Άγνωστοι παρουσιάζονται ψευδώς ως εκπρόσωποί της Επ. Κεφαλαιαγοράς

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου προειδοποιεί ότι άγνωστοι παρουσιάζονται ψευδώς ως εκπρόσωποί της και συστήνει προσοχή.

Στο πλαίσιο της άσκησης του εποπτικού της ρόλου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, «διαπίστωσε ότι άγνωστα πρόσωπα παρουσιάζονται ψευδώς ως λειτουργοί της, οι οποίοι συνεργάζονται με παρόχους επενδυτικών υπηρεσιών και τους (υποψήφιους) πελάτες τους».
 
Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι και στο παρελθόν είχε περιέλθει στην αντίληψή της ότι πρόσωπα τα οποία παρουσιάζονταν ως λειτουργοί ή εκπρόσωποί της, επικοινωνούσαν με επενδυτές αξιώνοντας την καταβολή αμοιβής ως αντάλλαγμα για δήθεν ανάκτηση ζημιών που υπέστησαν στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με οντότητες που βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΚ.
 
Υπό το φως των πιο πάνω, η ΕΚΚ θεωρεί σκόπιμο να υπενθυμίσει στο κοινό ότι «ουδέποτε επικοινωνεί με επενδυτές ή το ευρύ κοινό ζητώντας προσωπικά, οικονομικά ή άλλα στοιχεία».
 
Η ΕΚΚ, σημειώνεται, «δεν έχει εξουσιοδότηση ή αρμοδιότητα να εισπράττει τέλη για οποιονδήποτε σκοπό από ιδιώτες επενδυτές, ούτε έχει την εξουσία να διορίζει οποιονδήποτε για να κάνει κάτι τέτοιο αντ’ αυτής».
 
Η ΕΚΚ, προστίθεται, «δεν εξουσιοδοτεί, επικυρώνει, παρακολουθεί συλλογικές αγωγές, σχέδια αποζημίωσης, πληρωμές μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων, δημοσίων ή ιδιωτικών οργανισμών, ούτε εμπλέκεται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο».
 
Τέτοιες απόπειρες εξαπάτησης παρουσιάζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και μπορούν να αναγνωριστούν από το επενδυτικό κοινό.
Συνήθως αφορούν πρόσωπα τα οποία παρουσιάζονται ψευδώς ως λειτουργοί ή εκπρόσωποι της ΕΚΚ (π.χ. νομικοί σύμβουλοι), εκπρόσωποι άλλων εποπτικών Αρχών της Κύπρου ή εκπρόσωποι τραπεζών καθορισμένοι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τα πρόσωπα αυτά, συνεχίζει η ανακοίνωση, επικοινωνούν με πελάτες οντοτήτων που βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΚ, συνήθως μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μοιάζουν γνήσια, αφού περιλαμβάνουν το όνομα, τη διεύθυνση, την επίσημη σφραγίδα και το λογότυπο της ΕΚΚ και φέρουν ψευδή υπογραφή λειτουργών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς», αναφέρεται.
 
Τα πρόσωπα αυτά στη συνέχεια, προστίθεται, υπόσχονται να «βοηθήσουν» τους επενδυτές να ανακτήσουν τυχόν ζημιές που υπέστησαν στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με οντότητες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Μέσω αυτής της επικοινωνίας, τα πρόσωπα αποσπούν παράνομα προσωπικές πληροφορίες, περιλαμβανομένων αριθμών τηλεφώνων, συμπληρώνεται.
 
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πρόσωπα αυτά επικοινωνούν στη συνέχεια με τους επενδυτές τηλεφωνικώς, αναφορικά με την ηλεκτρονική αλληλογραφία που προηγήθηκε μεταξύ τους.
 
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, «έχει εκδώσει επανειλημμένα σχετικές προειδοποιήσεις οι οποίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της, στον εξής σύνδεσμο: https://www.cysec.gov.cy/en-GB/public-info/warnings/cysec/».

Δίνει ως παράδειγμα πρόσφατο περιστατικό που έχει περιέλθει σε γνώση της και «αφορά αλληλογραφία με την οποία πρόσωπο που χρησιμοποιεί το όνομα Richard Moore, προσπαθεί να πείσει τους παραλήπτες να πληρώσουν νομικά έξοδα για να συμμετάσχουν σε ψεύτικα προγράμματα παροχής βοήθειας σε επενδυτές, για ανάκτηση χρημάτων από τυχόν ζημιές».

Στην εν λόγω αλληλογραφία γίνεται παράνομη χρήση του λογοτύπου της ΕΚΚ. Το συγκεκριμένο πρόσωπο χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], αναφέρεται.

Η Επιτροπή προτρέπει «το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό σε σχέση με οποιαδήποτε επικοινωνία λάβει, η οποία φαίνεται να προέρχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και όπως δεν παρέχει προσωπικές πληροφορίες.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διευκρινίζει ότι, δεν θα ζητήσει ποτέ το έμβασμα χρημάτων σε οποιονδήποτε λογαριασμό ή την παροχή προσωπικών πληροφοριών.

Το κοινό προτρέπεται «να απέχει από το να εμβάσει χρήματα ή να δώσει οποιεσδήποτε προσωπικές πληροφορίες σε οποιοδήποτε πρόσωπο ισχυρίζεται οτιδήποτε από τα ανωτέρω ή κάτι παρόμοιο».

Συστήνει επίσης στους επενδυτές, πριν να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση ή προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια, να επικοινωνήσουν με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη διεύθυνση [email protected] για να επιβεβαιώσουν το γνήσιο της επικοινωνίας.

 

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:10

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.