Το Πρωτόκολλο Υγιεινής για τα σχολεία, τι λένε οι ειδικοί και τι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις

Σύσκεψη για το Πρωτόκολλο Υγιεινής που θα πρέπει να τηρηθεί στα σχολεία με την έναρξη της λειτουργίας τους, αρχής γενομένης τη Δευτέρα 11 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Υπουργείο Υγείας, κατά την οποία τέθηκαν ερωτήματα, κατατέθηκαν προβληματισμοί, δόθηκαν απαντήσεις και εισηγήσεις, όπως αναφέρουν με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας, Καθηγήτρια Μαρία Κολιού και οι επικεφαλής των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου και ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας.
 
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των Ιατρικών Υπηρεσιών του  Υπουργείου Υγείας, οι Πρόεδροι των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ και μέλη της Επιστημονικής Ομάδας, ενώ πήραν μέρος για σύντομο χρονικό διάστημα, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας, Καθηγήτρια Μαρία Κολιού, μετά το πέρας της σύσκεψης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν πάρει τις εισηγήσεις και αυτά είναι τα μέτρα ουσιαστικά που πρέπει να τηρηθούν για να πάνε τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί με ασφάλεια στα σχολεία.
 
«Και είχαν οι άνθρωποι κάποιες παρατηρήσεις, οι οποίες ήταν πολύ εύστοχες σε μερικά σημεία. Ήταν πρακτικές κυρίως παρατηρήσεις και συμφωνήσαμε να μας στείλουν όλες τις παρατηρήσεις τους και να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι έτσι που να είναι πρακτικό, από την άποψη του ότι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν καλύτερα πώς λειτουργούν τα σχολεία, ποιες οι ιδιαιτερότητες, όλα αυτά τα θέματα. Είναι πολύ καλοδεχούμενες και πιστεύω ότι θα συμβάλει στο να βελτιωθούν και άλλο τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν», πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, η κα. Κολιού είπε ότι τέθηκαν κάποια ερωτήματα, τα οποία κάποια θα συζητηθούν και στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Υπουργείου.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι κάποια ερωτήματα θα τους τα στείλουν ηλεκτρονικά για να μπορέσουν να τα δούνε.
 
«Θα είναι εισηγήσεις πάνω στα μέτρα τα οποία τους έχουμε αποστείλει για να εφαρμοστούν. Επομένως, νομίζω ότι ήταν πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Εμείς απλά εισηγούμαστε τα μέτρα», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείσα τι περιλαμβάνεται στα μέτρα, η κα. Κολιού είπε ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν τις αποστάσεις μέσα στην ίδια τάξη, πώς θα τοποθετηθούν τα θρανία, πώς θα είναι απομακρυσμένα τα παιδιά, πόσους μαθητές θα έχει η τάξη, ο αερισμός των χώρων.
 
«Είναι αυτά το βασικό στοιχείο της όλης υπόθεσης. Γύρω από αυτό, βέβαια, υπάρχουν μέτρα καθαριότητας, υπάρχουν μέτρα που απευθύνονται, δηλαδή, σε όλες τις ομάδες των εργαζομένων στο σχολείο και προς τους Διευθυντές και προς το υπόλοιπο εκπαιδευτικό προσωπικό, προς τις καθαρίστριες τι πρέπει να προσέξουν . Είναι πρακτικά ουσιαστικά μέτρα τα οποία έχουν εκδοθεί και δόθηκαν», συμπλήρωσε.
 
Σε ερώτηση για το ποια είναι η απόσταση που πρέπει να έχουν οι μαθητές, τα θρανία, η κα. Κολιού είπε ότι το ιδανικό να είναι γύρω στα 2 μέτρα απόσταση.
 
«Στην Ελλάδα που εκδόθηκαν παρόμοιες οδηγίες ήταν 1,5 μέτρο. Ουσιαστικά εκείνο το οποίο θα γίνει πιστεύω σε πρακτικό επίπεδο είναι ότι θα κάθεται ένας μαθητής ανά θρανίο για να υπάρχει ο χώρος μεταξύ τους, δηλαδή στην ίδια σειρά να υπάρξουν τα 2 μέτρα και μετά στην πίσω σειρά μπορεί να μπαίνουν στα ενδιάμεσα, να μην είναι ακριβώς πίσω ο ένας από τον άλλο. Είναι διάφοροι τρόποι τους οποίους θα αποφασίσουν στην πράξη οι ίδιοι οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, οι οποίοι γνωρίζουν το σχήμα της τάξης, ξέρουν ακριβώς που είναι τα θρανία, πόσες είναι οι διαστάσεις. Εμείς απλά κατευθύνσεις δώσαμε», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείσα αν θα πρέπει να γίνει χρήση γαντιών και μάσκας στα σχολεία, η κα. Κολιού είπε ότι τα γάντια σίγουρα δεν προσφέρουν κάποιο όφελος, αλλά και η μάσκα φαίνεται ότι δεν θα προσφέρει ουσιαστικά πλεονέκτημα αν τηρηθούν οι αποστάσεις, «τις οποίες εισηγούμαστε και ο καλός αερισμός των χώρων».
 
«Η μάσκα θα είναι προαιρετική, δηλαδή δεν θα υπάρχει σε καμία περίπτωση υποχρέωση για μάσκα και για τους εκπαιδευτικούς και για τα παιδιά. Όμως στην πράξη δεν χρειάζεται ιδιαίτερα η μάσκα. Είναι κάτι το οποίο άμα τηρηθούν τα υπόλοιπα δεν χρειάζονται», συμπλήρωσε.
 
ΠΟΕΔ: Η λειτουργία του σχολείου εξαρτάται από το πρωτόκολλο
 
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι η σύσκεψη είναι καταρχήν απόρροια της χθεσινής συνάντησης που είχαν στο Προεδρικό, διότι το Πρωτόκολλο που θα αποτελέσει το βασικό οδηγό της λειτουργίας των σχολείων πρέπει να γίνει με τρόπο που να είναι λειτουργικό και για τα σχολεία χωρίς εκπτώσεις στα θέματα ασφάλειας και υγείας, όμως.
 
«Στη σύσκεψη παρευρέθηκε για λίγο και ο Υπουργός Παιδείας και ο Υπουργός Υγείας. Ανταλλάξαμε κάποιες σκέψεις. Είπαμε για τη διαδικασία. Κατά προτεραιότητα η Μέση Εκπαίδευση συζήτησε κάποια πράγματα με την Επιστημονική Επιτροπή και εμείς επειδή έχουμε ένα περιθώριο, θα καταθέσουμε γραπτώς κάποια στιγμή κάποιες εισηγήσεις και ο στόχος μας θα είναι με κάποια παραλλαγή, να έχουμε παραλλαγές του πρωτοκόλλου χωρίς, επαναλαμβάνω, έκπτωση στην ασφάλεια και την υγεία για τη Δημοτική, για την προδημοτική και την ειδική εκπαίδευση», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Φυλακτού είπε ότι το πρωτόκολλο είναι εκείνο που θα καθορίσει «πώς λειτουργούμε, αν θα κάνουμε μαθήματα πολλά, αν θα κάνουμε λίγα, αν θα βγαίνουν τα παιδιά στην αυλή , το πώς, κ.λπ».
 
«Η λειτουργία του σχολείου εξαρτάται από το πρωτόκολλο. Όπως σε όλους τους τομείς, το πρωτόκολλο καθορίζει τη λειτουργία των καταστημάτων, της λαϊκής αγοράς, της επιχείρησης, του εργοταξίου. Αν πάρουμε ένα πρωτόκολλο, ας πούμε των επιχειρήσεων, σίγουρα έχει πολλά κοινά σημεία αλλά χρειάζεται να μπουν οι πινελιές του σχολείου, τις οποίες, βεβαίως πινελιές όποιος κι αν τις βάλει είτε η ΠΟΕΔ είτε το Υπουργείο θα περάσουν από το τελικό λόγο στην Επιστημονική Επιτροπή και να πει ναι αυτό το πρωτόκολλο με καλύπτει σε εκείνα που θέλω», πρόσθεσε.  
 
Η Επιστημονική Ομάδα, συνέχισε, «είναι στη διάθεση και του Υπουργείου και εμάς για να ανταλλάξουμε αυτές τις σκέψεις, ούτως ώστε να διαμορφωθεί το συντομότερο δυνατό το συγκεκριμένο έγγραφο».
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φυλακτού είπε ότι ως ΠΟΕΔ «τις αρνητικές σκέψεις ανησυχία, προβληματισμούς, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να τις αφήσουμε πίσω».
 
«Έχουμε έγνοια να μπορέσουμε να εργαστούμε σωστά μέσα στα σχολεία και ο λόγος που έχουμε έγνοια είναι διότι η δική μας η δουλειά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, πιθανό να εξαρτάται και από κάποιους άλλους, οι οποίοι με βάση τα πρωτόκολλα να προμηθεύσουν τα σχολεία με αντισηπτικά, με θερμόμετρα, με καλάθους κλειστούς, με το άλφα, με το βήτα, με το γάμα. Άρα, εμείς αυτή είναι η έγνοια που έχουμε. Εμείς θα πάμε στα σχολεία. Είμαστε ίσως το πιο ευαίσθητο κομμάτι της απελευθέρωσης των μέτρων, η λειτουργία του σχολείου και θέλουμε να μπορούμε με βάση τα πρωτόκολλα να έχουμε τα μέσα στη διάθεση μας για να προστατέψουμε πρώτα τα παιδιά, που εμάς οι ηλικίες είναι ευαίσθητες, τους εκπαιδευτικούς, τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο χώρο του σχολείου και κατά συνέπεια ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία και τον τόπο μας», σημείωσε.

ΟΛΤΕΚ: Θα μελετήσουν εκτενέστερα τα πρωτόκολλα
 
Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι κατά τη σύσκεψη ο Υπουργός Υγείας τους είπε πως ό,τι αποφασίζεται και ό,τι γίνεται είναι πάντα με βάση επιστημονικά δεδομένα και μόνο.
 
«Στη συνέχεια μείναμε με την επιστημονική ομάδα οι τρεις Πρόεδροι των εκπαιδευτικών οργανώσεων και συζητήσαμε διάφορα θέματα. Είπαμε ότι θα μελετήσουμε εκτενέστερα τα πρωτόκολλα που αφορούν την επιστροφή στα σχολεία, με τα σώματα μας και θα αποστείλουμε ερωτήσεις ή εισηγήσεις και θα επικοινωνήσαμε ξανά μαζί με την επιστημονική ομάδα», πρόσθεσε.
 
Η Επιστημονική ομάδα, συνέχισε ο κ. Λυσάνδρου, και οι Υπουργοί τούς ανέφεραν ότι θα υπάρχει κάθε βοήθεια.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για την επιστροφή των τελειόφοιτων μαθητών τη Δευτέρα, 11 του μηνός, ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ είπε ότι γίνονται προετοιμασίες για να υποδεχθούν τους τελειόφοιτους μαθητές οι σχολικές μονάδες.
 
«Τη Δευτέρα, ο χρόνος θα αφιερωθεί στο να επεξηγηθεί στα παιδιά το Υγειονομικό Πρωτόκολλο», πρόσθεσε.
 
Σε ερώτηση αν έχουν καθησυχαστεί οι ανησυχίες τους ή οι προβληματισμοί τους, ο κ. Λυσάνδρου είπε ότι τους επεξηγήθηκαν κάποια πράγματα, προσθέτοντας ότι η γνώση βοηθά στο να απομακρύνεται πάντα ο φόβος.
 
Επανέλαβε, ωστόσο, ότι θα μελετήσουν τις οδηγίες εκτενέστερα και θα επανέλθουν με εισηγήσεις ή ερωτήματα.

ΟΕΛΜΕΚ: Θα μελετήσουν την εγκύκλιο που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας
 
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ότι ως ΟΕΛΜΕΚ έθεσαν πέντε με έξι σημαντικά ερωτήματα που σχετίζονται άμεσα με θέματα υγείας.
 
«Μας είπαν ότι θα συνέλθει η επιστημονική επιτροπή για να δώσει απαντήσεις, έτσι ώστε να γνωρίζουμε και να γνωρίζουν και οι μαθητές, και οι διευθύνσεις των σχολείων τι πρέπει να γίνει. Παραδείγματος χάριν, ερωτήματα όπως παιδιά που οι οικογένειες τους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, τι θα γίνουν; Θα πάνε σχολείο ή  δεν θα πάνε; Θα πάνε σχολείο, θα συναναστρέφονται και θα πηγαίνουν σπίτι ;», διερωτήθηκε.
 
Ο κ. Χατζησάββας είπε, τέλος, ότι θα μελετήσουν την εγκύκλιο που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας.   
   

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:21

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.