και στην Αγλανζιά, οι φλόγες είχαν φτάσει μέχρι τις αυλές σπιτιών με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν και σπίτια κάτι που απετράπη χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Κεττής ανέφερε ακόμη ότι σε κάποιες πυρκαγιές, όπως στην Κάτω Μονή και στην Περιστερώνα, έγιναν συλλήψεις με τη βοήθεια των πολιτών.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποιες πυρκαγιές προκλήθηκαν σε οικόπεδα εντός των πόλεων με ξηρά χόρτα , ο κ. Κεττής είπε το θέμα των καθαρισμών και αποψιλώσεων από ξερά χόρτα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Το θέμα, είπε, συζητήθηκε σε σύσκεψη της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής πριν από καιρό αλλά και προχθές σε σύσκεψη στο Προεδρικό, όλων των αρμόδιων φορέων, στην παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Όπως είπε, οι αρμόδιοι φορείς στο θέμα των αποψιλώσεων είναι οι Επαρχιακές Διοικήσεις, οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Δήμοι και σε κάποιες περιοχές και το Τμήμα Δημοσίων Έργων, προσθέτοντας ότι  έχει τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για αποψίλωση ξερών χόρτων σε κάποιες περιοχές σε δήμους και κοινότητες.

Ο κ. Κεττής είπε ότι οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων αυτών έχουν την ευθύνη να τα καθαρίσουν από την ξηρή εύφλεκτη ύλη. Είπε ακόμη ότι ακόμα κι αν αναλάβει ο Δήμος να καθαρίσει αυτά τα οικόπεδα, το κόστος καθαρισμού θα το επωμιστούν οι ιδιοκτήτες.

Ανέφερε ότι το άναμμα φωτιάς με σκοπό τον καθαρισμό αυτών των οικοπέδων απαγορεύεται αυστηρά από τη νομοθεσία, σημειώνοντας ότι οι ποινές που προβλέπονται για το άναμμα φωτιάς για οποιοδήποτε λόγο έχουν υπερδιπλασιαστεί πριν από δύο χρόνια.

Είπε ότι οι  πυρκαγιές ξεκίνησαν νωρίς φέτος λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών, επαναλαμβάνοντας ότι αλλά καμία πυρκαγιά δεν ξεκινά από μόνη της, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας.

Κάλεσε τους πολίτες  να αποφεύγουν, μεταξύ άλλων, τα καψαλίσματα, τις καύσεις σκυβάλων και άχρηστων αντικειμένων, την απόρριψη αποτσίγαρων και το άναμμα φωτιάς για ψήσιμο φαγητού σε μη εγκεκριμένους χώρους.

Για τη πυρκαγιά στα κατεχόμενα, ο κ. Κεττής δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «εμείς ως Πυροσβεστική Υπηρεσία ήμασταν έτοιμοι από την πρώτη στιγμή, αν και εφόσον μας το ζητούσαν, να ανταποκριθούμε με επίγειες δυνάμεις στην κατάσβεση της πυρκαγιάς», σημειώνοντας ότι για κάτι τέτοιο χρειάζεται να ληφθεί πολιτική απόφαση.

«Εμείς ως Πυροσβεστική Υπηρεσία της Δημοκρατίας είμαστε εντεταλμένοι να ακολουθούμε τις αποφάσεις και τις οδηγίες του κράτους», είπε.

Είπε, ακόμη ότι ότι για πρώτη φορά ζητήθηκε βοήθεια από τα κατεχόμενα για κατάσβεση πυρκαγιάς από τις ελεύθερες περιοχές, οι οποίες συνέδραμαν στο έργο της πυρόσβεσης με το ελικόπτερο της Αστυνομίας καθώς και το αεροπλάνο του Τμήματος Δασών.
 
Ανέφερε τέλος ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έλαβε έγκαιρα μέτρα έτσι δεν επηρεάστηκε η επιχειρησιακή της ετοιμότητας από την πανδημία του κορωνοϊού.  Όπως είπε, εντοπίστηκε μόνο ένα κρούσμα στις τάξεις τις Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου είπε ότι για την πυρκαγιά στην περιοχή Περιστερώνας εξασφαλίστηκε μαρτυρία εναντίον ενός 45χρονου σύμφωνα με την οποία ο ίδιος επιχείρησε να κάψει άχρηστα υλικά με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά.  

Ο 45χρονος, όπως είπε, κλήθηκε να δώσει κατάθεση και αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος για να κατηγορηθεί αργότερα όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η διερεύνηση της υπόθεσης.  

Είπε, τέλος, ότι η Αστυνομία διερευνά τα αίτια και των υπόλοιπων πυρκαγιών που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες.

 

 

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:08

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική υπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.