Νέο πακέτο μέτρων στήριξης των εργαζομένων ανακοίνωσε το Υπ. Εργασίας

Σειρά πρόσθετων μέτρων στήριξης των εργαζομένων για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προσθέτοντας πως τα μέτρα αυτά θα υποβληθούν στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου τις 23 Απριλίου.
 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΤΠ, το Υπουργείο εξηγεί πως τα μέτρα αυτά λήφθηκαν μετά από την αξιολόγηση των στατιστικών δεδομένων που έχουν προκύψει από την καταβολή των ειδικών επιδομάτων για την περίοδο 16 Μαρτίου 2020 μέχρι και τις 12 Απριλίου 2020, διαπιστώθηκε ότι σε αριθμό εργαζομένων, λόγω και των χαμηλών ασφαλιστέων αποδοχών οι οποίες ήταν δηλωμένες στο Μητρώο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καταβλήθηκε χαμηλό ποσό επιδόματος με βάση τη μέθοδο με την οποία παγίως υπολογίζονταν τα ανεργιακά επιδόματα με βάση τη νομοθεσία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
Όπως αναφέρεται, για σκοπούς καταβολής του ειδικού ανεργιακού επιδόματος και του ειδικού επιδόματος ασθενείας, θα λαμβάνονται υπόψη οι ασφαλιστέες αποδοχές του έτους 2018 αλλά επιπρόσθετα, θα γίνεται και σύγκριση με βάση τον δηλωμένο μισθό του Ιανουαρίου 2020, έτσι ώστε να καταβάλλεται ως Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα το υψηλότερο ποσό που προκύπτει από την πιο πάνω σύγκριση και λαμβάνοντας υπόψη το 60% και για τους δύο υπολογισμούς.

Θα εφαρμοστεί ειδικό Σχέδιο για τους εργαζόμενους που για πρώτη φορά άρχισαν εργασία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 2020 υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα δηλωθούν από τους εργοδότες τους, ενώ αποφασίστηκε να εφαρμοστεί ένα κατώτατο όριο το οποίο θα λαμβάνεται ως Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα ή ως Ειδικό Επίδομα Ασθενείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αποφασίστηκε να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για εξακρίβωση των τραπεζικών λογαριασμών με την υποβολή και των αντιγράφων βεβαίωσης στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών, που έχει ήδη υλοποιηθεί, έτσι ώστε ομάδα λειτουργών να μπορεί να διορθώσει λάθη τα οποία έχουν εντοπιστεί αν δεν επιβεβαιωθούν από τα τραπεζικά ιδρύματα, ενώ ενταχθούν πρόσωπα άνω των 65 ετών, οι οποίοι δεν λαμβάνουν θεσμοθετημένη σύνταξη και συνεχίζουν να εργάζονται.

Όπως αναφέρεται, μετά τον εντοπισμό αρκετών λαθών στις αιτήσεις λόγω λανθασμένων στοιχείων του αριθμού κοινωνικών ασφαλίσεων, δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε αίτηση αν ο αριθμός κοινωνικών ασφαλίσεων που καταχωρείται δεν επιβεβαιώνεται κατά την καταχώρηση, ενώ θα ενταχθούν στα Σχέδια νέες κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητας που είχαν εξαιρεθεί από τις 13/4/20 μέχρι 12/6/20.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται, σε όσους έχουν ολοκληρωθεί τα κανονικά ανεργιακά επιδόματα από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να ενταχθούν στα Ειδικά Σχέδια για να λάβουν Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα για την περίοδο 13/4/20 μέχρι 12/6/20 και θα γίνουν συμπληρωματικές πληρωμές για τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στις παραγράφους (1) και (3).
Επιπλέον θα επιχορηγούνται όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από το εάν είναι γενικοί διευθυντές ή διευθυντές μέτοχοι, για μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι 9 εργαζομένους και στο Σχέδιο Μερικής Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης.

«Οι πιο πάνω ρυθμίσεις έχουν ως στόχο τη στήριξη των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και θα συνεχίσουν να ισχύουν για την περίοδο μέχρι και 12 Ιουνίου 2020 και με περεταίρω στήριξη τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργοδοτουμένων μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2020, χωρίς να θεωρηθούν ως προηγούμενο για την καταβολή των συνήθων ανεργιακών επιδομάτων μετά τη λήξη της πιο πάνω περιόδου» αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας.

Τονίζει ακόμη ότι είναι σημαντικό να τονισθεί ότι τα οποιαδήποτε δικαιώματα από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οποιαδήποτε επιδόματα παρέχονται σε συνθήκες μη έκτακτων καταστάσεων, όπως και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, υπολογίζονται με βάση τους μισθούς οι οποίοι δηλώνονται στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία οι δηλωθέντες μισθοί, οι οποίοι θα διασφαλίζουν και την αξιοπρεπή διαβίωση και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται, τέλος ότι όλοι οι εργοδότες όπως καταθέσουν τις καταστάσεις αποδοχών για τους εργαζόμενούς τους τόσο για τον Φεβρουάριο όσο και για τον Μάρτιο 2020.

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:39

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.