Τρία νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού στην Κύπρο

Τρία νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού στην Κύπρο, από σύνολο 1.794 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοίνωσαν οι αρχές την Παρασκευή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στο Υπουργείο Υγείας ο Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Προεδρικό σήμερα έγινε «μια ενδελεχής συζήτηση, πολύ γόνιμη και οι αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν νομίζω ικανοποιούν τους πάντες».

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών περιστατικών ανήλθε στα 910.

Από σύνολο 120 διαγνώσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, δεν εντοπίστηκε κρούσμα.

Από σύνολο 279 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, προέκυψαν 2 κρούσματα.

Από σύνολο 422 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα,

Από 74 διαγνώσεις που προέκυψαν από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, δεν βρέθηκε κρούσμα.

Από 716 εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια, εντοπίστηκε 1 κρούσμα,

Από 156 διαγνώσεις από λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων, δεν εντοπίστηκαν κρούσματα, και

Από 27 εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν σε επαναπατρισθέντες, δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 910.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα διαμορφώνονται στο επιθυμητό επίπεδο», ανέφερε ο Λεόντιος Κωστρίκης,

Σύμφωνα με τον ίδιο «η εικόνα που διαμορφώνεται δύο εβδομάδες μετά την πρώτη άρση των περιορισμών είναι πολύ ικανοποιητική για αυτό και η Επιστημονική Ομάδα εισηγήθηκε σήμερα στην πολιτική ηγεσία την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών».

«Οι επόμενες μέρες είναι σημαντικές, διότι θα έχουμε την επιστροφή μεγάλου αριθμού μαθητών. Παρακολουθούμε συνεχώς τα δεδομένα και παραμένουμε σε εγρήγορση», σημείωσε.

Ο κ. Κωστρίκης πρόσθεσε ότι «η στρατηγική μας στηρίζεται στην υπευθυνότητα και τη συνεργασία των πολιτών».

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες τους ευχαρίστησε «γιατί αυτές οι  επιδόσεις μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τη συνέχεια».
 
Οι αποφάσεις για τα σχολεία «ικανοποιούν τους πάντες»
--------------
 
Απαντώντας σε ερώτηση αν ανησυχεί τους επιστήμονες ο αριθμός των παιδιών στην Κύπρο που έχει νοσήσει από την ασθένεια εν όψει και του ανοίγματος των σχολείων ο κ. Κωστρίκης ανέφερε ότι «η στρατηγική μας σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων στηρίζεται φυσικά στην υπευθυνότητα των γονέων όπως επίσης και των μικρών μαθητών μας».

«Δεν έχουν ιδιαίτερη ανησυχία οι επιστήμονες», είπε, αναφέροντας επίσης ότι μαζί με το άνοιγμα των σχολείων η πολιτική ηγεσία ξεκίνησε μια μελέτη 20.000 δειγμάτων από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και αυτό θα μας δώσει μια πολύ καλή εικόνα για την ύπαρξη του ιού σε αυτές τις ομάδες.

Είπε ότι από τις πρώτες μέρες οι μαθητές και οι γονείς θα δώσουν την συγκατάθεσή τους για να ληφθούν τα δείγματα, προσθέτοντας ότι «αυτό θα μας δώσει μια πολύ καλή εικόνα όσον αφορά την ύπαρξη του ιού σε αυτές τις ομάδες».

Σε ερώτηση αν ήταν ομόφωνη η απόφαση που λήφθηκε για το άνοιγμα των σχολείων που συζητήθηκε σήμερα στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απάντησε ότι «έγινε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση» του Προέδρου της Δημοκρατίας με την επιστημονική ομάδα και τους αρμόδιους Υπουργούς.

«Κατατέθηκαν όλες οι απόψεις των επιστημόνων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι Υπουργοί άκουσαν με εξαιρετική προσοχή. Έγινε μια ενδελεχής συζήτηση, πολύ γόνιμη και οι αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν νομίζω ικανοποιούν τους πάντες».
 
Πέντε ασθενείς στο νοσοκομείο αναφοράς, τρεις στις ΜΕΘ, ακόμη δύο σε άλλα νοσηλευτήρια
---------------
 
Από την πλευρά του, ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε ότι παγκόσμια, ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 4.560 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι τις 305.000. Ταυτόχρονα, όμως 1.725 εκατομμύρια άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως.

Επίσης, συνέχισε, σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 5 άτομα.

«Οι ασθενείς είναι σε καλή γενική κατάσταση», είπε.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται τρεις ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κλινική κατάσταση των ασθενών στη ΜΕΘ «παραμένει κρίσιμη αλλά σταθερή».

Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Παρεμβάσεις ΟΗΕ και ΠΟΥ
-------

Ο κ. Λοϊζου αναφέρθηκε σε σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες από τον ΟΗΕ και τον ΠΟΥ.

Τα Ηνωμένα Έθνη, είπε, εξέδωσαν ανακοίνωση σε σχέση με την ανάγκη δράσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, λόγω της πανδημίας, έχει παρατηρηθεί σε πολλές χώρες σημαντική αύξηση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.

Οι υγειονομικοί που εργάζονται στην πρώτη γραμμή, γυναίκες, παιδιά, έφηβοι, ηλικιωμένοι και άτομα με προϋπάρχοντα ψυχικά προβλήματα, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ταυτόχρονα, έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ που επίσης προβληματίζει.

«Οι συνέπειες της απομόνωσης, η αλλαγή της καθημερινότητας, οι οικονομικές συνέπειες, η αγωνία για τα αγαπημένα πρόσωπα έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Με κύριες ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως προανέφερα, την αύξηση στα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, είπε, η δυσκολία στην πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας λόγω της πανδημίας έχει επιδεινώσει το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι λοιπόν ουσιώδες να εξασφαλιστεί πρόσβαση αυτών των ατόμων στις κατάλληλες υπηρεσίες».

Στην Κύπρο, ανέφερε ο κ. Λοΐζου, από την αρχική φάση της πανδημίας, η Διεύθυνση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας λειτούργησε υπηρεσία τηλεφωνικής υποστήριξης για τον σκοπό αυτό, ενώ έχουν δοθεί ιδιαίτερες οδηγίες προς τους λειτουργούς ψυχικής υγείας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Αυτονόητη για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η ανάγκη κοινωνικής αλληλεγγύης».

Συνέχισε λέγοντας ότι με τη σειρά του, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι υπάρχει πιθανότητα ο ιός αυτός να μην φύγει ποτέ από τη ζωή μας.

«Η ανακοίνωση του ΠΟΥ πιθανότατα προκλήθηκε από την εμφάνιση ειδήσεων ότι το πρόβλημα έχει ξεπεραστεί, σε συνδυασμό με την αύξηση κρουσμάτων σε χώρες που είχαν προχωρήσει σε χαλάρωση των μέτρων», είπε.

Αυτό που σίγουρα ισχύει αυτή τη στιγμή, ανέφερε, «είναι ότι όταν ένας ιός εμφανίζεται για πρώτη φορά και δεν υπάρχει τουλάχιστον προς το παρόν ανοσία ή εμβόλιο, κανείς δεν μπορεί να ξέρει για πόσο καιρό αυτός ο ιός θα κυκλοφορεί».

Ο κ. Λοΐζου επισήμανε ότι «με τα έως τώρα δεδομένα, θα παλεύουμε για αρκετό καιρό με τον ιό SARS-CoV-2. Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης, τουλάχιστον όσον αφορά στις δικές μας συμπεριφορές».

Σε ερώτηση ποια φαρμακευτική αγωγή έχει περισσότερη επιτυχία στην Κύπρο, ο κ. Λοϊζου ανέφερε ότι «στην Κύπρο χρησιμοποιούνται σχεδόν όλες οι θεραπείες οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί και στο εξωτερικό».

Απλά, επειδή τα νούμερα μας είναι μικρά, τουλάχιστον μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχουμε μια ολοκληρωμένη στατιστική εικόνα και πιθανόν να είναι δύσκολο να έχουμε». Συνολικά στις ΜΕΘ, είπε, έχουν νοσηλευθεί ή θα νοσηλευθούν, ελπίζω το μέγιστο 30 άτομα». Άρα, πρόσθεσε, «είναι πολύ δύσκολο να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ φαρμακευτικών θεραπειών».

Σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου «εκείνο που ισχύει είναι ότι οι φαρμακευτικές θεραπείες οι οποίες έχουν δείξει αποτέλεσμα στο εξωτερικό, στον ίδιο βαθμό δείχνουν και αποτελέσματα στην Κύπρο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:12

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.